Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev12 maj 2023Representationen i SverigeLästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 12 maj 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor. 

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade,

Jag hoppas att ni på ett eller annat sätt hade möjlighet att uppmärksamma Europadagen i tisdags, 9 maj. 

”Ett enat Europa kan inte bli verklighet på en enda gång och inte heller genom en helhetslösning. Det kommer att bygga på konkreta resultat, varigenom man först skapar en verklig solidaritet.” Så sa den franske utrikesministern Robert Schuman i det berömda tal han höll 9 maj 1950, där han presenterade ett förslag om en kol- och stålgemenskap mellan Frankrike och Västtyskland, för att ena länderna efter andra världskriget. Eftersom kol och stål var nödvändiga för vapenindustrin skulle gemensam kontroll över dessa basnäringar trygga freden i Europa.

Som bekant fortsatte samarbetet att utvecklas, och i dag har den Europeiska unionen 27 medlemsländer och ett antal länder som vill ingå i gemenskapen. Ukraina är det land som av förklarliga och sorgliga skäl får mest uppmärksamhet. I år, som i fjol, stod stödet till Ukraina i centrum för våra evenemang på Europadagen men vi fick också ta del av ukrainsk kultur. 

Under vårt Europadagsfirande i Kulturhuset i Stockholm kunde vi ta del av ett antal intressanta diskussioner, som går att se i efterhand på vår YouTube-kanal. I Kulturhusets biograf visades aktuella ukrainska filmer, på Infotorget visade våra många medarrangörer upp sig och i en fin utställning fick vi ta del av de insända bidragen till en bildtävling på EU-tema. (Grattis till estet-ettorna från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, hoppas ni får en fin resa till Bryssel i höst!) Upplev Europa hade förstås öppet, missa inte den interaktiva utställningen om ni har vägarna förbi Kulturhuset – där är det Europadag varje dag i veckan …

Själv deltog jag i ett samtal om just stödet till Ukraina, med fokus på unga ukrainare, deras situation i dag och deras framtid. Vi mötte ungdomar både på scenen och via inspelade intervjuer och det var både gripande och inspirerande att möta deras obrytbara framtidstro.

Europadagen slutade storslaget med en konsert med Lvivs filharmoniska orkester under ledning av den unge dirigenten Yaroslav Shemet, i närvaro av bland andra kronprinsessan, kulturministern och många ambassadörer. Applåderna ville aldrig ta slut. Det sista verket i programmet (orkestern bjöd generöst på flera extranummer) hade titeln ”Fred ska besegra krig”, vilket förde oss tillbaka till Schumann igen. Fred och samarbete, det är vad Europa behöver.

Till sist, några ord om det informella mötet för utrikesministrarna som inleds i morgon. Ukraina och det ryska anfallskriget kommer självklart att stå i centrum. Ett annat stort ämne som ges mycket utrymme är EU:s relationer till Kina. (EU-fakta för specialintresserade: mötet kallas ibland ”Gymnich” eftersom det första informella försvarministermötet hölls på slottet ”Schloss Gymnich” 1974.) Efter ministermötet hålls ett möte mellan EU och länderna vid Stilla havet och Indiska oceanen. Mötet syftar till att stärka partnerskapet mellan EU och den indopacifiska regionen och kommer att samla omkring 60 utrikesministrar från regionen och EU samt företrädare för regionala organisationer och andra partner.

Nästa vecka har vi kort arbetsvecka och det blir inget nyhetsbrev. 

Länge leve Europa! Slava Ukraini!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
12 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige