Kära EU-intresserade!
Jag hoppas att fettisdagen bjöd på härliga semlor så ni står er genom hela fastan. Fett ser det tyvärr inte ut att bli i den svenska ekonomin det kommande året, enligt EU-kommissionens vinterprognos för medlemsländernas ekonomiska utveckling. Sveriges ekonomiska tillväxt förväntas vara fortsatt svag under början av året, för att därefter öka farten under andra halvåret. Begränsad inflation, goda marginaler i bolag och en relativt tålig arbetsmarknad förväntas stödja den ekonomiska tillväxten under 2025. Den faktiska BNP-ökningen förväntas nå 1,6 procent under 2025, vilket är en upprevidering av prognosen i höstas. Detta kan jämföras med 1,7 procent i hela EU och 1,5 procent i eurozonen under 2025. Dagens ekonomiska prognos präglas av en ovanligt stor portion geopolitisk osäkerhet. Två år efter dess början utgör Rysslands anfallskrig mot Ukraina fortfarande en allvarlig risk för EU:s ekonomi, och striderna i Rödahavsområdet har tillkommit som en ytterligare riskfaktor. Utvecklingen i Kina och USA 2024 är också viktiga faktorer.
EU:s ekonomi och konkurrenskraft var fokusämnet för EU-veckan som gick. Med 440 miljoner konsumenter och 16 procent av den globala exporten, är EU:s inre marknad en av världens största ekonomier, men konkurrenskraften behöver stärkas och underhållas, vilket påpekas i den årliga rapporten om den inre marknaden och konkurrenskraft som EU-kommissionen presenterade i veckan. I ett meddelande om konkurrenskraft från 2023 fastställdes indikatorer som ska fungera som en resultattavla för att mäta framstegen inom konkurrenskraft och årets rapport går igenom utvecklingen baserat på dessa indikatorer – några förbättringar och några försämringar kan utläsas. En hämsko är tillgången till risk- och riskkapitalfinansiering, och i rapporten rekommenderas att kapitalmarknadsunionen ytterligare stärks och att offentlig upphandling på ett kraftfullare sätt används som instrument för att stödja vår gröna och digitala omställning.
Att enas om en ny ram för ekonomisk styrning inom EU har sedan början stått högt på EU-kommissionens dagordning. När debatten återupptogs efter pandemin var det under helt nya förhållanden där det var viktigt att inte bara förenkla reglerna utan också att återställa de offentliga finanserna i flera EU-länder och att främja investeringar. Kommissionen lade fram sitt lagförslag i april 2023, och förra veckan erbjöd i princip den sista och enda möjligheten att nå en politisk överenskommelse mellan rådet och Europaparlamentet under innevarande mandatperiod. EU-förhandlarna lyckades – och sent omsider enades de om en text som innebär en reform med differentierad tillämpning i de olika medlemsländerna utifrån varje lands särskilda ekonomiska läge.
Säkerheten står på agendan när världens ledare i helgen möts i München för dess årliga säkerhetskonferens. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och ett antal kommissionärer deltar.
Slutligen vill jag flagga för ett intressant frukostseminarium som vi anordnar i Europahuset den 23 februari med anledning av tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Jag önskar er en fin vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Det senaste om krisen i Ukraina |
Information om EU:s stöd, åtgärder och solidaritet med Ukraina på EU-kommissionens webbplats EU:s solidaritet med Ukraina. |
EU denna vecka |
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet.
EUROPAPARLAMENTET PÅ AGENDAN Den gångna veckans dagordning innehöll omröstningar om en rad olika ämnen, däribland greenwashing, AI och migration. Europeiska rådet Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation. PÅ AGENDAN 19-20/2 Informellt möte mellan turistministrarna 19/2 Utrikesrådet 20/2 Internationella ministermöten 20/2 Allmänna rådet 22/2 Informellt möte mellan ekonomi- och finansministrarna Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel. |
Evenemang |
7/5 Boka datumet: Vi firar Europadagen Vi kommer traditionsenligt att fira Europadagen på Kulturhuset/Stadsteatern! Europadagen 9 maj 2024 sammanfaller med Kristi himmelsfärdsdag och själva firandet kommer därför att ske redan den 7 maj. Program bekräftas senare. 9/6 Val till Europaparlamentet EU-valet 2024 närmar sig med stora kliv. Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni. Det finns en särskild webbplats på alla officiella EU-språk med information om nästa val till Europaparlamentet. Webbplatsen hittar du här. Du kan lära dig mer om hur valet fungerar, om hur valresultatet sett ut i tidigare val och om vilka de politiska grupperna i Europaparlamentet är. Du kan även kontakta Europa Direkt på tel. 00800 67891011, för att söka svar på alla dina frågor om EU och EU-valet. Mer information om hur du kan kontakta Europa Direkt hittar du här. |
Europa Direkt |
EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025 Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta |
21/3 och 18/4 Europa Direkt Hässleholm – Vår sköra demokrati
Bara 13% av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.
21 mars – Hur skyddar vi vår demokrati från desinformation?
18 april - Är demokratin rustad för klimatförändringarna?
Plats: Regionmuseet Kristianstad
Föreläsningarna är gratis och du anmäler dig via Regionmuseets hemsida.
21/2 Europa Direkt Fyrbodal – Inspirationsmöte inför EU-valet
Välkommen till ett inspirationsmöte om EU-valet 2024 den 21 februari 9:30-12:00.
Fokus: Varför är din röst viktig? Vilka är de stora frågorna inför valet? Hur kan vi få fler att rösta?
Europa Direkt Fyrbodal, Trollhättans Stad, Högskolan Väst och Europaparlamentets kontor bjuder på kaffe och information om EU-valet 2024. Bland annat gästas vi av Europaparlamentets kontor i Sverige, som presenterar Europaparlamentet och dess roll i EU-systemet samt forskare från Högskolan Väst, Valkansliet i Trollhättans Stad och Peter Eriksson (kommunalråd Trollhättans Stad). Eventet kommer att ske på plats på Högskolan Väst men det går även att följa det digitalt. Läs mer och anmäl dig här.
21/2 Europa Direkt Fyrbodal – EU-karriärsevent
Onsdag den 21 februari klockan 13:15-15:00 kommer representanter från Europaparlamentet, Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och Universitets- och högskolerådet (UHR) till Högskolan Väst för att träffa dig som är nyfiken på praktik- och karriärmöjligheter inom EU. Då får du chansen att delta i en snabbkurs om EU som hålls av Karin Flordal, utredare på Sieps. Du får också träffa Björn Kjellström, som kommer att berätta mer om hur det är att arbeta på EU-institutionerna, och Asia Riazantceva, expert vid UHR, som informerar om vad du behöver veta för att söka jobb eller praktik på EU-institutionerna. Det kommer att finnas gott om tid för frågor och svar. Delta på plats på Högskolan Väst eller digitalt! Läs mer och anmäl dig här.
Europa Direkt Västerbotten – Föreläsningsserie på Umeå Universitet med syfte att lyfta EU-valet genom olika teman
27/2 Demokratin i Europa och varför det är viktigt att rösta i EU-valet samt parlamentets roll i lagstiftningen.
Kl 13:00. Magnus Blomgren, Universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, Umeå Universitet: Ingen anmälan krävs. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande. Läs mer här.
12/3 EU för nybörjare.
Kl. 13:00 – 14:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande. Ingen anmälan krävs.
15/3 Norra Sverige som drivande i den gröna omställningen i Europa
Niklas Johansson North Sweden European Office.
Kl. 11:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande.Ingen anmälan krävs.
6/3 Europa Direkt Stockholm – Webbinarium om EU och Kultur!
Vill du ta din verksamhet till en ny nivå genom internationella projekt? Är du verksam inom kultursektorn som konstnär eller representerar du en kulturorganisation? Eller är du bara allmänt nyfiken på europeiska kultursamarbeten och vilka EU-stöd som finns? Europa Direkt Stockholm bjuder in till ett inspirationswebbinarium där experter informerar om utbyten, samarbeten och tillgängliga stöd. Webbinariet arrangeras online via Zoom mellan 14:00-15:30 den 6 mars. Medverkande: Kulturrådet - Kreativa Europa Desk Sverige, Trans Europe Halles, Universitets- och Högskolerådet och Intercult.
Läs mer och anmäl dig här.
11/3 Europa Direkt Hässleholm – Cash for your business
Business Class, Norra station, erbjuder tillsammans med Europa Direkt Hässleholm ett kostnadsfritt seminarium om möjligheter till affärsutveckling och kapital av skånska utvecklingsaktörer för företag och organisationer som vill växa och utvecklas både lokalt och globalt. Olika skånska utvecklingsaktörer kommer att hålla korta presentationer om deras verksamhet och vad de erbjuder. Under efterföljande mingel kommer ni ha möjlighet att ställa frågor till de organisationer som är intressanta för er verksamhet. Deltar gör bland annat Tillväxtverket, DigIT Hub, Almi, Stiftelsen RUTH, Svenska ESF-rådet, Region Skåne, Media Evolution, Sparbanken Skåne och Leader Östra Skåne.
11 mars, 2024, kl.13.00-15.00
Norra station, Hässleholm
Anmäl dig HÄR.
Europa Direkt Sydskåne – YoungVoices4Europe 2024 – Poesi-challenge för ett Starkare Europa
Nu är det än en gång dags för Europa Direkt Sydskånes uppmärksammade tävling #YoungVoices4Europe. En tävling där unga bjuds in till en poesi-challenge för att skapa lyrik, låttexter eller rap. Detta är ett sätt att närma sig frågor om demokrati och samhällsutveckling genom kreativt skrivande. I år är temat ”Ett starkare Europa i världen” – att stå upp för demokratin, den europeiska livsstilen och fundera över hur kan vi kan använda artificiell intelligens.
Vinnaren får förutom äran ett par airPods och får läsa upp sitt bidrag på Europa Direkt Sydskånes årliga ungdomsevent för Europeiska språkdagen. Just nu sprids kampanjen i olika kanaler och skolor och unga bjuds in för att höja sina röster! Skicka in ditt bidrag senast 7 juni. Så här gör du för att delta i tävlingen.
EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.
Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .
Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av.
Översikt
- Publiceringsdatum
- 16 februari 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige