Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 25 oktober 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 6 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 25 oktober 2024

Stöd, fonder, program och finansiering… pengar har varit veckans fokus: ett nytt stödpaket till Ukraina klubbades, statsstöd till SSAB godkändes, och ansökningsländers reformagendor accepterades. Annika Wäppling Korzinek sammanfattar veckan i EU.

I veckan har jag haft förmånen att träffa många aktörer för att prata EU och de framtida politiska prioriteringarna – med allt från engagerade västmanlänningar och västsvenska regioner till ett inspirerande kvinnligt chefsnätverk samt företrädare för vind- och kemiindustrier. Det blir tydligt att samverkan, den inre marknaden och till och med fredstanken är de viktigaste delarna av EU-samarbetet, men vi ska heller inte sticka under stol med att finansiering, fonder och program är viktiga beståndsdelar.

För Ukraina är fortsatt ekonomiskt stöd inte bara viktigt, utan helt avgörande. Och i dagarna sa EU:s medlemsländer formellt ja till sitt nya miljardlån till Ukraina på upp till 35 miljarder euro. Exakt hur mycket EU kommer att bidra med till lånet är fortsatt oklart då man inväntar definitivt besked om USA:s medverkan. Även G7-länderna Kanada och Japan ingår i lånet, med 3,3 miljarder dollar vardera, enligt ett tidigare löfte. Som jag har nämnt här tidigare, så säkras lånet med hjälp av avkastningen från de ryska statsmedel som frusits på banker i EU- och G7-länderna med anledning av det ryska anfallskriget i Ukraina.

EU-kommissionen har denna vecka också godkänt svenskt statsstöd på 128 miljoner euro för att stödja SSAB i utfasningen av fossila bränslen i sin stålproduktion. Mer specifikt handlar det om att ställa om den kolbaserade stålproduktionsprocessen i Luleå till ett system som är praktiskt taget utsläppsfritt. Stödet kommer att göras tillgängligt genom fonden för en rättvis omställning.

Utvidgning är starkt i fokus denna vecka och nästa. I veckan har von der Leyen rest runt och träffat ledarna för Albanien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Bosnien och Hercegovina samt Kosovo. De har diskuterat utvecklingen och vägen mot ett EU-medlemskap samt de reformer som länderna har genomfört för att få utbetalningar från faciliteten för reformer och tillväxt för västra Balkan. På onsdag nästa vecka kommer kommissionens årliga utvidgningsrapport, där varje kandidatlands framsteg och knäckfrågor analyseras. Rapporten ger också rekommendationer till medlemsländerna för eventuella nästa steg i ansökningsprocessen. 

Dessutom har EU-kommissionen valt ut 85 innovativa nettonollprojekt som får dela på 4,8 miljarder euro i bidrag från innovationsfonden - det största beloppet sedan fonden inrättades 2020. Pengarna kommer från intäkter från utsläppshandeln och finansierar banbrytande ren teknik i Europa. Sex av projekten finns i Sverige.

Slutligen har Europaparlamentet publicerat vinnaren av årets Sacharovpris för människorätt och tankefrihet. Det går till Venezuelas oppositionsledare María Corina Machado och Edmundo González Urrutia.”Edmundo och Maria har fortsatt att kämpa för ett fritt och rättvist maktskifte. Det här parlamentet står tillsammans med Venezuelas folk”, sade EU-parlamentets talman Roberta Metsola vid tillkännagivandet.

Glöm inte att ställa om klockan i helgen (och skänk en stilla tanke åt den eviga diskussionen om att EU borde avskaffa omställningen)!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

EU DENNA VECKA

Förorenat ytvatten i EU – utmaning för Roswall

En färsk rapport från EU:s miljöbyrå visar att två tredjedelar av EU:s ytvatten, såsom sjöar och floder, är djupt förorenade. Det blir en viktig utmaning för den svenska kommissionärskandidaten Jessika Roswall som föreslås få ansvar för området. En viktig orsak till de omfattande vattenföroreningar är kvicksilver som kommer från förbränning av kol, bromerade brandskyddsmedel, samt bekämpningsmedel från jordbruket som sipprar in i vattenförsörjningen.

Läs mer.

EVENEMANG 

Sverige 30 år i EU: Hur hamnade vi här och vart är vi på väg?

Välkommen till Kulturhuset den 12 november för att höra Sveriges tidigare EU-kommissionärer Margot Wallström och Cecilia Malmström diskutera Sveriges 30-åriga EU-medlemskap och vart de tror att den svenska EU-politiken är på väg. Den 1 januari 1995 gick Sverige med i EU efter att en knapp majoritet hade röstat ja i en folkomröstning som hölls den 13 november 1994. I dag, 30 år senare, är det svenska stödet för EU-medlemskapet på rekordnivåer. Plats: Studion, Kulturhuset, Stockholm (ingång mittemot Sergelfontänen) 

Anmäl dig här.

EUROPAPARLAMENTET

Plenarsession i Strasbourg

Under denna veckas plenarsession har ledamöterna debatterat och röstat om ett stödpaket på 35 miljarder euro till Ukraina, vilket är en del av G7-initiativet. Diskussioner har också förts om situationen i Libanon, migration samt Kinas militära provokationer nära Taiwan. Parlamentet har debatterat frågor om den inre marknaden och kompetensglappet samt röstat om EU budget för 2025. Dessutom har Daphne Caruana Galizia-priset för journalistik delats ut, och rättsstatsprincipen i Malta har utvärderats. Talmannen Roberta Metsola har deltagit i flera högnivåmöten och hållit ett tal i Rom.

Under nästa vecka arbetar Europaparlamentarikerna i sina valkretsar. Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD

4/11 Eurogruppen 

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet. 

Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

EUROPA DIREKT

Europa Direkt Västerbotten på stadsbiblioteket, SARA kulturhus den 28 oktober

Kom och träffa Europa Direkt Västerbotten i SARA kulturhus den 28 oktober. Delta i vårt EU-quiz och passa på att lära dig mer om hur EU påverkar oss i vår vardag. Vi finns på plats mellan kl 14:00 – 15:30 i stadsbiblioteket. Varmt välkomna! Plats: SARA kulturhus, Skellefteå

Anmäl dig här.

Träffa Europa Direkt Västerbotten på MR-dagarna i Skellefteå den 14–15 november

Den 14–15 november arrangeras Nordens största konferens för mänskliga rättigheter, MR-dagarna, i Skellefteå. Europa Direkt Västerbotten kommer delta och följa flera av de intressanta föreläsningar och seminarier som arrangeras, till exempel tidigare EU-kommissionär och utrikesminister Margot Wallströms föreläsning den 14 november. Vi kommer även besöka Urkrafts monter med följande aktiviteter och tider: 14 november • 15:00 – 15:45 Europa Direkt Västerbotten finns på plats i företagets Urkrafts monter för EU-quiz, samtal om EU-finansierade projekt och information om EU:s sociala pelare, mänskliga rättigheter och europeiska medborgarinitiativet 15 november •10:00 och 14:00. Plats: SARA kulturhus, Skellefteå 

Anmäl dig här. 

EU-powwow 7/11 i Simrishamn - utbyte, samverkan och internationalisering inom kulturella och kreativa näringar

Vad är en powwow? – En sammankomst där det lokala samhället möts för att dela erfarenheter och knyta kontakter. Temat för eventet i Simrishamn är internationalisering och utbyte mellan lokala myndigheter och kreativa och kulturella yrkesverksamma. Bli inspirerad av Kulturnavet Österlen och Region Skånes kulturförvaltning som driver projekt inom de kulturella och kreativa branscherna. Ni får också konkreta tips om finansieringsmöjligheter av Kulturrådet (Kreativa Europa Desk) Svenska ESF-rådet, Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och Trans Europe Halles (International Regional Office). Plats: Skeppet, Marint centrum Simrishamn 

Anmäl dig här.

Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.


Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
25 oktober 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige