Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 18 oktober 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 6 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 18 oktober 2024

Migration och transitcenter högst på agendan, första EU-toppmötet med gulfstaterna, och två tredjedelar av EU:s vatten har dålig status. Chefen för EU-kommissionen i Sverige Annika Wäppling Korzinek sammanfattar veckan i EU.

Den 17–18 oktober träffades EU:s stats- och regeringschefer för ett EU-toppmöte i Bryssel. Ett brännhett ämne var diskussionerna om migration efter att ett antal länder som Tyskland, Polen och Finland på olika sätt har satt asylrätten ur spel med hänvisning till nationell säkerhet.

Nederländerna och Ungern har samtidigt krävt att få stå utanför den gemensamma migrationspolitiken, och Italien har slutit ett bilateralt avtal med Albanien om ett externt asyl- och transitcenter. Enligt nya uppgifter från EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex har den irreguljära migrationen till EU faktiskt minskat med 42 % under de första nio månaderna detta år, men det har inte gjort migrationsfrågan mindre politiskt kontroversiell. Problematiskt är att endast 20 % av de asylsökande som får avslag faktiskt lämnar EU:s territorium. Detta har bidragit till att sätta återsändande i fokus på toppmötet, samt till att de tidigare tabubelagda diskussionerna om asyl- och transitcenter i tredje land på allvar har seglat upp på dagordningen. Ursula von der Leyen skickade ett brev inför toppmötet till medlemsländerna och uppmanade dem att bland annat genomföra den nya asyl- och migrationspakten redan under 2025, trots att det i pakten föreskrivs att den träder i kraft två år efter det att den antogs, vilket skedde den 11 juni 2024. Von der Leyen öppnar även upp för ny lagstiftning angående återsändande och fler migrationsavtal med tredje länder.

Som en följd av Rysslands invasion av Ukraina har EU drastiskt minskat sin import av olja och gas från Ryssland. Det har dock gjort att EU nu i viss mån är mer beroende av fossila bränslen från gulfstaterna. Det är en anledning till att det första toppmötet någonsin mellan EU och Gulfstaternas samarbetsråd hölls i veckan. I ett gemensamt uttalande efter mötet nämner parterna framtida samverkan inom ett stort antal områden som till exempel handel, energi, klimat, Ukraina och Mellanöstern. Men rent konkret var nog det faktum att mötet över huvud taget hölls det största framsteget i relationen parterna emellan.

Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär, Jessika Roswall, föreslås få hållbar vattenförsörjning på sitt bord, och i takt med ökad risk för torka, förödande översvämningar och sämre vattenkvalitet är det ett ämne som seglar allt högre upp på den politiska agendan. I veckan kom EU:s miljöbyrå med en oroande rapport som säger att 30 % av EU:s befolkning har problem med vattenförsörjning, endast 37 % av EU:s ytvatten har god ekologisk status och bara 29 % har god kemisk status. Deprimerande är också att rapporten visar att det inte har skett några egentliga förbättringar under de senaste fyra åren. Roswall kommer att ha en hel del att jobba på …

Med det önskar jag er en färgsprakande hösthelg, med alldeles lagom mycket nederbörd!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
 

 

EU DENNA VECKA

Sista chansen att kickstarta din karriär hos EU-kommissionen – ansök nu och var med och forma Europas framtid!

Praktik på EU-kommissionens representation i Sverige innebär att du får bistå i det omväxlande dagliga arbetet med aktuella frågor såsom klimat, handelspolitik och återhämtningsplanen. För att ansöka om praktiken krävs en pågående relevant högskoleutbildning med CSN-finansiering samt goda kunskaper i svenska och engelska. Därutöver krävs det att du har goda kunskaper i MS Office-paketet och kommunikation (inklusive press och sociala medier) men framförallt ett intresse för EU-frågor och svensk politik. Den kandidat som blir antagen kommer att få en handledare. Just nu tar vi emot ansökningar för praktik under vårterminen 2025.

Läs mer och ansök.

Har du sökt EU-finansiering? Berätta om dina erfarenheter nu

EU-kommissionen vill få in synpunkter och erfarenheter från dig som ansökt om EU-finansiering till projekt.

Läs mer.

Vill du göra skillnad? Bli en del av den europeiska klimatpakten!

Mellan den 1 oktober och den 31 oktober kan du ansöka om att bli ambassadör för den europeiska klimatpakten. Klimatpaktsambassadörerna leder klimatåtgärder, inspirerar andra och stöder politik och verksamhet på klimatområdet i sina respektive samhällen och nätverk. Det är ett tillfälle för att komma i kontakt med hundratals likasinnade människor i Europa för att få större genomslag. Den europeiska klimatpakten ger dig också tillgång till värdefulla verktyg och resurser, samt ökad synlighet för din verksamhet.

Läs mer.

Europaparlamentet

Plenarsession i Strasbourg 21–24 oktober

Under nästa veckas plenarsession kommer det bland annat föras diskussioner om det finansiella stödpaketet till Ukraina på upp till 80 miljarder euro och Europaparlamentets ståndpunkt om EU-budgeten 2025. Vinnaren av Sakharov-priset 2024 kommer att meddelas. Det kommer även att ske debatter om skydd för FN-uppdrag i Libanon, regler beträffande återvändande för migranter utan uppehållsrätt i Europa, Kinas aggressiva hållning gentemot Taiwan m.m. Mellan 4–12 november hålls utfrågningar i utskotten. Sveriges kommissionärskandidat Jessika Roswall frågas ut den 5 november kl. 18.30–21.30 i Europaparlamentet, Bryssel.

Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Europeiska rådet, 17–18 oktober, informellt möte med handelsministrarna, 17–18 oktober, Jordbruks- och fiskerådet, 21–22 oktober

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet. 

Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Europa Direkt

Träffa Europa Direkt Västerbotten på MR-dagarna i Skellefteå den 14–15 november

Den 14–15 november arrangeras Nordens största konferens för mänskliga rättigheter, MR-dagarna, i Skellefteå. Europa Direkt Västerbotten kommer delta och följa flera av de intressanta föreläsningar och seminarier som arrangeras, till exempel tidigare EU-kommissionär och utrikesminister Margot Wallströms föreläsning den 14 november. Vi kommer även besöka Urkrafts monter med följande aktiviteter och tider: 14 november • 15:00 – 15:45 Europa Direkt Västerbotten finns på plats i företagets Urkrafts monter för EU-quiz, samtal om EU-finansierade projekt och information om EU:s sociala pelare, mänskliga rättigheter och europeiska medborgarinitiativet 15 november •10:00 och 14:00: samma som ovan.

Läs mer. 

Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.


Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
18 oktober 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige