Så kom det plötsligt – valet vi alla förhandsdiskuterat, analyserat och dissekerat i månader, och där Donald Trump tog hem segern. Oväntat kan vi inte säga att det var, men vi kan inte heller påstå att EU är förberett, eftersom vi inte riktigt vet vad vi ska förbereda oss på. Det som mest diskuteras i EU just nu är oron för att USA ska klippa eller minska stödet till Ukraina, huruvida USA tänker omvärdera sitt Natomedlemskap, hur eventuellt höjda tullar kommer att påverka EU:s ekonomi och om USA kommer att lämna Parisavtalet.
Vissa av dessa frågor diskuterades på Europeiska politiska gemenskapens (EPG) möte i Budapest på torsdagen. I EPG deltar stats- och regeringschefer från hela Europa, d.v.s. EU-länder och kandidatländer, länder som Storbritannien och Norge som valt att stå utanför EU samt östliga partnerskapsländer som Armenien och Azerbajdzjan, med flera. Fokus i diskussionerna låg på säkerhetsutmaningar, migration och ekonomisk tillväxt.
Den 7–8 november möts också EU-ledarna i Budapest för ett informellt Europeiskt råd, där konkurrenskraft är huvudspåret, men där de transatlantiska relationerna och det geopolitiska läget också är viktiga agendapunkter. Mario Draghi deltar för att vidare diskutera sin rapport om EU:s konkurrenskraft och i utkastet till förklaringen från mötet står det bl.a. att man skyndsamt ska göra framsteg för att genomföra kapitalmarknadsunionen, ta fram förslag på hur företagens regelbörda ska lättas med minst 25 % under första halvan av 2025 samt öka satsningarna på forskning och innovation till minst 3 % av BNP senast 2030.
Under veckan har i stort sett hälften av EU-kommissionskandidaterna grillats i Europaparlamentets utfrågningar – så även Sveriges kandidat Jessika Roswall. Det blev en tuff utfrågning för Roswall, med frågor som täckte allt från cirkulär ekonomi, hållbar vattenpolitik och kemikalier, till biologisk mångfald, skogspolitik samt naturkrediter. Roswall hölls sedan på halster fram till kvällen därpå innan hon fick beskedet att hon hade blivit godkänd. Utfrågningsprocessen pågår till den 21 november, och sedan hoppas vi att Europaparlamentet håller den slutliga omröstningen om hela EU-kommissionen under plenarsessionen 25–28 november.
Nästa vecka är det 30 år sedan folkomröstningen om Sveriges EU-medlemskap, då en knapp majoritet av svenskarna, 52,3 %, röstade ja till EU-inträdet. Mycket har hänt sedan dess, kan man lugnt säga – flera utvidgningar, fördjupade samarbeten, brexit, ekonomiska kriser, ambitiösa klimatmål, pandemi och vaccinupphandling, migrationskris och inte minst Rysslands invasion av Ukraina. Under de här 30 åren har också stödet för EU i Sverige konstant ökat och ligger nu på över 65%. Mycket av detta ska vi djupdyka i tillsammans med tidigare EU-kommissionärerna Margot Wallström och Cecilia Malmström, på Kulturhuset i Stockholm den 12 november kl. 17.30, och ni är hjärtligt välkomna att delta. Seminariet kommer att direktsändas på vår YouTubekanal, med även på SVT Forum i efterhand.
Dagen därpå, den 13 november, måste ni också hålla ögonen på riksdagen, för då hålls en partiledardebatt om Sveriges EU-politik. Det är verkligen inte ofta EU-politiken får stå i centrum i riksdagen, så det är bäst vi bänkar oss.
Skön helg!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
EU DENNA VECKA
EU:s prioriteringar för klimatmötet COP29
Ett nytt globalt mål för klimatfinansiering är en viktig fråga för EU när FN:s 29:e klimattoppmöte COP29 hålls i Azerbajdzjans huvudstad Baku 11–22 november. EU har för avsikt att sätta ett nytt globalt mål för klimatfinansieringen, med ökade offentliga och privata bidrag för att stödja utvecklingsländer i deras arbete med klimatåtgärder. En annan åtgärd som EU kommer att driva är att i enlighet med artikel 6 i Parisavtalet slutföra förhandlingarna om internationella koldioxidmarknader.
EVENEMANG
Missa inte att anmäla dig till vårt evenemang om Sveriges roll i EU – idag och i framtiden!
Välkommen till Kulturhuset den 12 november för att höra Sveriges tidigare EU-kommissionärer Margot Wallström och Cecilia Malmström diskutera Sveriges 30-åriga EU-medlemskap och vart de tror att den svenska EU-politiken är på väg. Den 1 januari 1995 gick Sverige med i EU efter att en knapp majoritet hade röstat ja i en folkomröstning som hölls den 13 november 1994. I dag, 30 år senare, är det svenska stödet för EU-medlemskapet på rekordnivåer. Plats: Studion, Kulturhuset, Stockholm (ingång mittemot Sergelfontänen)
Anmäl dig här.
Europeisk filmfestival 2024
Den fjärde upplagan av Europeisk filmfestival äger rum från den 28 november till och med den 1 december på Zita Folkets Bio i Stockholm. Festivalen arrangeras som ett samarbete mellan EU-kommissionen i Sverige och 12 ambassader och kulturinstitut, medlemmar av EUNIC Stockholm. Vi har letat fram ett urval av det senaste och det bästa inom europeisk film, som belönats nationellt och internationellt.
Mer information och köp av biljetter här.
EUROPAPARLAMENTET
Under nästa vecka fortsätter utfrågningarna av föreslagna kommissionärer i Europaparlamentet. Utfrågningarna avslutas den 12 november. Om Talmanskonferensen, som består av talmannen och ledarna för de politiska grupperna, bedömer att utfrågningarna kan förklaras avslutade ska parlamentarikerna rösta om den föreslagna kommissionen. Kammaren måste ge sitt godkännande med en majoritet av de angivna rösterna för att den nya kommissionen ska kunna tillträda. Om tidsplanen håller planeras omröstningen om hela EU-kommissionen ske under sammanträdesveckan i Strasbourg den 25-28 november.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
8/11 Informellt möte med stats- och regeringscheferna i Budapest,12-13/11 Världstoppmötet om klimatåtgärder vid COP29 i Baku, Azerbajdzjan, 15/11 Ekofinrådet.
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
EUROPA DIREKT
Europa Direkt Härnösand firar Digitalidag den 15 nov!
Välkommen på InfoBlitz och föreläsningen ”Vad ska vi med människan till?” med Mattias Beijmo. InfoBlitz är en snabb, lekfull och informativ träff där EU-finansierade projekt inom området digitalisering i Västernorrland gör korta presentationer för att skaffa kunskap om den digitala utvecklingen i länet. Tillväxtverket informerar om finansieringsmöjligheter för digitalisering inom Europeiska regionalfonden och därefter håller Bron Innovation i en workshop där tillfället ges att utbyta kunskaper och inspireras för framtiden. Eventet avslutas med ett gemensamt mingel med dryck och tilltugg. Anmälan: Kostnadsfritt, ingen anmälan krävs. Plats: Sambiblioteket, Härnösand
Träffa Europa Direkt Västerbotten på MR-dagarna i Skellefteå den 14–15 november
Den 14–15 november arrangeras Nordens största konferens för mänskliga rättigheter, MR-dagarna, i Skellefteå. Europa Direkt Västerbotten kommer delta och följa flera av de intressanta föreläsningar och seminarier som arrangeras, till exempel tidigare EU-kommissionär och utrikesminister Margot Wallströms föreläsning den 14 november. Vi kommer även besöka Urkrafts monter med följande aktiviteter och tider: 14 november • 15:00 – 15:45 Europa Direkt Västerbotten finns på plats i företagets Urkrafts monter för EU-quiz, samtal om EU-finansierade projekt och information om EU:s sociala pelare, mänskliga rättigheter och europeiska medborgarinitiativet 15 november •10:00 och 14:00. Plats: SARA kulturhus, Skellefteå
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 8 november 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige