Debattartikel – EU-kommissionären: "Brottsoffer måste skyddas bättre" - Europeiska kommissionen
Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 21 februari 2025
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 5 min

Debattartikel – EU-kommissionären: "Brottsoffer måste skyddas bättre"

Trots att vem som helst kan falla offer för ett brott – om det så sker i hemmet, på arbetsplatsen eller under en semester- eller affärsresa till ett annat land – hör brottsoffer ofta till de mest utsatta människorna i våra samhällen.

Detta skriver Michael McGrath, EU-kommissionär med ansvar för demokrati, rättvisa, rättsstatsprincipen och konsumentskydd, i en debattartikel publicerad av Altinget.

 

Brott kan drabba vem som helst och inträffa var som helst. Brottsoffer förtjänar att skyddas, få stöd och ha tillgång till rättslig prövning oavsett vem de är, vilket brott de utsatts för och var det ägde rum i EU. Den europeiska brottsofferdagen den 22 februari är en läglig påminnelse om att vi måste arbeta ännu hårdare för att förbättra situationen för brottsoffer i hela EU.

Under mitt arbete som företrädare för det offentliga har jag regelbundet hört vittnesmål om de traumatiska följder brott har för brottsoffren. Jag har hört dem berätta om sina svårigheter, sin smärta och sin upplevelse av att ha övergetts av systemet. Som EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor är jag fast besluten att bidra till att förbättra situationen för brottsoffer.

Trots att vem som helst kan falla offer för ett brott – om det så sker i hemmet, på arbetsplatsen eller under en semester- eller affärsresa till ett annat land – hör brottsoffer ofta till de mest utsatta människorna i våra samhällen, som kan känna sig isolerade och vara osäkra på vart de ska vända sig för att få hjälp. De kan drabbas av trauman och få men för livet när det gäller både fysisk och psykisk hälsa. Under straffrättsliga förfaranden kan brottsoffer dock få känslan av att de endast utnyttjas som vittnen, utan hänsyn till hur de mår och vad de går igenom.

Detta ser jag som oacceptabelt, och det är därför jag verkar för att åstadkomma förändring.

Alla brottsoffer ska få den omvårdnad de förtjänar

Med lämpligt stöd och skydd och en värdig behandling kan vi arbeta för att minimera många av brottens konsekvenser för brottsoffer. Årets europeiska brottsofferdag står som en skarp påminnelse om det ansvar vi alla har för att se till att brottsoffer inte förbises. Jag är fast besluten att se till att alla brottsoffer får den omvårdnad och uppmärksamhet de förtjänar och kan förlita sig på samma miniminormer för stöd, skydd och tillgång till rättslig prövning i alla EU-länder – i egenskap av personer som är hårt drabbade av brott.

Sedan 2015 har direktivet om brottsoffers rättigheter – EU:s viktigaste regler om brottsoffers rättigheter – bidragit till att garantera rättigheterna för de uppskattningsvis 15 procent av EU:s invånare som blir brottsoffer varje år.

I en utvärdering från 2022 identifierade kommissionen fem rättigheter som måste stärkas vid tillämpningen av lagen: rätten till information, stöd och skydd i enlighet med brottsoffrens individuella behov, processuella rättigheter och rätten till ett beslut om ersättning under straffrättsliga förfaranden.

Dessutom har miniminormerna för brottsoffers rättigheter utvecklats sedan direktivet om brottsoffers rättigheter antogs. Vi har i dag en annan förståelse av hur barnvänlig och brottsoffercentrerad rättvisa bör se ut. Vi har också nya metoder för att ge tillgång till rättslig prövning, stödja, skydda och kommunicera med brottsoffer.

Obligatoriska telefonjourer

Med förslaget att se över direktivet om brottsoffers rättigheter vill kommissionen uppgradera miniminormerna för brottsoffers rättigheter i hela EU, så att de mest utsatta i vårt samhälle – brottsoffer – kan dra nytta av dessa framsteg. Kommissionens förslag innehåller ändringar som är både ambitiösa och proportionella: förbättra tillgången till information, förbättra skyddet, stärka stödet, förbättra brottsoffrens deltagande i straffrättsliga förfaranden och underlätta deras tillgång till ersättning.

Först och främst har kommissionen föreslagit att telefonjourer för brottsoffer ska vara obligatoriska i hela EU med hjälp av det EU-gemensamma telefonnumret 116 006. Dessa telefonjourer är avsedda att ge brottsoffer information om deras rättigheter samt hänvisa dem till specialiserat stöd vid behov och ska stödjas av omfattande onlineinformation som tillhandahålls på webbplatser, vilka ska vara tillgängliga på olika språk och utformade för att erbjuda tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

De goda nyheterna är att dessa telefonjourer redan finns i de flesta medlemsstater, men täckningen måste utvidgas i hela unionen så att brottsoffer kan kontakta dessa telefonjourer var de än befinner sig.

Brottsoffer bör också skyddas bättre genom mer individanpassade bedömningar av deras behov och genom tillgång till skyddsorder. Detta är särskilt viktigt för de mest utsatta brottsoffren, såsom personer med funktionsnedsättning, offer för hatbrott, organiserad brottslighet eller de allvarligaste internationella brotten, samt för dem som behöver fysiskt skydd mot våld.

De mest utsatta offren bör, när de väl har motiverats av en individuell bedömning, också kunna förlita sig på kostnadsfritt psykologiskt stöd så länge som det är nödvändigt. Barn som är brottsoffer bör kunna få specialiserat och myndighetsövergripande stöd och skydd i samma lokaler.

Jag ser fram emot en snabb överenskommelse

När det gäller straffrättsliga förfaranden bör brottsoffer kunna delta mer aktivt, få stöd i domstol och ha rätt att överklaga beslut som påverkar deras rättigheter. Jag är fast övertygad om att offren inte bara bör känna sig hörda utan också stärkas under hela den rättsliga processen. När de agerar som vittnen bör de garanteras rätten till integritet för att skydda sin säkerhet och minska risken för att utsättas ytterligare.

Med dessa och andra viktiga ändringar förväntar sig kommissionen att situationen för brottsoffer förbättras avsevärt i hela EU.

Innan dessa förslag från kommissionen blir EU-lagstiftning måste de dock godkännas av medlagstiftarna: Europaparlamentet och medlemsstaterna i rådet. Lyckligtvis finns det redan ett starkt engagemang i de pågående förhandlingarna. Med denna positiva strategi ser jag fram emot en snabb överenskommelse om en ambitiös översyn av de nuvarande reglerna så att vi kan förbättra livet för tusentals brottsoffer i hela EU.

Michael McGrath

EU-kommissionär med ansvar för demokrati, rättvisa, rättsstatsprincipen och konsumentskydd

 

Översikt

Publiceringsdatum
21 februari 2025
Upphovsman
Representationen i Sverige