Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev3 maj 2024Representationen i SverigeLästid: 8 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 3 maj 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Kommissionens byggnad i Bryssel upplyst i samband med 20 årsjubiléet av EU:s utvidgning 2004

Kära EU-intresserade!

Den 1 maj är inte bara demonstrationer och dagen då vi högtidlighåller kampen bakom vår nutida arbetsrätt, utan i år var det också 20-årsjubileum av ”big bang utvidgningen”, då EU fick tio nya medlemsländer på ett bräde – ­Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. EU utvidgades framför allt österut, till unga demokratier, och bidrog med säkerhet och ekonomisk tillväxt. Därmed blev hela EU säkrare och globalt starkare, även de ”gamla” medlemsstaterna. EU:s ekonomi har sammantagit vuxit med 27 % under dessa 20 år. De nya medlemsländerna har haft en tillväxt långt över detta genomsnitt. Polens ekonomi har till exempel mer än fördubblats och Slovakiens har vuxit med 80 %. Visst har vi sett demokratiska bakslag i Ungern, Slovakien och tidigare i Polen, men även om det är omöjligt att tänka kontrafaktiskt, känns det ändå relativt säkert att säga att demokratin har gynnats av dessa länders EU-medlemskap. EU-medlemskapet har säkrat reformer, modernisering och gjort det möjligt för EU att stå enat mot ett allt mer aggressivt Ryssland. Det här kan vara viktigt att komma ihåg, när vi nu sakta men säkert går mot att ytterligare utvidga EU.

De svenska partiernas valkampanj inför Europaparlamentet kick-startar (äntligen!) om några dagar, men på EU-nivå startade den på Valborgsmässoafton med en första debatt mellan ”Spitzenkandidaterna”, alltså EU-partigruppernas toppkandidater för vem de vill se som EU-kommissionens ordförande. Debatten hölls i Maastricht och fokuserade på tre tema som hade röstats fram av Maastrichtuniversitetet: försvar och säkerhet, klimat, EU:s framtid och demokrati. Debatten går att se på YouTube. En slutlig valdebatt mellan toppkandidaterna anordnas av Europaparlamentet den 23 maj.

EU har ett nytt handelsavtal med Nya Zeeland som började gälla den 1 maj. Handeln mellan EU och Nya Zeeland förutspås öka med 30 % de kommande tio åren och EU investeringar i Nya Zeeland anses ha en potential att växa med hela 80 %.

Nästa vecka firar vi Europadagen i Stockholm den 7 maj! Ni hittar oss i Kulturhuset, där vi håller igång en hel dag med olika samtal och diskussioner, bland annat en EU-val debatt med kandidater från alla riksdagspartierna och EU-minister Jessika Roswall bjuder på kulinariska överraskningar.

Vän av ordning vet att Europadagen inte alls är den 7 maj, utan den 9 maj. Är du i Malmö nästa vecka, får du inte missa att då, den 9 maj, besöka EU-kommissionens tält (som är en pimpad container..) i Eurovillage i Folkets Park i samband med Eurovision.

Dagen efter firar vi på Malmö universitet, med ett heldagsprogram, med allt från samtal om EU-valet, rättsstaten, demokrati och EU-karriärmöjligheter, till kulturella aktiviteter som bulgarisk folkdans. ”United in diversity”! 

Trevlig vecka, Europadag och Kristihimmelfärdshelg, så hörs vi veckan därpå igen!  

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Evenemang
 

24/4 – 7/5 European Festival: Ukrainian Spring 2024

Den andra upplagan av European Festival: Ukrainian Spring äger rum i Sverige 24 april – 7 maj. Konceptet för årets festival är att presentera Ukraina som en självklar del av det gemensamma europeiska kulturarvet. Festivalen utlovar nya innovativa vinklar och perspektiv på detta tema.

Läs mer och biljetter.

8/5 Jord- och skogsbruket är EU:s bästa försvar!
Tillsammans med LRF bjuder EU-kommissionen in till debatt om hur jord- och skogsbruket kan bidra till en trygg livsmedelsförsörjning och den gröna omställningen och vilka förändringar som krävs i EU-lagstiftning och EU-ersättningar för att nå dit.

Läs mer.

9/5 Firande av Europadagen i Eurovision Village i Malmö

Europadagen uppmärksammas den 9 maj varje år för att fira fred och sammanhållning i Europa. Välkommen till vår EU-monter för att fira Europadagen 2024 med oss! Delta i våra aktiviteter och frågesporter för att lära dig mer om EU:s mål och värden kopplade till ESC:s historia

Ingen registrering behövs

10/5 EU(ro)vision Day: Firande av Europadagen vid Malmö universitet

En heldag med seminarier, föreläsningar och kulturevenemang med anledning av Europadagen (9 maj) för att fira freden och sammanhållningen i Europa i samband med Eurovision Song Contest 2024.

Var: Malmö universitet

Organisatörer: Malmö universitet, Europeiska kommissionens representation i Sverige, Europa Direkt-kontoren i Skåne och Centre for Modern European Studie – ett Öresunds nätverk, under beskydd av värdstaden för Eurovision Song Contest, Malmö stad.

Läs mer. 

13/5 EU-valdebatt – DEMOKRATI & AI – framtiden för EU

Europa står inför både utmaningar och möjligheter med den allt snabbare AI-utvecklingen. Samtidigt hotas demokratin globalt. Kommer EU att lyckas stå pall? Den 13 maj debatterar de svenska toppkandidaterna några av Europas mest avgörande frågor.

Läs mer.

13/5 Seminarium inför EU-valet: Vad gör svenska europaparlamentariker för att öka den ekonomisk jämställdheten?
Seminarium med fokus hur jämställdhet kan främjas inom EU:s näringslivs- och arbetsmarknadspolitik. Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65 Organisatör: Winnet Sverige och EU-kommissionen i Sverige 

Läs mer.

14/5 Nordiska perspektiv i EU-valet: klimat, handel och säkerhet
Norden International bjuder tillsammans med EU-kommissionen i Sverige in en kandidat för varje riksdagsparti till Europavalet i år till en diskussion om nordiska frågor med EU-anknytning. Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm Organisatör: Norden International och EU-kommissionen i Sverige 

Anmäl dig här.
 

16/5 Workshop om språkteknologi för ett flerspråkigt Europa!
Hur kan din verksamhet utvecklas med hjälp av AI? Välkommen till en workshop om språkteknologi för ett flerspråkigt Europa. Arrangör: Språkbanken Sam och AI Sweden. Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm.

Läs mer.   

29/5 Valdebatt i Kulturhuset med Kodjo Akolor
Save the date - Valdebatt med Kodjo

19/6 Webbinarium om förenklad beskattning för små och medelstora företag
Den 19 juni anordnas den andra delen av två webbseminarier på engelska för att informera om det förslag som kommissionen antog den 12 september 2023 med syfte att förenkla skattemässigt för små- och medelstora företag som bedriver gränsöverskridande handel. Den första delen ägde rum den 17 april.
    
Läs mer.

EU DENNA VECKA

Europaparlamentet

På agendan

Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 
 

På agendan

7/5 Rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) (socialpolitik) • 7/5 Utrikesrådet

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

6-23/5 Europa Direkt-kontorens firande av Europadagen 2024
I samband med Europadagen ordnar Europa Direkt-kontoren aktiviteter i hela landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Bland annat anordnas EU-bingo med Europa Direkt Västerås och seminarium under EU(ro)vision Day på Malmö universitet!
Plats: På olika ställen över hela Sverige Organisatör: Europa Direktkontoren 
Läs mer. 

14/5 Europa Direkt Sydskåne – Seminarium på temat energi med Lars Andrén
Varmt välkomna på näringslivslunch med en av Sveriges mest anlitade föreläsare på temat energi.
Plats: Sessionssalen, Sjöbo kommunhus 
Läs mer.

15/5 Europa Direkt Fyrbodal och Europa Direkt Sjuhärad – paneldebatt inför EU-valet i Trollhättan
Kandidater från samtliga riksdagspartier deltar i panelsamtalet: Isabella Lövin (MP), Ilan de Basso (S), Hanna Gedin (V), Jörgen Warborn (M), Erik Berg (L), Elisabeth Lann (KD), Abir Al-Sahlani (C) och Tomas Brandberg (SD). 
Plats: Högskolan Väst, Trollhättan Organisatör: Europa Direkt Fyrbodal, Högskolan Väst och Trollhättans Stad 
Läs mer.

15/5 Europa Direkt Fyrbodal och Europa Direkt Sjuhärad – paneldebatt med kandidater till EU-valet i Göteborg
Kandidater från samtliga riksdagspartier deltar i panelsamtalet: Hanna Gedin (V), Isabella Lövin (MP), Ilan De Basso (S), Abir Al-Sahlani (C), Erik Berg (L), Jörgen Warborn (M), Elisabeth Lann (KD) och Tomas Brandberg (SD). Moderator: Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige
Plats: Göteborgs stadsmuseum Organisatör: Europa Direkt Fyrbodal, Europa Direkt Sjuhärad och Göteborgs Stad 
Läs mer.


16/5 Europa Direkt Sydskåne – EU-valfestival i Ystad i demokratins tecken
Nu är det snart dags för EU-val. Det vill vi på Europa Direkt Sydskåne uppmärksamma med en fullspäckad EU-valfestival i Ystad i demokratins tecken! Lyssna på kandiderande Europaparlamentariker, ställ dina hjärtefrågor och ta del av inspirerande underhållning. Plats: Norra Promenaden i Ystad Organisatör: Europa Direkt Sydskåne 
Läs mer.
 

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Översikt

Publiceringsdatum
3 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige