
Det svänger snabbt i hockey, har vi hört, men det visade sig vara en västanfläkt mot hur fort det har svängt i världshandeln och därmed också på börserna den här veckan. Den 9 april trädde Trumps aviserade tullar mot närmare 60 länder i kraft, men efter mindre än ett dygn med total bergochdalbana på världens börser, pausades desamma i 90 dagar – utom för Kina.
Men pausen för tullarna mot EU är även den relativ, för 10-procentiga tullar ligger kvar. 25-procentiga tullar på bilar från EU består också. När Trump meddelade att de generella 20-procentiga tullarna skulle pausas, hade EU precis hunnit besluta om vilka motåtgärder man skulle ta till för att svara på de 25-procentiga tullarna på stål och aluminium som redan börjat gälla. EU bestämde sig dock för att pausa dessa under 90 dagar, för att ge utrymme för fortsatta förhandlingar. EU:s mål med förhandlingarna är att nå noll-för-noll-tullar på industrivaror, det vill säga att både EU och USA tar bort sina tullar helt.
Under tiden är EU:s fokus på de resterande 87 procenten av den globala handeln. EU har redan ingått över 40 handelsavtal med över 70 länder och regioner. Förhandlingar om ytterligare 20 avtal har slutförts, men väntar fortfarande på att antas och ratificeras, och flera andra avtal håller för närvarande på att förhandlas fram, bland annat med Indien, Thailand och Indonesien. Dessutom har EU en hemläxa att göra för att se till att den egna inre marknaden, med 440 miljoner konsumenter, fungerar bättre, att onödiga hinder tas bort så att vi därmed kan gynna vår handel på hemmaplan.
I veckan har EU vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare stärka sitt stöd till Ukraina. Kommissionen har betalat ut 1 miljard euro i ett makroekonomiskt stödlån, som återbetalas med intäkter från frysta ryska statliga tillgångar i EU. Dessutom undertecknade Ukraina och EU ett antal nya avtal, bland andra tre finansieringsavtal till ett värde av 300 miljoner euro mellan Europeiska investeringsbanken och Ukraina, ett avtal om Ukrainas deltagande i EU:s rymdprogram, samt ett avtal om att upphandla medicinska motåtgärder, vilket innebär snabbare, rättvisare och ofta billigare tillgång till viktiga läkemedel och medicinska produkter.
Trots AI:s potential har endast 13,5 % av företagen i EU infört AI i sin verksamhet. Kommissionen presenterade i veckan en färdplan för hur EU ska omvandla Europas starka traditionella industrier och EU:s exceptionella talangreserv till att driva AI-innovation och AI-acceleration, bland annat genom att stärka EU:s infrastruktur för AI och superdatorer med ett nätverk av AI-fabriker, hjälpa till att inrätta AI-gigafabriker, öka tillgången till stora mängder data av hög kvalitet och förenkla lagstiftning.
Nästa vecka tar vi en paus från veckobrevet och fokuserar helt på påskharen och påskäggen i stället.
Glad påsk!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
EU I VECKAN
Uttalande av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med anledning av USA:s besked om pausade tullar
"Vi noterade tillkännagivandet av president Trump. Vi vill ge förhandlingar en chans. Samtidigt som vi slutför antagandet av EU:s motåtgärder, som fick starkt stöd från våra medlemsstater, kommer vi att skjuta upp dem i 90 dagar. Om förhandlingarna inte blir tillfredsställande kommer våra motåtgärder att slå in. Det förberedande arbetet med ytterligare motåtgärder fortsätter. Som jag har sagt tidigare finns alla alternativ kvar på bordet."
EU bekräftar orubbligt stöd för Ukraina
I onsdags undertecknade EU och Ukraina fem nya avtal: tre nya finansieringsavtal som ska stödja Ukrainas återhämtning, ett nytt avtal om Ukrainas tillgång till delar av EU:s rymdprogram, inklusive Copernicus och ett nytt avtal om samarbete för att tackla gränsöverskridande hälsohot. Avtalen undertecknades i anslutning till associeringsrådet mellan EU och Ukraina som hölls i Bryssel. Dessutom kommer EU att betala ut ytterligare 1 miljard euro i stöd från frysta ryska tillgångar, samt 2,1 miljarder euro i oförutsedda vinster från de frysta ryska tillgångarna.
Superdator i Linköping viktigt nav när EU storsatsar på AI
MIMER i Linköping är en av 12 AI-fabriker runt om i Europa som lägger grunden för EU:s storsatsning för att bli en global ledare inom AI. På onsdagen presenterade EU-kommissionen handlingsplanen AI Continent Action Plan.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
Kommande rådsmöten
14 april: Utrikesrådet, Informellt möte mellan socialministrarna.
15 april: Informellt möte mellan socialministrarna.
16 april: Informellt möte mellan jämställdhetsministrarna.
EUROPAPARLAMENTET
Överenskommelse nådd om säkra leksaker
Igår nådde parlamentets och rådets förhandlare en provisorisk överenskommelse om nya säkerhetsregler för leksaker för att öka skyddet av barns hälsa och utveckling. Överenskommelsen stärker ekonomiska aktörers roll för att förbättra leksakssäkerheten och förtydligar kraven på säkerhetsvarningar och det digitala produktpasset (DPP). Det utökar även listan över förbjudna ämnen i leksaker.
STUDENTER OCH UNGA
DiscoverEU: ressugna 18-åringar efterlyses!
Den 2 april öppnade ansökan till DiscoverEU som ger 18-åringar som bor i ett EU-land eller ett land som deltar i Erasmus+ möjlighet att tågluffa i Europa under en månad. I dagsläget har EU-kommissionen fått in färre anmälningar från svenska ungdomar än vad det finns tillgängliga resekort. Saga var en av de drygt 800 svenska 18-åringar som vann ett tågluffarkort förra året. Tack vare initiativet DiscoverEU utforskade hon Europa under en månad tillsammans med vänner – en resa fylld av äventyr, nya möten och oförglömliga upplevelser.
Ta del av Sagas resa och ansök
Youth4Regions - programmet för blivande och unga journalister
EU-kommissionen tar nu emot ansökningar till den nionde upplagan av Youth4Regions-programmet för blivande journalister. I oktober 2025 kommer utvalda deltagare att tillbringa en vecka i Bryssel för att få praktisk utbildning och kunskap kring vad EU gör i just deras region, mentorskap av experter och erfarenhet av nyhetsrummet. Ansökan är fram till den 7 juli öppen för tre kategorier (allmän journalistik, fotojournalistik och videojournalistik) för behöriga studenter och unga journalister.
SAMRÅD OCH SYNPUNKTER
Lämna dina synpunkter om AI-kontinenten
Sedan den 8 april är det möjligt att lämna synpunkter och delta i offentligt samråd kring EU:s AI-strategi. Det gäller bland annat hur AI ska appliceras och EU:s lucka i moln- och AI-infrastrukturkapacitet. I linje med EU-kommissionens politiska riktlinjer kommer initiativet kring appliceringen av AI att syfta till att öka ny industriell användning av AI och förbättra tillhandahållandet av offentliga tjänster, främja innovation och konkurrenskraft. Målet är också att genom tre pelare öka infrastrukturkapaciteten: I) forskning och innovation; II) industriella investeringar; III) åtgärder för att öka kapaciteten för säker behandling av molnleverantörer i EU.
EU:s jämlikhetsstrategi för hbtqi-personer 2026–2030
Diskriminering av homosexuella, bisexuella, transpersoner, ickebinära, intersexuella och queerpersoner (hbtqi-personer) har ingen plats i samhället, men drabbar ändå många människor i EU varje dag. EU-kommissionen föreslår därför en ny strategi för att bekämpa de ojämlikheter som hbtqi-personer upplever. Initiativet bygger på jämlikhetsstrategin för hbtqi-personer 2020–2025 och omfattar trakasserier och våld som grundas i hat samt förbud mot omvändelsemetoder. Fram till den 24 juni har du möjlighet att lämna dina synpunkter och delta i samråd kring jämlikhetsstrategin.
FAKTARUTAN
Allt fler europeiska företag använder AI
I veckan introducerades AI Continent Action Plan, vars syfte är att stärka Europas konkurrenskraft och självständighet inom AI. Bland europeiska företag ökar användningen av AI, visar en studie gjord av Eurostat.
Under 2023 använde 8% av företagen inom EU AI i sin verksamhet. I Sverige låg motsvarande siffra på 10,37%. År 2023 låg Danmark i topp med 15,17%, och Finland kom på en andraplats med 15,1% av företagen som rapporterade AI-användning.
Under 2024 ökade dessa siffror betydligt i hela Europa. Det genomsnittliga användandet av AI bland företag inom EU steg till 13,48%, vilket motsvarar en ökning på cirka 5,5%. I Danmark och Sverige ökade också användningen av AI till 27,58% respektive 25,09%, vilket placerar dem på första- och andraplats i EU.
EVENEMANG
Save the date: Europadagen 9 maj
Vi firar Europadagen 9 maj 2025 med evenemang både i Kulturhuset och Kungsträdgården i Stockholm. I Kulturhuset ordnas traditionsenliga seminarier och infotorg tillsammans med Regeringskansliet, Europaparlamentets kontor i Sverige, Svenskt näringsliv, LO, TCO, SACO m.fl. Programmet livesänds på Regeringskansliets hemsida. Med anledning av Sveriges 30-åriga medlemskap i EU firar EU-kommissionen och 30 olika europeiska länder även Europadagen i Kungsträdgården. Där blir det liveuppträdanden med sång och dans under hela eftermiddagen, och besökare ges även möjlighet att mingla på Europatorget.
Tid: 09/05/2025
Plats: Kulturhuset/Kungsträdgården, Stockholm
EUROPA DIREKT
Ukraina, Ryssland och kriget: historisk bakgrund och nutida politik
Det fullskaliga och ryska angreppskriget i Ukraina är inne på sitt fjärde år. Kriget har synliggjort Putins imperialistiska ambitioner och drömmen om ett storryssland. Hur kan vi förstå dessa ambitioner ur ett historiskt och kulturellt perspektiv? Hur ska Europa och EU förhålla sig till dessa ambitioner? Hur skapas förutsättningar för en hållbar och rättvis fred? Föreläsare: Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet. När: Fredagen 9 maj. Kl: 15.00-16.00. Fika serveras från kl: 14.30. Ingen anmälan krävs, men antal platser är begränsade.
Tid: 09/05/2025
Plats: Hässleholms stadsbibliotek
Organisatör: Europa Direkt Hässleholm och Hässleholms stadsbibliotek
Halvdagskurs om hur du som lokaljournalist bäst bevakar EU-nyheter
Vill du som journalist bli bättre på att bevaka EU-nyheter? Delta i vår halvdagskurs och ta del av praktiska tips från Susanne Palme om EU-rapportering, erfarenheter som EU-korrespondent i Bryssel från Sigrid Melchior, och den senaste informationen om EU:s arbete direkt från EU-kommissionen och Europaparlamentet. Spetsa dina kunskaper om att navigera rätt för att vara först att rapportera aktuella EU-nyheter!
Tid: 14/05/2025
Plats: Malmö stadsbibliotek, röda rummet
Organisatör: Europa Direkt Skåne Nordväst
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 11 april 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige