Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Presskommuniké
  • 21 maj 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 6 min

Ny Eurobarometerundersökning visar européernas positiva inställning till språkinlärning

En stor majoritet av européerna (86 %) anser att alla bör tala minst ett främmande språk, och nästan tre av fem (59 %) kan föra samtal på ett sådant. Detta är några av resultaten av den nya Eurobarometerundersökningen om ”européerna och deras språk”.

Ny Euobarometerúndersökning - Européerna och deras språk: "Alla bör kunna prata minst ett annat språk än sitt modersmål", anser 86% i EU; "Alla bör kunna prata minst två andra språk än sitt modersmål", anser 69 % i EU; "Förbättrade språkkunskaper bör vara en politisk prioritering", anser 76% i EU. Källa: Eurobarometer, maj 2024.

Bryssel den 21 maj 2024

 

Dagens offentliggörande av undersökningen sammanföll med världsdagen för kulturell mångfald, och Eurobarometern visar på ett växande erkännande av den språkliga mångfaldens betydelse för att öka den kulturella förståelsen, de ekonomiska möjligheterna och den sociala sammanhållningen i Europa. Med 24 officiella språk och omkring 60 regionala språk och minoritetsspråk i EU är flerspråkighet ett livfullt exempel på europeisk kulturell mångfald.

Eurobarometern, som genomfördes tolv år efter den senaste undersökningen av språk i Europa, visar att medborgarna har en mycket positiv inställning till flerspråkighet:

  • 86 % av de svarande i både EU och Sverige anser att alla bör tala minst ett annat språk än sitt modersmål och 69 % i EU anser att alla bör tala mer än ett språk ut över modersmålet. På den punkten får man dock bara medhåll från 55 % av de svarande i Sverige som anser att två språk utöver modersmålet behövs.
  • 76 % i EU anser att förbättrade språkkunskaper bör vara en politisk prioritering, mot 79 % i Sverige.
  • Medan 84 % i EU anser att regionala språk och minoritetsspråk bör skyddas får denna ståndpunkt ännu starkare stöd i Sverige, av 91 %.

Kommissionen främjar språklig mångfald i EUgenom projekt som finansieras genom programmet Erasmus + och Kreativa Europa.

När det gäller kunskaper i främmande språk visar Eurobarometerundersökningen positiva, om än blygsamma, framsteg sedan den senaste undersökningen 2012.

  • Tre av fem européer kan föra samtal på ett annat språk än sitt modersmål, vilket är en ökning med 3 procentenheter sedan 2012. För Sverige ger resultatet vid handen att 90 % kan föra samtal på engelska, en ökning med fyra procentenheter, och 25 % på tyska, en svag minskning på 1 procentenhet jämfört med 2012. 
  • Andelen i EU ökar till fyra av fem unga européer (79 % i åldersgruppen 15–24 år), en ökning med 5 procentenheter.

Detta för EU närmare det mål för ungdomar som fastställdes i rådets rekommendation från 2019 om en övergripande strategi för språkundervisning och språkinlärning, nämligen att förvärva kunskaper i undervisningsspråket och kunskaper i två andra språk före avslutad gymnasieutbildning.

Å andra sidan görs desto mindre framsteg när det gäller det andra främmande språket: 28 % av européerna (+ 1 procentenhet) och 39 % av ungdomarna (+ 2 procentenheter) kan föra samtal på mer än ett främmande språk. Bland européer som talar minst ett annat språk än sitt modersmål använder 31 % sitt första främmande språk dagligen (+ 8 procentenheter).

Nästan hälften av européerna (47 %) talar engelska som främmande språk (90 % i Sverige). Detta är en märkbar ökning med 5 procentenheter sedan 2012. 7 av 10 unga européer kan föra samtal på engelska, vilket är 9 procentenheter mer än motsvarande värde i 2012 års undersökning. Det uppfattas som det viktigaste språket för barn att lära sig för sin framtid (av 85 % av deltagarna i undersökningen), följt av spanska, tyska, franska och kinesiska. Efter engelska är franska (11 % i EU, 12 % i Sverige), tyska (10 % i EU, 25 % i Sverige) och spanska (7 % i EU, 8 % i Sverige) de mest talade främmande språken i EU. I Sverige delas dock fjärdeplatsen mellan spanska och danska.

Dessa resultat ligger i linje med resultaten från Eurydice-rapporten från 2023 om språkundervisning i skolan i Europa, som visade att 98,3 % av de europeiska eleverna lär sig engelska på högstadiet och i allt högre grad i tidigare ålder än så.

Enligt de svarande är de främsta fördelarna med att lära sig ett nytt språk jobbmöjligheter i andra länder (51 % i EU, 50 % i Sverige), att kunna förstå människor från andra kulturer (45 % i EU, 69% i Sverige), att få ett bättre jobb i det land där de bor (42 % i EU, 30 % i Sverige), att använda det på semester utomlands (42 % i EU, 39 % i Sverige) och att använda det på arbetsplatsen (inklusive affärsresor utomlands, 40 % i EU, 53 % i Sverige).

Resultaten ligger i linje med en färsk studie från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), med stöd av kommissionen, om hur 15-åringar lär sig engelska. Denna studie visar att ungdomar i allt högre grad lär sig språk utanför klassrummet genom att använda internet och sociala medier eller genom att se innehåll på originalspråket. En majoritet av européerna (53 %, kontra 95 % i Sverige), särskilt ungdomar (65 %), föredrar nu undertextning framför dubbat innehåll. Detta har förändrats avsevärt i EU som helhet jämfört med 2012 (+ 11 procentenheter), medan inställningen till undertextning är närmast oförändrad i Sverige.

I genomsnitt talar 11,5 % av eleverna i EU ett annat språk hemma än i skolan, vilket visar att flerspråkiga klassrum utgör en verklighet i Europa.

Bakgrund

Att främja språkkunskaper står i centrum för EU:s roll på utbildningsområdet och i visionen om att skapa ett europeiskt område för utbildning.

Flerspråkighet är också en av åtta nyckelkompetenser som behövs för personlig utveckling, en hälsosam och hållbar livsstil, anställbarhet, aktivt medborgarskap och social inkludering, i enlighet med rådets rekommendation från 2018 om nyckelkompetenser för livslångt lärande.

Undersökningen genomfördes i EU:s 27 medlemsstater i september och oktober 2023. 26,523 svarande i åldern 15 år och äldre och från olika demografiska bakgrunder undersöktes på sina modersmål. I alla länder genomfördes intervjuer personligen, kompletterade med­ självifyllda intervjuer i Tjeckien, Danmark, Malta och Finland.

För mer information

Särskild Eurobarometerundersökning om ”européerna och deras språk”

Kommissionens initiativ för flerspråkighet och språkinlärning

IP/24/2686

Citat:

”Denna Eurobarometerundersökning understryker flerspråkighetens avgörande betydelse för att främja ett enat och kulturellt rikt EU. Det värmer hjärtat att se att européerna erkänner värdet av att lära sig språk. Detta stärker inte bara deras personliga och yrkesmässiga möjligheter utan också vår kollektiva identitet och ömsesidiga förståelse. Kommissionen är fast besluten att främja språklig mångfald genom initiativ som Erasmus + och Kreativa Europa.

Iliana Ivanova, kommissionsledamot med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor – 21/05/2024

Presskontakter:

johanna [dot] bernselatec [dot] europa [dot] eu (Johanna BERNSEL) (+ 32 2 298 66 99)

flore [dot] boutier1atec [dot] europa [dot] eu (Flore Boutier) (+ 32 2 296 60 43)

Allmänhetens frågor: Europa direkt tfn  00 800 67 89 10 11  eller e-post  

Översikt

Publiceringsdatum
21 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige