Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 28 september 2023
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

Sachi, 18, vann stipendium på European Union Contest for Young Scientists

Under årets EU Contest for Young Scientists presenterades 85 projekt av 136 unga forskare från totalt 36 olika länder. Sachi Premaratne, 18, från Göteborg belönades med ett stipendium från Spanish National Center for Cardiovascular Research, CNIC.

Sachi vann ett stipendium under EUCYS 2023.

I mitten av september gick den 34:e upplagan av European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) av stapeln i Bryssel. EUCYS är den viktigaste vetenskapsmässan för studenter i EU och inrättades av Europeiska kommissionen år 1989. Varje år samlar evenemanget de bästa unga forskarna i åldrarna 14–20 år från och utanför EU för att presentera sina projekt för en panel av internationella domare.

För att kunna delta i EUCYS måste man ha vunnit förstapris i sitt nationella forskningsmästerskap, och under den europeiska tävlingen premieras de bästa projekten i olika kategorier. Projekten täcker en rad olika forskningsområden såsom biologi, kemi, datavetenskap, ingenjörsvetenskap, miljö, matematik, medicin, fysik och samhällsvetenskaper.

Under årets EUCYS presenterades 85 projekt av 136 unga forskare från totalt 36 olika länder. Svenska Sachi Premaratne, 18, från Göteborg belönades med ett stipendium från Spanish National Center for Cardiovascular Research, CNIC. Sachi är medlem i Sveriges unga forskningslandslag, som hade en hel delegation på plats under EUCYS, och hon tävlade med sitt forskningsprojekt ”Antikroppar riktade mot transient receptor potential vanilloid 1 som potentiella läkemedelskandidater för behandling av långvarig smärta”.

Vi träffade Sachi för en kort intervju för att prata om hennes upplevelse av att tävla på EUCYS.

Stort grattis, Sachi! Kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Sachi, är 18 år och jag bor i Göteborg. Mina intresseområden är medicin och läkemedelsutveckling. För tillfället studerar jag till läkare vid Göteborgs universitet.

Hur var det att tävla?

Det var väldigt roligt. Tävlingen bestod av fem dagar med en rad olika aktiviteter. Dels var det information om projekteten, dels intervjuer, och dels intressanta föreläsningar att följa.

Vad handlar ditt forskningsprojekt om?

Bakgrunden till projektet är att det idag finns flera begränsningar till de mediciner som man använder för att behandla långvarig smärta. Monoklonala antikroppar har potentialen att överkomma de här begränsningarna, så i mitt arbete har jag i samarbete med ett företag undersökt om några antikroppar skulle kunna vara effektiva mot en smärtreceptor som har en central roll i långvarig smärta.

Hur kändes det att vinna stipendiet?

Jag blev väldigt glad. Stipendiet jag blev tilldelad är ett forskningsstipendium till ett laboratorium som gör kardiovaskulär forskning, vilket är ett ämne som jag är intresserad av. Det ska bli spännande att ta del av forskningen där.

Hur väcktes ditt intresse för forskning?

Sedan en väldigt ung ålder har jag haft en stor nyfikenhet. Jag har särskilt varit intresserad av den mänskliga kroppen. Jag tycker att forskning möjliggör att utforska komplexa frågor, och det är också en process där man kan använda sin kreativitet och problemlösning, vilket jag tycker om.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

I framtiden vill jag bli läkare och arbeta både kliniskt och med forskning. Neurologi, kardiovaskulär medicin, och endokrinologi är det som intresserar mig mest, så stipendiet är kanske en väg framåt där också.

Vad vill du säga till andra ungdomar som vill tävla på EUCYS?

Gör ett projekt inom ett ämne som du tycker är roligt! Det behöver inte vara jättekomplext, och kom ihåg att anmäla dig till SM i forskning, Utställningen Unga Forskare för att få chansen att delta! Den här tävlingen gjorde det möjligt för mig att nätverka med andra unga och med forskare, både inom och utanför EU. Jag fick se hur vetenskapen kan tillämpas på kreativa och innovativa sätt. Det var också inspirerande att se så många unga som var passionerade när det kommer till forskning.

 

Läs gärna mer om tävlingen, och hur du kan delta, här.

Här hittar du mer information om Sveriges unga forskningslandslag.

Översikt

Publiceringsdatum
28 september 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige