Superdator i Linköping viktigt nav när EU storsatsar på AI - Europeiska kommissionen
Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 10 april 2025
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

Superdator i Linköping viktigt nav när EU storsatsar på AI

MIMER i Linköping är en av 13 AI-fabriker runt om i Europa som lägger grunden för EU:s storsatsning för att bli en global ledare inom AI. På onsdagen presenterade EU-kommissionen handlingsplanen AI Continent Action Plan. 

Foto: THOR BALKHED/Linköpings universitet

I en tid präglad av snabb teknologisk utveckling och digital transformation är Handlingsplanen för AI-kontinenten EU-kommissionens svar på den allt viktigare roll artificiell intelligens har för framtidens samhälle och ekonomi. Strategin ska bidra till att stärka Europas konkurrenskraft och självständighet inom AI, samtidigt som säker och etisk användning av teknologin säkerställs. 

–  Artificiell intelligens är kärnan i att göra Europa mer konkurrenskraftigt, säkert och teknologiskt suveränt. Den globala kapplöpningen om AI är långt ifrån över. Det är dags att agera. Denna handlingsplan pekar ut de områden där insatserna måste intensifieras för att göra Europa till en ledande AI-kontinent. Vi arbetar för en framtid där teknisk innovation driver industri och offentlig service framåt och ger våra medborgare och företag påtagliga fördelar genom pålitlig AI – från sjukvård och nya jobb till cybersäkerhet och klimatkamp, sade EU-kommissionens vice ordförande Henna Virkkunen, som ansvarar för frågor om tekniksuveränitet, säkerhet och demokrati. 

Handlingsplanen för AI-kontinenten består av fem huvudpelare  

Genom att fokusera på fem strategiska pelare strävar EU efter att skapa en miljö där innovation drivs framåt genom investeringar i infrastruktur, kompetens och lagstiftning. 

Uppbyggnad av data- och datorkapacitet: EU bygger ett nätverk av AI-fabriker, där det i nuläget finns sju aktiva och ytterligare sex fabriker kommer färdigställas under 2025. En av dessa är MIMER som finns i Sverige och drivs av Linköpings Universitet. Målet är att stödja innovation och tillgång till AI-infrastruktur. På sikt kommer även avancerade AI-Gigafabriker med massiv datorkapacitet som är fyra gånger kraftfullare än dagens AI-fabriker att byggas i EU. 

Ökad tillgång till data: Datalabb ska samla in och bearbeta stora datamängder, med en dataunionsstrategi som EU ska lansera 2025 för att skapa en inre marknad för data och skala upp AI-lösningar. 

Ökad AI-användning: EU-kommissionen kommer att lansera strategin Apply AI för att öka AI-användningen inom industrin. I dagsläget använder bara 13,5 procent av EU-företagen AI. AI-fabrikerna och europeiska digitala innovationsknutpunkter är viktiga komponenter i strategin. 

Stärka AI-kompetens: EU-kommissionen vill rekrytera internationella AI-experter via EU-talangreserven och andra program, utveckla AI-utbildning för både nya och nuvarande arbetstagare samt skapa lagliga migrationsvägar för kvalificerade arbetstagare. 

Regelförenkling: AI-förordningen och AI Act Service Desk ska säkerställa rättssäkerheten och hjälpa företagen att följa och tolka AI-lagstiftningen. Det stärker medborgarnas förtroende och investerares tillit till teknologin. 

EU satsar på nästa generations AI – Fem nya gigafabriker planeras    

Framöver vill EU-kommissionen träna och utveckla komplexa AI-modeller i gigafabriker som är fyra gånger mer kraftfulla än nuvarande AI-fabriker. EU-kommissionen har i veckan öppnat upp för intressenter att anmäla sitt intresse för att stå värd för framtidens gigafabriker. Genom InvestAI mobiliseras 20 miljarder euro för att etablera upp till fem sådana anläggningar. 

I dagarna öppnar också flera offentliga samråd, där organisationer, experter och privatpersoner kan ge synpunkter på kommande förslag på området:  

Ytterligare ett samråd om EU:s strategi för dataunionen kommer att lanseras i maj. Parallellt kommer dialoger med näringsliv och offentlig sektor att hållas för att identifiera AI:s outnyttjade potential i specifika sektorer. 

Översikt

Publiceringsdatum
10 april 2025
Upphovsman
Representationen i Sverige