I veckan presenterades det årliga utvidgningspaket, som innehåller en detaljerad bedömning av läget och de framsteg som gjorts av de tio länder som har ansökt om EU-medlemskap. Länderna som diskuteras i rapporten är Albanien, Nordmakedonien, Bosnien och Herzegovina, Montenegro, Ukraina, Georgien, Moldavien, Turkiet samt Kosovo, som dock ännu inte har accepterats som kandidatland. Det som blir tydligt i rapporten är att utvidgningen har fått en ny drivkraft framåt och att flera av länderna har gjort stora framsteg i sina reformprogram. Det som också blir tydligt är att inte alla har anpassat sin utrikespolitik till EU:s, och då framförallt vad det gäller införandet av sanktioner mot Ryssland. Det största avbräcket är förstås Georgien, där ansökningsdiskussionerna lades på is redan i somras efter att en ”agentlag” och andra Rysslandsinspirerade lagar som inskränker demokrati och civilsamhällets utrymme hade införts. Valet förra helgen visade också att Georgiens regerings band med Ryssland är starka.
I efterdyningarna av valet i Georgien reste Ungerns president Órban till Tbilisi och uttryckte sitt stöd för genomförandet av valet och dess utgång. Detta har upprört många av EU:s ledare, bland andra statsminister Ulf Kristersson, då Ungern är ordförandeland i EU och det därmed riskeras att ses som om Órban talar i hela EU:s namn, vilket verkligen inte är fallet. Under nästa vecka hålls två viktiga möten i Budapest – Europeiska Politiska Gemenskapen och ett informellt EU-toppmöte. Kommer stats- och regeringscheferna delta, eller skickar de en lägre tjänsteperson för att visa sitt missnöje med Órban?
I veckan presenterade Finlands förre president Sauli Niinistö sin rapport Safer Together – Strengthening Europe’s Civilian and Military Preparedness and Readiness. Han fick uppdraget i mars i år av Ursula von der Leyen att skriva denna rapport. Hans rekommendationer för ett mer säkert och förberett Europa omfattar såväl utbyggt konventionellt väpnat försvar som civilförsvar och beredskap för cyber- och hybridhot och följder av klimatförändringar. Ökat samarbete mellan EU-länderna behövs. Det handlar om en helt ny beredskap, som involverar hela samhället, enligt Niinistö, och där det personliga ansvaret för att vara förbered också betonas. Eftersom desinformation är ett starkt ökande hot, även i fredstid, så nämner han bland annat Myndigheten för psykologiskt försvar som ett bra exempel på hur desinformation kan avslöjas och motarbetas.
I veckan avslutade kommissionen sin genomlysning av tullar på import av batterielfordon från Kina för en period på fem år. Såsom tidigare meddelats konstaterades det i undersökningen att produktionen av elfordon i Kina gynnas av orättvisa subventioner. Samtidigt fortsätter EU och Kina att arbeta för att hitta alternativa lösningar som är förenliga med Världshandelsorganisationen (WTO) och som skulle vara effektiva när det gäller att ta itu med de problem som identifierats i undersökningen. Kommissionen är också öppen för att förhandla om prisåtaganden med enskilda exportörer, vilket är tillåtet enligt EU:s och WTO:s regler.
Hoppas ni får en läskig Halloween och en fridfull allheloganhelg!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
EU DENNA VECKA
Roswall frågas ut om sitt framtida ansvarsområde
På måndag den 4 november startar Europaparlamentets utfrågningar av kandidaterna till att bli kommissionärer i den ny EU-kommissionen. Parlamentsutskotten kommer att granska deras kompetens inom ansvarsområdet, deras oberoende och deras europeiska engagemang. Sveriges nominerade kandidat, den tidigare EU-ministern Jessika Roswall kommer att frågas ut av miljöutskottet på tisdag den 5 november kl 18.30.
Se chefen för EU-kommissionen i Sverige prata om EU:s utvidgning i TV4:s Nyhetsmorgon
Igår presenterade EU-kommissionen sin årliga utvidgningsrapport. Tio kandidatländer önskar gå med i unionen, men det ställs höga krav på ett medlemskap. På onsdagsmorgonen medverkade vår chef Annika Wäppling Korzinek i TV4:s Nyhetsmorgon. Rapporten innehåller en genomgång av status för kandidatländerna. Flera av länderna har gjort stora framsteg i sina reformprogram. Några behöver dock anpassa sin utrikespolitik, inte minst vad gäller införandet av sanktioner mot Ryssland. Ett av de kandidatländer som kommit längst på vägen mot ett medlemskap är Montenegro, och Ukraina är på god väg.
Niinistö: Europa behöver förbereda sig på konflikt
Det finns luckor i Europas beredskap som akut behöver åtgärdas. Detta säger den före detta finske presidenten Sauli Niinistö i en rapport som beställts av EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen. Niinistö trycker även på att EU:s inre samordning behöver skärpas, och en femtedel av unionens budget bör gå till krisberedskap och försvar. Där utöver manar rapporten till en beredskap på medborgarnivå. ”Även folkets beredskap är en viktig grund”, säger Niinistö under en presskonferens om rapporten.
EU och Naturvårdsverket finansierar utrustning till förlossningsvården
EU och Naturvårdsverket har via Klimatklivet finansierat en lustgasdestruktor på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Den används på förlossningsavdelningen för att minska miljöpåverkan från medicinska gaser. En lustgasdestruktor omvandlar den miljöfarliga lustgasen till syrgas och kvävgas innan den släpps ut i atmosfären. Tekniken innebär att upp till 90 % av gasen renas. Investeringen är nödvändig för att sjukhuset ska kunna erbjuda lustgasbehandling i förlossningsvården.
EVENEMANG
Missa inte att anmäla dig till vårt evenemang om Sveriges roll i EU – idag och i framtiden!
Välkommen till Kulturhuset den 12 november för att höra Sveriges tidigare EU-kommissionärer Margot Wallström och Cecilia Malmström diskutera Sveriges 30-åriga EU-medlemskap och vart de tror att den svenska EU-politiken är på väg. Den 1 januari 1995 gick Sverige med i EU efter att en knapp majoritet hade röstat ja i en folkomröstning som hölls den 13 november 1994. I dag, 30 år senare, är det svenska stödet för EU-medlemskapet på rekordnivåer. Plats: Studion, Kulturhuset, Stockholm (ingång mittemot Sergelfontänen)
Anmäl dig här.
EUROPAPARLAMENTET
Nästa vecka inleds utskottsveckan i Europaparlamentet, där Jessika Roswall kommer att vara en av de kommissionärskandidater som frågas ut av utskotten. Fokus ligger på att granska kandidaternas kompetens och lämplighet för sina uppdrag.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
4/11 Eurogruppen, 5/11 Ekofinrådet, 7/11 Möte i den europeiska politiska gemenskapen, 8/11 Informellt möte med stats- och regeringscheferna i Budapest.
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
EUROPA DIREKT
EU-powwow 7/11 i Simrishamn - utbyte, samverkan och internationalisering inom kulturella och kreativa näringar
Vad är en powwow? – En sammankomst där det lokala samhället möts för att dela erfarenheter och knyta kontakter. Temat för eventet i Simrishamn är internationalisering och utbyte mellan lokala myndigheter och kreativa och kulturella yrkesverksamma. Bli inspirerad av Kulturnavet Österlen och Region Skånes kulturförvaltning som driver projekt inom de kulturella och kreativa branscherna. Ni får också konkreta tips om finansieringsmöjligheter av Kulturrådet (Kreativa Europa Desk) Svenska ESF-rådet, Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och Trans Europe Halles (International Regional Office). Plats: Skeppet, Marint centrum Simrishamn
Träffa Europa Direkt Västerbotten på MR-dagarna i Skellefteå den 14–15 november
Den 14–15 november arrangeras Nordens största konferens för mänskliga rättigheter, MR-dagarna, i Skellefteå. Europa Direkt Västerbotten kommer delta och följa flera av de intressanta föreläsningar och seminarier som arrangeras, till exempel tidigare EU-kommissionär och utrikesminister Margot Wallströms föreläsning den 14 november. Vi kommer även besöka Urkrafts monter med följande aktiviteter och tider: 14 november • 15:00 – 15:45 Europa Direkt Västerbotten finns på plats i företagets Urkrafts monter för EU-quiz, samtal om EU-finansierade projekt och information om EU:s sociala pelare, mänskliga rättigheter och europeiska medborgarinitiativet 15 november •10:00 och 14:00. Plats: SARA kulturhus, Skellefteå
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 31 oktober 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige