EU-kommissionens nyhetsbrev den 4 april 2025 - Europeiska kommissionen
Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 4 april 2025
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 10 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 4 april 2025

Liberation day eller inflation day - början på en ny världsordning? Annika Wäppling Korzinek, sammanfattar veckan i EU

Grafik som visar en skylt med orden "U.S tariffs ahead"

Så kom ”Liberation Day”, eller ”Inflation Day”, som handelsminister Dousa kallade den. Det är dramatiskt, sorgligt och ett markant slut på den regelbaserade, multilaterala handel som EU och flera andra aktörer har byggt upp och försvarat. Trump annonserade tullar på import från i stort sett alla länder, utom Ryssland, med olika procentsatser. Varor från EU beläggs med tullar på 20%.

EU-kommissionens ordförande von der Leyen kommenterade att införandet av tullar kommer få djupgående effekter på hela den globala ekonomin och drabba konsumenter hårt. Förutom de direkta kostnaderna, blir det negativa effekter av osäkerheterna som uppstår då det inte finns någon logik och ordning i införandet. Hon tillade att EU är redo att svara med motåtgärder. Allra helst vill EU förhandla och hitta bättre lösningar än tullar, men om det inte är möjligt så kommer EU att införa motåtgärder för att försvara våra intressen.  

På tal om att skydda våra intressen, lade EU-kommissionen i veckan fram förslaget ProtectEU – en europeisk strategi för inre säkerhet, för att stärka samverkan mot organiserad brottslighet, terrorism, cyberattacker och liknande hot. Bland annat föreslås förbättrat utbyte av medlemsstaternas underrättelser, nya åtgärder för att säkra moln- och telekommunikationstjänster och utveckla teknisk suveränitet, utökat mandat för Europol, samt att stärka Frontex, Eurojust och Enisa och säkerställa ett nära samarbete mellan dessa byråer, och ny lagstiftning mot olaglig handel med skjutvapen. 

I veckan presenterade EU-kommissionen också en halvtidsöversyn av EU:s sammanhållningspolitik. Den aviserades redan i och med ReArm Europe, då kommissionen dryftade förslaget om att medel från strukturfonderna skulle kunna användas också för upprustning. Syftet med översynen är att uppmana medlemsländerna att omfördela en del av medlen ur sammanhållningsfonderna som löper under perioden 2021–2027, till just strategiska investeringar, till exempel försvar och säkerhet. 

Samtidigt har diskussioner om EU:s nästa långtidsbudget för åren 2028–2034 tagit fart på allvar. Budgetkommissionären Serafin besökte Stockholm i veckan och diskuterade framtida prioriteringar med riksdagen, ministrar och svenska myndigheter som hanterar fonder och program. Han betonade vikten av förenkling, som att slå samman många av de 52 fonder och program som finns idag, och ökad flexibilitet då över 90% av dagens budget är fördelad och låst i sju år, vilket gör det svårt att prioritera om för att hantera en pandemi eller ett krig i närområdet.  

Även kommissionär Albuquerque, med ansvar för finansiella tjänster, var i Stockholm i veckan för att träffa ministrar och intressenter angående investerings- och sparunionen, och för att lära sig mer om hur vi svenska småsparare uppmuntras att spara i fonder via investeringssparkonton. 

För mig fortsatte intressanta framtidsdiskussioner i Storlien under torsdagen och fredagen, där Europaforum Norra Sverige höll sitt årliga möte. Politiker och tjänstepersoner från de fem nordligaste regionerna träffades och diskuterade det geopolitiska läget, bioekonomi och sammanhållningspolitiken, medan snön yrde runt knutarna.  

Trevlig helg! 

Annika Wäppling Korzinek

Chef, EU-kommissionens representation i Sverige

 

EU I VECKAN

Uttalande av ordförande von der Leyen om USA:s tillkännagivande av universella tullar

I onsdags introducerade USA och president Donald Trump tullar mot omvärlden. Varor från EU får ett tullpåslag på 20 procent. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade under torsdagsmorgonen för konsekvenserna av beslutet: "Världsekonomin kommer att lida enormt. [...] Miljontals medborgare kommer att möta högre matpriser. Läkemedel och transport kommer att kosta mer. Inflationen kommer att gå upp. Och detta drabbar särskilt de mest utsatta medborgarna. Alla företag – stora som små – kommer att drabbas från dag ett." Von der Leyen meddelade även att EU kommer att införa motåtgärder, om en lösning inte kan nås via förhandlingar: "Som européer kommer vi alltid att främja och försvara våra intressen och värderingar. Och vi kommer alltid att stå upp för Europa."

Läs och titta på talet här!

EU stärker gränsöverskridande brottsbekämpning med ny säkerhetsstrategi

Tisdagen den 1 april presenterade EU-kommissionen sin nya strategi för inre säkerhet som går under beteckningen ProtectEU. I strategin betonar EU-kommissionen att särskilt barn måste skyddas mot organiserad brottslighet och en särskild handlingsplan kommer att åtfölja strategin. Förutom kampen mot organiserad brottslighet pekar säkerhetsstrategin ut ytterligare sex nyckelområden.

Läs mer om den nya säkerhetsstrategin 

 

EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD

Kommande rådsmöten

7 april: Utrikesrådet (handel) Informellt möte mellan kultur- och medieministrarna. 

8 april: Informellt möte mellan kultur- och medieministrarna. 

9 april: Associeringsrådet EU–Ukraina. 11 april: Eurogruppen, Informellt möte mellan ekonomi- och finansministrarna. 

12 april: Informellt möte mellan ekonomi- och finansministrarna. 

Mer om kommande rådsmöten 

 

EUROPAPARLAMENTET

Europaparlamentet

Bernd Lange, ordförande för Europaparlamentets utskott för internationell handel, fördömde under torsdagen USA:s tullar på 20 procent som "omotiverade, olagliga och oproportionerliga". Han varnade för att det skulle kunna eskalera handelsspänningar och skada både USA:s och globala ekonomier, särskilt amerikanska konsumenter. Lange försäkrade att EU kommer att svara med lagliga, proportionerliga åtgärder och försvara sin suveränitet. Han uppmanade drabbade länder att enas mot tullarna och förbli öppna för förhandlingar med USA.

Läs mer här 

 

STUDENTER OCH UNGA

Sugen på en karriär inom EU:s utrikestjänst? Sök till traineeprogrammet JPD!

Junior Professional in Delegation (JPD) är Europeiska utrikestjänstens (EEAS) och EU-kommisisonens traineeprogram för juniora akademiker som är intresserade av att jobba på EU:s delegationer i tredje land. Praktiken är betald och kan pågå i upp till två år. För att vara behörig måste man bl.a. vara medborgare av ett EU-land, ha en masterexamen, ha utmärkta kunskaper i engelska och/eller franska och inte ha mer än ett års erfarenhet av arbete inom EU:s institutioner. Sök senast 30 april. 

Läs mer och ansök här 

 

DiscoverEU – initiativet som gör det möjligt för Europas 18-åringar att upptäcka kontinenten på egen hand

Den 2 april öppnade ansökan till DiscoverEU som ger 18-åringar som bor i ett EU-land eller ett land som deltar i Erasmus+ möjlighet att tågluffa i Europa under en månad. Saga var en av de drygt 800 svenska 18-åringar som vann ett tågluffarkort förra året. Tack vare initiativet DiscoverEU utforskade hon Europa under en månad tillsammans med vänner – en resa fylld av äventyr, nya möten och oförglömliga upplevelser.

Ta del av Sagas resa och ansök 

 

SAMRÅD OCH SYNPUNKTER

Tyck till om låndtidsbudgeten

Under 2025 ska kommissionen lägga fram omfattande förslag till långtidsbudgeten efter 2027 och för nästa generations finansieringsprogram. I enlighet med Ursula von der Leyens politiska riktlinjer arbetar kommissionen för en fokuserad, enklare och mer verkningsfull EU-budget som speglar EU:s strategiska prioriteringar. Just nu pågår flera samråd där du ges möjlighet att tycka till om den kommande långtidsbudgeten. Samråden är uppdelade på olika områden och gäller bl.a. konkurrenskraft, yttre åtgärder, utbildning, ungdomsfrågor, medier, kultur och kreativa sektorer, civilskydd och beredskap, inre marknaden och samarbete med nationella myndigheter. 

Läs mer och delta 

 

Lämna synpunkter på det europeiska demokratiförsvaret

Det europeiska demokratiförsvaret är ett initiativ som riktar in sig både på de ökande hoten mot demokratiska institutioner, system och processer inom EU, och på det sammanhang där hoten förekommer, både på nationell nivå och EU-nivå. Hoten bidrar till att allmänhetens förtroende för demokratin generellt sett minskar. Samtidigt som den globala informationsmiljön både ger nya friheter och möjligheter, möjliggör den också för fientliga aktörer, både interna och utländska, att manipulera information och bedriva kraftfullare informationskrigföring. Fram till den 26 maj har du möjlighet att lämna in dina synpunkter om det här initiativet. 

Läs mer och delta 

 

FAKTARUTAN

EU största besöksmålet för världens turister

År 2023 tog EU som helhet emot den största andelen av världens internationella turister, hela 40,3%. Detta är nästan åtta gånger fler än USA, som kammar hem en andraplats (5,1%). Detta visar nya siffror från 2025 års upplaga av undersökningen Key Figuers on the EU in the World. 

Grafik som visar att eu står för ungefär hälften av världens turism

48,1% av dessa turister kom från europeiska länder utanför EU, 22,1% från Nordamerika och 5,3% från Asien. Vill du också uppleva Europa, utforska olika kulturer och möta nya människor? DiscoverEU erbjuder 18-åriga medborgare från EU-länder samt Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet möjligheten att få ett resepass för gratis tågresor i Europa. Ansökningsperioden är öppen från den 2 april 2024 till den 16 april 2024.

Läs mer om statistiken via Eurostat 

 

EVENEMANG

Se seminariet i efterhand: Hur bygger vi ett säkrare Europa?

I måndags ordnade EU-kommissionens representation i Sverige, tillsammans med Svenska Europarörelsen, ett seminarium om det europeiska säkerhetsläget och EU:s roll i arbetet för en rättvis och hållbar fred för Ukraina. I panelen fanns Annika Ström-Melin, journalist, Christian Leffler, tidigare bitr. generalsekreterare i EU:s utrikestjänst EEAS, Tobias Thyberg, chef för UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien och Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Stockholm. Seminariet modererades av Annika Söder, tidigare kabinettssekreterare på UD.

Se seminariet i efterhand 

 

EUROPA DIREKT

EU-minister Jessica Rosencrantz besöker Umeå universitet

Den 8 april kl. 10-12 besöker EU-minister Jessica Rosencrantz Umeå universitet för att möta studenter och universitetsmedarbetare för att tala om regeringens arbete med att rekrytera fler svenskar till EU:s institutioner, regeringens EU-prioriteringar och andra EU-relaterade frågor. Föreläsningen är en del av regeringens uppmärksammande av Sverige 30 år i EU. I anslutning till föreläsningen kommer Europa Direkt Västerbotten finnas på plats tillsammans med studentambassadören för EU-karriär vid Umeå universitet och informera om möjligheter för en karriär inom EU och möjligheter med Erasmus+ m.m. 

Tid: 08/04/2025 

Plats: Vardagsrummet, Humanisthuset

Organisatör: Europa Direkt Västerbotten

Anmäl dig här.

 

Fira Sveriges 30 år i EU på Södertörns högskola!

Den 8 april bjuder Europa Direkt Stockholm, Europa Direkt Södertälje, EU Careers studentambassadörer och Södertörns högskola in till ett inspirerande event för att fira Sveriges 30 år i EU! Är du intresserad av en framtid inom EU:s institutioner? Drömmer du om att arbeta med kulturutbyte, säkerhet eller klimat på europeisk nivå? Då är detta ett tillfälle du inte vill missa! Notera att du måste vara student eller medarbetare vid Södertörns högskola för att medverka! Vi ser fram emot att träffa dig! Anmäl dig idag och bli en del av firandet av Sveriges 30 år i EU.

Tid: 08/04/2025 

Plats: Södertörns högskola, Alfred Nobels allé 7, 141 52 Huddinge 

Organisatör: Europa Direkt Stockholm, Europa Direkt Södertälje, EU Careers studentambassadörer & Södertörns högskola 

Anmäl dig här.

Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.

Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
4 april 2025
Upphovsman
Representationen i Sverige