”Du ser inte säkerheten så länge som den finns, men du känner det ordentligt om du förlorar den.”
Detta sa Finlands tidigare president Sauli Niinistö i en tidningsintervju i veckan. Och i veckan meddelades att EU-budgeten för första gången nu används av EU-medlemsländerna för gemensam upphandling av försvarsmateriel, till gagn för vår säkerhet. Gemensamma upphandlingar bidrar till mervärde för pengarna i nationella försvarsbudgetar, förbättrar interoperabiliteten mellan väpnade styrkor och stärker den europeiska industrin. Sammanlagt handlar det om ca 3,5 miljarder kronor. Bland annat går nära 700 miljoner kronor till upphandling av bepansrade trupptransportfordon för Sverige, Finland, Lettland och Tyskland. Andra upphandlingar som stöds är två former av luftvärnssystem och två typer av artilleriammunition.
I måndags drog förhandlingarna vid FN:s klimattoppmöte COP29 i gång i Baku. EU-kommissionen är på plats och förhandlar på uppdrag av medlemsstaterna genom det förhandlingsmandat som rådet beslutade om i oktober. EU är för närvarande den största givaren av internationell klimatfinansiering och bidrog med 28,6 miljarder euro i offentlig klimatfinansiering 2023 och mobiliserade ytterligare 7,2 miljarder euro i privat finansiering för att hjälpa utvecklingsländerna att minska sina växthusgasutsläpp och anpassa sig till klimatförändringarnas effekter. EU:s ståndpunkt är att industriländerna bör fortsätta att mobilisera klimatfinansiering, men för att uppnå resultat krävs en bredare grupp bidragsgivare samt pengar från den privata sektorn.
En höstprognos för medlemsländernas ekonomiska utveckling publicerades i veckan. För Sverige anser EU-kommissionen att en fortsatt minskad inflation i kombination med starkare investeringar och export har lagt grunden för tillväxt. Kommissionen spår en svensk tillväxt på 0,3 procent i år, 1,8 procent för 2025 och 2,6 procent för 2026. Innan årets slut förväntas arbetslösheten nå 8,5 procent, för att sedan minska till 8,4 procent 2025. Inflationen väntas sjunka till 1,5 procent nästa år och öka igen till 1,8 procent 2026.
Kvinnor i EU tjänar fortfarande mindre än män, i genomsnitt 13 % mindre. Löneklyftan mellan könen motsvarar ungefär en och en halv månadslön per år. För att rikta ljuset på den här strukturella ojämlikheten uppmärksammar vi idag Europadagen för lika lön. Den infaller på det symboliska datum efter vilket kvinnorna i EU under resten av året ”arbetar gratis” – i år den 15 november. Ursula von der Leyen har i de politiska riktlinjerna för nästa mandatperiod aviserat att en ny EU-jämställdhetsstrategi kommer att tas fram under 2025.
Nu har alla utfrågningar av potentiella EU-kommissionärer hållits i Europaparlamentet. Vi hoppas innerligt att de politiska grupperna nu ska kunna enas, så att vi har en ny EU-kommission på plats den 1 december. Ingen kandidat ratades på stört, men i skrivande stund pågår fortfarande kohandel mellan grupperna – inget är klart förrän allting är klart.
Slutligen kan jag varmt tipsa er som inte kunde delta på Kulturhuset i tisdags om att i efterhand titta på seminariet ”Sverige 30 år i EU”, med de tidigare svenska kommissionärerna Margot Wallström och Cecilia Malmström. Seminariet sänds på SVT Forum och finns på YouTube.
Trevlig helg!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
EU DENNA VECKA
En ny EU-kommission tar form
Mellan den 4 och 12 november frågade Europaparlamentets utskott ut de föreslagna kommissionärerna för att bedöma deras lämplighet. När utfrågningarna bedöms avslutade ska kammaren att rösta om kommissionen i sin helhet.
ÖVRIGT
Stödet från EU och Klimatklivet ger utdelning på många olika sätt
Strax utanför Säffle driver far och son, Johan och Oscar Svantesson, ett ekologiskt och KRAV-certifierat jordbruk. Med stöd från NextGenerationEU och Klimatklivet har de investerat i grön teknik och elektrifiering – och de ser stora förbättringar.
Läs mer.
EU finansierar Äldreomsorgslyftet: ”Det behövs fler duktiga och utbildade medarbetare”
Marwah Faraj arbetar på Södra Källtorps äldreboende i Västerås och har nyligen vidareutbildat sig för att bättre ta hand om äldre som bor där. Hon har gått en specialistutbildning och blivit undersköterska med inriktning på demens.
Läs mer.
Se i efterhand: Sverige 30 år i EU: Hur hamnade vi här och vart är vi på väg?
I tisdags uppmärksammade vi att det den 13 november hade gått 30 år sedan Sverige röstade för att gå med i EU. Under ett seminarium med Sveriges tidigare EU-kommissionärer Margot Wallström och Cecilia Malmström diskuterades vad som har hänt under de senaste 30 åren, samt hur vägen ser ut framåt. Seminariet kan ses i efterhand i SVT Forum onsdag 20 november kl. 13:55 eller när som helst på kommissionens YouTube-kanal.
EVENEMANG
Europeisk filmfestival 2024
Den fjärde upplagan av Europeisk filmfestival äger rum från den 28 november till och med den 1 december på Zita Folkets Bio i Stockholm. Festivalen arrangeras som ett samarbete mellan EU-kommissionen i Sverige och 12 ambassader och kulturinstitut, medlemmar av EUNIC Stockholm. Vi har letat fram ett urval av det senaste och det bästa inom europeisk film, som belönats nationellt och internationellt.
Mer information och köp av biljetter här.
EUROPAPARLAMENTET
I Europaparlamentet presenterade och debatterade denna vecka Finlands förre president Sauli Niinistö sin rapport om hur EU:s civila och militära beredskap bör utvecklas.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
15/11 Ekofinrådet, 18/11 Rådet (jordbruk och fiske), 18/11 Utrikesrådet, 18-19/11 G20-möte i Rio de Janeiro, 18-19/11 Informellt möte med ministrarna med ansvar för demografiska frågor, 19/11 Allmänna rådet, 19/11 Utrikesrådet (försvarsfrågor), 21/11 Utrikesrådet (handel).
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 15 november 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige