Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev10 mars 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 10 mars 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor. 

Porträtt av Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade
 

Nyhetsbrevet kommer sent den här veckan, vi har haft mycket att göra på grund av de informella ministermöten som jag skrivit om i tidigare nyhetsbrev. I rask följd har försvarsministrar, biståndsministrar och handelsministrar avlöst varandra för informella möten nära Arlanda. Det stora snöfallet under veckan bidrog till lite spänning och transportproblem.. men säkert också till upplevelsen av exotiska Sverige.

Även förra veckan avslutades med ett fint besök. Det var EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som kom till Stockholm för ett möte med statsminister Ulf Kristersson. Fokus för det besöket var framförallt långsiktig konkurrenskraft.

Tidigare i veckan uppmärksammade vi den internationella kvinnodagen. Kommissionären med ansvar för jämställdhetsfrågor, Helena Dalli, skrev en debattartikel om våld mot kvinnor som publicerades på svenska i Europaportalen. EU-kommissionen presenterade under 2022 ett lagförslag om våld mot kvinnor, men det räcker inte, skriver Dalli. ”Enbart lagstiftning kommer inte att fungera. För att inte besegras behöver vi en revolution. Vi måste konfrontera kvinnohatet.”

Under veckan har EU-kommissionen i vanlig ordning lagt fram både rapporter och förslag. Några som kan vara värda att notera är:

En utvärdering av hur direktivet om tillfälligt skydd använts för ukrainare på flykt.

Vägledning till EU-länderna om hur finanspolitiken ska drivas och samordnas nästa år.

 Årets upplaga av Lorenzo Natali-priset, för journalister från hela världen som rapporterar om de mest akuta globala utmaningarna, har öppnat för bidrag. Vore det inte roligt med en svensk vinnare?

EU-kommissionen vill rekrytera upp till 60 medlemmar till den rådgivande företagsgruppen för Global Gateway. Gruppen kommer att samla verkställande direktörer eller högre chefer för europeiska företag och näringslivsorganisationer för att med kommissionens ordförande och berörda kommissionärer diskutera genomförandet av Global Gateway. 

Nästa vecka samlas representanter för 15 svenska Europa Direkt-kontor i Stockholm. De bidrar till att föra EU närmare människor runtom i Sverige och underlättar engagemanget i debatterna om EU:s framtid. Kontoren besvarar frågor om EU:s politik, program och prioriteringar. Här hittar du det kontor som finns närmast dig.

Nästa vecka invigs också Upplev Europa i Kulturhuset i Stockholm. Upplev Europa är en permanent interaktiv utställning som drivs av Europaparlamentet och EU-kommissionen. På Upplev Europa finns flera interaktiva stationer, en 360-graders bio och ett rollspel där du som besökare får lära dig mer om EU-samarbetet och utforska hur EU påverkar din vardag. Kulturhuset ligger vid Sergels torg i hjärtat av Stockholm.
Välkomna dit!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
10 mars 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige