Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev6 april 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 6 april 2022

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige
European Union 2020

Kära EU-intresserade,

De avskyvärda illdåd som ryska soldater utför i Ukraina är chockerande. Det senaste exemplet är massakern på civila i Butja, en förstad till Kiev som den ukrainska försvarsmakten återtog nyligen. Dessa krigsförbrytelser får inte gå ostraffade och det är betryggande att de nu är föremål för rättslig utredning av den internationella domstolen i Haag. Det understryker vikten av att Ukraina får allt stöd för att driva ut de ryska ockupanterna och då räcker det inte med defensiva vapen. Därför är beskedet från Tjeckien om leveranser av stridsvagnar och pansarfordon välkommet liksom det omfattande amerikanska stödpaketet. Men uthålligheten i stödet blir avgörande. Det är också viktigt att sanktionerna mot Ryssland stärks. Kommissionens förslag om ett femte sanktionspaket, som bland annat innehåller importförbud för kol och en rad andra råvaror, kommer att behandlas snabbt av medlemsstaterna och kommer, när det väl är på plats, att minska Putins finansiella utrymme.

Den 9 april hålls en givarkonferens i Warszawa med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kanadas premiärminister Justin Trudeau som värdar. Syftet med kampanjen, som genomförs tillsammans med den internationella organisationen Global Citizen, är att samla in ekonomiskt stöd för humanitära insatser i Ukraina och dess grannländer. Läs mer här. Inför givarkonferensen deltar en rad världskända namn i uppropet #StandUpForUkraine på sociala medier.  

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade denna vecka att EU-kommissionen inleder ett formellt förfarande mot Ungern under den nya konditionalitetsmekanismen. Det är första gången som mekanismen tillämpas efter att den fick grönt ljus av EU-domstolen i december i fjol. Mekanismen ger möjligheten hålla tillbaka EU-bidrag till medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer.

Förra veckans besök av verkställande vice ordföranden Frans Timmermans var mycket lyckat. Inte minst klimatdialogen med ungdomar var intressant och livlig. Genom samarbetet med plattformen We Don't Have Time följdes den av en rekordpublik i 107 länder, se klimatdialogen här.

På torsdag denna vecka kommer EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Stockholm med anledning av att EU-kommissionen godkänt den svenska återhämtningsplanen. Von der Leyen kommer att ha överläggningar med statsminster Magdalena Andersson och de två kommer därefter att besöka Stockholm Exergi där ett klimatprojekt finansieras genom återhämtningsplanen.

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
6 april 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige