EU-kommissionens nyhetsbrev den 28 juni 2024 - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 27 juni 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 28 juni 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Almedalsveckan går mot sitt slut

Kära EU-intresserade!

En solig, varm och intressant Almedalsvecka går mot sitt slut. Från de många seminarierna, talen, diskussionerna och mötena utkristalliserar sig en tydlig tematisk trend: säkerhet i alla dess former – försvar, civilförsvar, beredskap, desinformation, hybrid- och cyberförsvar, men också Almedalens kärnfråga: hur värnar vi demokratin, det öppna samtalet och inkluderingen? Konkurrenskraft, innovation och produktivitet var ytterligare viktiga frågor som diskuterades, inte minst ur ett EU-perspektiv.

Under torsdagen och fredagen höll EU:s stats- och regeringschefer ett toppmöte där man enades om nominering av de tre toppnamnen för kommande mandatperiod: Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen, Estlands premiärminister Kaja Kallas som ny utrikeschef (Hög representant) och Portugals förre premiärminister António Costa som ny rådsordförande. Von der Leyen behöver dock godkännas av Europaparlamentet innan hon kan vara säker på sin post. Rådsslutsatserna innehåller också skrivningar om Ukraina, bl.a. det 14:e sanktionspaketet, om Mellanöstern och om Georgien, där EU ser att utvecklingen leder till ett stopp för anslutningsprocessen.  Toppmötet uppmanar också till ett snabbare genomförande av kapitalmarknadsunionen, och ledarna höll en första diskussion om vidare finansiering av försvarssatsningar.

55 % av svenskarna känner sig positivt inställda till att införa euron, en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2023, enligt en färsk opinionsundersökning (Flash eurobarometer 548). För de sex EU-länder som inte deltar i valutaunionen euron (Bulgarien, Polen, Rumänien, Sverige, Tjeckien och Ungern, med undantag för Danmark) granskar EU-kommissionen i en ny rapport hur dessa fullgör sina förpliktelser när det gäller att förverkliga den ekonomiska och monetära unionen (EMU). Enligt EU-kommissionens rapport bedöms Sverige inte uppfylla växelkurskriteriet för EMU, då växelkursen inte har varit stabil mot övriga EU-valutor under de senaste två åren. I rapporten konstateras även att svensk lagstiftning om Riksbankens oberoende, förbudet mot monetär finansiering och Riksbankens integrering i det europeiska centralbankssystemet (ECBS) i sin nuvarande form inte är förenlig med EU:s fördrag.

Nu tar nyhetsbrevet sommarlov, och det hoppas jag att ni också gör. Jag önskar er en riktigt vilsam, varm och solig sommar och att ni kommer tillbaka fulladdade inför en spännande EU-höst!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-se@ec.europa.eu

Översikt

Publiceringsdatum
27 juni 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige