Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige

EU finansierar Äldreomsorgslyftet: ”Det behövs fler duktiga och utbildade medarbetare”

Marwah Faraj arbetar på Södra Källtorps äldreboende i Västerås och har nyligen vidareutbildat sig för att bättre ta hand om äldre som bor där. Hon har gått en specialistutbildning och blivit undersköterska med inriktning på demens.

EU:s fond för återhämtning efter Covid-19-pandemin, NextGenerationEU, har genom Socialstyrelsens projekt Äldreomsorgslyftet delvis finansierat hennes utbildning.

NextGenerationEU har de senaste åren finansierat en satsning på ökad kompetens på äldreboenden i Västerås och i många andra svenska kommuner. 

– Det här yrket handlar mycket om kunskap. Den gör att vi kan ge de äldre en bra livskvalitet, säger Marwah Faraj.   

Porträttbild av Marwah Faraj

De äldre får det bättre med mer kunnig personal

På Södra Källtorps boende bor 120 personer, varav de allra flesta har en demensdiagnos. Personalens kompetens är särskilt viktig vid arbete med människor med speciella behov, till exempel minnesnedsättningar, eftersom de ofta inte klarar av att hantera sin vardag. 

– Ibland har jag tänkt att jag skulle vilja visa mitt hemland hur fint man kan behandla gamla och sjuka. I det här jobbet måste man tänka att det inte bara är en sjuk person, utan det kunde vara min egen mormor. Vi behöver mycket medkänsla – i kombination med kunskap, säger Marwah Faraj.

EU lanserade efter Covid-19-pandemin en fond för återhämtning som kallas NextGenerationEU. Fonden har inte bara syftat till att ta EU ur den ekonomiska krisen efter pandemin, utan även till att förbereda oss för framtiden. Fonden används för att skapa bättre förutsättningar för att möta den demografiska utmaningen och kompetensbristen bland annat inom vården. I Sverige har fonden finansierat kompetensutveckling genom Socialstyrelsens projekt Äldreomsorgslyftet. Det innebär att vårdpersonal kan studera på halvtid men samtidigt behålla sin fulla lön. Sverige får cirka 40 miljarder kronor i bidrag av EU genom NextGenerationEU, varav 4,6 miljarder går till Äldreomsorgslyftet mellan 2020 och 2023, vilket resulterat i ett kompetenslyft för mer än 8 000 vårdanställda. 

– Det är otroligt viktiga pengar. För några år sedan kunde vi hitta vikarier som redan hade utbildning, men idag är det nästan omöjligt. Därför måste vi istället hitta rätt personer och sedan utbilda dem medan de jobbar, säger Eva Bäckman, som är verksamhetsansvarig för Södra Källtorps äldreboende.

Ett boende som erbjuder de äldre ett aktivt liv

Södra Källtorps äldreboende drivs av Västerås stad. Det invigdes för tre år sedan och är ljust och fräscht. I en grön och rymlig trädgård med höns och ett lusthus aktiverar personalen de boende på många innovativa sätt. Boendet erbjuder dessutom bio med klipp från tidigare fotbolls-VM eller rundturer med häst och vagn.

– De som bor här har det bra. Många som inte vet hur det är kan ha negativa tankar om hur det är att bo på ett äldreboende, men egentligen har man det bra, säger Eva Bäckman.               

Idag är det färre unga än tidigare som söker sig till vård- och omsorgsutbildningar i Sverige. Samtidigt ökar behoven av utbildade medarbetare på äldreboenden, vilket beror på att många erfarna vårdanställda går i pension under de kommande åren och att de äldre blir allt fler. Antalet personer som är över 80 år förväntas öka med cirka 50 procent mellan 2020 och 2030. Den snabba ökningen gör att kostnaderna i verksamheterna stiger.

– Vi tar in vikarier som inte har så mycket erfarenhet, men som vi får ett bra intryck av. Sedan letar vi efter dem som gillar att jobba med äldre och som har det rätta drivet. Har de rätt engagemang och känsla för det här så kan vi erbjuda dem utbildning via äldreomsorgslyftet. De ska ta ansvar för sina studier för att vara behöriga, vi tar hand om utbildningen. Sedan kan vi ge dem fast jobb, säger Eva Bäckman.

En väg mot bättre vård och bättre jobb

För Shenda Alahmad började resan till Södra Källtorps äldreboende när hon sökte nytt jobb. Hon hörde från kompisar att det nybyggda boendet erbjöd ett ”fett bra jobb”, och gjorde allt för att försöka få dem att ge henne åtminstone en timanställning. Hon gick dit och lämnade in sitt CV och lyckades imponera på enhetschefen.

– Vi tyckte direkt att Shenda hade massor av energi och gav ett bra intryck. Men det var inte förrän några månader senare, när det var dans på boendet och jag såg hur hon bjöd på sig själv med några av de äldre, som jag verkligen började förstå vilken tillgång hon var, säger Eva Bäckman.

Shenda fick så småningom erbjudande att vidareutbilda sig till undersköterska genom Äldreomsorgslyftet. Idag går hon halvtid i skolan samtidigt som hon arbetar halvtid som vårdbiträde på Södra Källtorp. 

Shenda och en patient skrattar och dricker kaffe.
Shenda tar hand om de äldre på boendet.

 

Fler unga måste börja jobba med de äldre

– Att ta hand om äldre verkade inte så lockande för mig först. Men jag bestämde mig för att testa. Jag upptäckte snabbt att det här var rätt för mig, men det var också ganska svårt. Det krävs verkligen kompetens för att kunna hjälpa till på rätt sätt, säger Shenda Alahmad. 

Både Marwah Faraj och Shenda Alahmad har fått utbildning genom Äldreomsorgslyftet och NextGenerationEU. I Västerås inleddes Äldreomsorgslyftet 2020 och ska pågå till 2026. Totalt har lyftet hittills bidragit till kompetensutveckling för cirka 150 personer i Västerås. 

– Jag är så glad att jag fick möjlighet att utbilda mig och jobba med äldre. Det känns viktigt att få mer kunskap och jag känner att den gör att jag kan bidra mycket mer så att de gamla får en bra vård, säger Marwah Faraj.