Syftet med evenemanget är bland annat att skapa en dialog och mötesplats mellan allmänheten och forskare, med fokus på barn och unga. Detta för att visa vad vetenskap innebär och att forskning faktiskt kan vara vardagsnära, spännande och intressant. I Sverige samordnas ForskarFredag sedan 2006 av föreningen Vetenskap och Allmänhet.
Under forskarfredagen anordnas ett flertal olika aktiviteter runt om i Sverige. Exempel på dessa är forskarsamtal, experiment, workshops och vetenskapsshower med mera. Dessa arrangeras bland annat av kommuner, museer, högskolor och universitet.
Förra årets ForskarFredag medverkade 270 doktorander och forskare samt 22 000 deltagare i alla åldrar. Bland annat genomfördes massexperimentet Svinnkollen, där 1000 elever bidrog till forskning om matsvinn med över 7500 foton.
Bland årets aktiviteter hittar vi bland annat världens första BioBlitz, där forskare, privatpersoner, skolgrupper och naturentusiaster går samman över hela kontinenten för att sätta naturen på kartan. BioBlitz går ut på att man skickar in foton på växt- och djurliv i sitt egna kvarter genom mobilappen iNaturalist – allt för att stödja vetenskaplig forskning.
Översikt
- Publiceringsdatum
- 24 september 2021