Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 28 juni 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

En ny EU-kommission tar form

Den 4 november startar parlamentsutskottens utfrågningar av Sveriges nominerade kommissionär Jessika Roswall och de övriga kandidaterna. Utskotten granskar deras kompetens inom ansvarsområdet, deras oberoende och deras europeiska engagemang.

von der Leyen presenterar förslaget till ny kommission vid presskonferensen den 17 september 2024

I EU-valet i juni valde EU-medborgarna 720 Europaparlamentariker. Valet innebar inte bara inledningen på en ny mandatperiod för Europaparlamentet, utan även att nya ledamöter i EU-kommissionen, som kollektivt kallas för kollegiet, och ordföranden i Europeiska rådet ska utses. 

Men hur går egentligen processen till när en ny EU-kommission ska komma på plats?

Europeiska rådet nominerar EU-kommissionens ordförande

Enligt EU-fördragets artikel 17.7 ska Europeiska rådet, det vill säga medlemsländernas stats- och regeringschefer, med kvalificerad majoritet föreslå en kandidat till befattningen ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet och efter lämpligt samråd”.

Detta skedde vid EU-toppmötet i juni 2024 då EU-ledarna nominerade Ursula von der Leyen till en andra mandatperiod på posten. De nominerade även Estlands premiärminister Kaja Kallas till ämbetet som EU:s utrikesrepresentant, och António Costa, Portugals f.d. premiärminister, till att bli Europeiska rådets nya ordförande.

Vid sitt plenarsammanträde i juli röstade Europaparlamentet ja till von der Leyen för en ny mandatperiod som kommissionsordförande. Det innebar att von der Leyen i slutet av sommaren kunde påbörja arbetet med att sätta ihop sin nya kommission efter medlemsländernas nomineringar.

Ordförande von der Leyen presenterar sin laguppställning

Den 17 september presenterade EU-kommissionens ordförande von der Leyen sitt förslag till nytt kommissionärskollegium. Efter att Sveriges tidigare EU-minister Jessika Roswall nominerats av den svenska regeringen den 8 juli föreslog kommissionsordföranden henne till posten som svensk kommissionär. 

Roswall föreslås få ansvar för miljö, vattenresiliens och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi. Läs hennes uppdragsbeskrivning.

Den föreslagna kommissionen består, förutom av ordföranden, av 6 vice-ordförande, och 20 kommissionärer. En av de sex vice-ordförande är Kaja Kallas från Estland som föreslås bli EU:s utrikesrepresentant.
 

von der Leyens föreslagna laguppställning 2024-09-17
von der Leyens förslag till ny kommission, 2024-09-17

Utskottsutfrågningarna startar

Nu ska de nominerade kommissionärerna granskas av Europaparlamentets utskott. Med start den 4 november och fram till den 12 november kommer de utskott som ansvarar för frågorna i de nominerade kommissionärens portfölj att hålla sina utfrågningar. 

Beroende på vilka frågor som den nominerade kommissionären föreslås få ansvar för kan det antingen vara ett utskott, eller gemensamma utfrågningar med flera utskott, som håller i utfrågningen. Sveriges nominerade kommissionär Jessika Roswall kommer att frågas ut av parlamentets miljöutskott den 5 november

Inför utfrågningarna har de nominerade kommissionärerna också fått redovisa att det inte råder någon intressekonflikt för att de ska kunna fullgöra sitt uppdrag. De har även fått skriftliga frågor från utskotten som de har fått besvara. Svaren finns publicerade via respektive kandidats profilsida på Europaparlamentets webbplats.  

Tidtabell för den nya EU-kommissionen

Nästa steg

När utskottsutfrågningarna avslutats röstar Europaparlamentet om EU-kommissionen i sin helhet, inklusive ordföranden och den föreslagna utrikesrepresentanten. 

Slutligen utser Europeiska rådet den nya EU-kommissionen. Den nuvarande EU-kommissionen fortsätter sitt arbete tills den nya tillträder.

Den strategiska agendan för 2024–2029

Vid stats- och regeringschefernas toppmöte i juni beslutade de, förutom att nominera EU-institutionernas ledarskap, också om den strategiska agendan för de kommande fem åren.

Agendan fungerar som ett ramverk för beslutsfattande under mandatperioden och bygger på tre pelare: 

  • Ett fritt och demokratiskt Europa
  • Ett starkt och säkert Europa
  • Ett välmående och konkurrenskraftigt Europa

De politiska riktlinjerna för 2024–2029

Baserat på den strategiska agendan presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 18 juli 2024 EU-kommissionens politiska riktlinjer för arbetet under den nya mandatperioden 2024–2029:

Läs mer: 

Översikt

Publiceringsdatum
28 juni 2024 (Senaste uppdatering: 3 oktober 2024)
Upphovsman
Representationen i Sverige