EU-kommissionens nyhetsbrev den 6 december 2024 - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 6 december 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 5 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 6 december 2024

Kommissionen rivstartar, högt förtroende för EU:s institutioner, och nu sjunger vi in julen! Chefen för EU-kommissionen i Sverige Annika Wäppling Korzinek sammanfattar veckan i EU.


Från den 1 december har vi en ny EU-kommission på plats, och vid första kollegiemötet i veckan stod det klart att det kommer gå undan de första månaderna.

En preliminär tidsplan för vilka initiativ som ska antas under kommande månader finns på vår webbplats, och där kan vi till exempel utläsa att ”konkurrenskraftskompassen” kommer den 15 januari, cybersäkerhet för sjukhus den 21 januari, kommissionens årliga arbetsprogram den 11 februari och en ”ren industriell giv” den 26 februari. Nu får ni ta dessa datum med en nypa salt, för mycket kan hända och inget är hugget i sten, men vi kan i vilket fall räkna med att det blir ett aktivt första kvartal.  

I veckan presenterades den årliga Eurobarometern, en opinionsundersökning som genomförs i alla EU-medlemsländer med frågor som är snarlika från år till år, så att det går att jämföra och se trender över tid. Vad som stack ut i år var en tillit till EU:s institutioner som ligger på en hög nivå, och ökar, , så även i Sverige. I grafen nedan ser ni hur EU-genomsnittets tillit till EU:s institutioner har förändrats över tid.  

Grafiken visar förtroendet för EU-institutionerna jämfört med förtroendet för nationella institutioner i snitt i hela EU över tid.
Grafiken visar förtroendet för EU-institutionerna jämfört med förtroendet för nationella institutioner i snitt i hela EU över tid.

Kriget i Ukraina och det internationella läget är de frågor EU-medborgarna i stort tycker är viktigast för EU att hantera kortsiktigt, följt av migration, ekonomi och klimat. Även svenskarna anser att kriget i Ukraina, säkerhet och försvar är de absolut viktigaste prioriteringarna för EU. Men därefter sticker vi ut, då hela 44 % anser att klimat och miljö bör ligga högst på dagordningen, vilket är betydligt högre än EU-genomsnittet på endast 15 %. Vi svenskar avviker även vad gäller hur vi ser på riskerna för det egna landet, då 40 % oroar sig för kriminalitet (10 % i hela EU) och 35 % för klimatförändringar och miljöförstöring (12% i hela EU). 

Genom Tillväxtverket har EU:s fond för en rättvis omställning hittills bidragit med 1,45 miljarder kronor i stöd för omställningen till fossilfri produktion av stål vid SSAB. SSAB:s stålverk i Luleå står för sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp och är därmed landets största enskilda utsläppskälla. Det bidraget gör det möjligt för Sverige att kraftigt minska sina utsläpp. 

De 9 december anordnar Representationen sin årliga julkonsert, tillsammans med 19 av EU-ländernas ambassader, samt Ukraina. Även i år äger det hela rum i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm, och varje land bidrar med en julsång på sitt eget språk, framförd av duktiga artister. Det är alltid juligt vackert och stämningsfullt och det påminner oss om den rika mångfald som finns i EU, i fråga om språk och kultur, men för även tankarna till våra gemensamma grundläggande värden. Konserten blev fullbokad på ett fåtal timmar, men det finns möjlighet att se den i efterhand från den 18 december på YouTube. I samband med årets konsert samverkar vi med Unicef för att samla in pengar till behövande barn i Ukraina, som nu står inför ännu en våldsam och kall vinter. Era bidrag gör skillnad!  

Glad andra advent!  

Annika Wäppling Korzinek

Chef, EU-kommissionens representation i Sverige

EU DENNA VECKA

Första kollegiemötet för den nya EU-kommissionen – detta stod på agendan

I onsdags möttes de nya kommissionärerna för första gången sedan tillträdet den 1 december. De diskuterade bland annat arbetssätt, öppenhet och hur kollegiets ansvar skall organiseras. Först på agendan står förslag för att öka EU:s konkurrenskraft.

Läs mer.

Idag avgörs det om Uppsala eller Kiruna blir Europeisk kulturhuvudstad 2029

Idag klockan 14 får vi veta om det blir Uppsala eller Kiruna som får titulera sig Europeisk kulturhuvudstad 2029 tillsammans med Lublin i Polen. Det är Kulturrådet som administrerar Sveriges process inför Europeiska kommissionens utnämning av Europeisk kulturhuvudstad 2029. Det blir tredje gången som en svensk stad utnämns. 1998 fick Stockholm titeln som kulturhuvudstad och 2014 fick två europeiska städer denna titel – Umeå i Sverige och Riga i Lettland.

Se presskonferensen kl 14 den 6/12.

Ska du skriva examensarbete om EU i vår? Ansök nu till Projekt Bollplank!

Nu har ansökan till Projekt Bollplank öppnat inför vårterminen 2025. Detta initiativ erbjuder stöd till dig som ska skriva examensarbete om EU på kandidat- eller masternivå den kommande terminen, och som vill ha hjälp med att utveckla dina idéer.

Läs mer. 

EVENEMANG 

EU-julkonsert 2024 – slutsåld!

Den 29 november släpptes biljetterna till den femte upplagan av den uppskattade EU-julkonserten. Biljetterna sålde slut på några timmar. Hann du inte säkra en plats? Misströsta inte, konserten kommer att finnas tillgänglig på EU-kommissionen i Sveriges Youtube-kanal den 18 december. Nytt för i år är dessutom att vi samarbetar med Unicef för att samla in pengar till barnen i Ukraina. Det går bra att skänka pengar redan nu och fram till den 7 januari.

Stöd Unicefs och EU-kommissionens insamling här.

EUROPAPARLAMENTET

Ombudsmanskandidaterna frågades ut

I tisdags fick de sex olika kandidaterna som tävlar om jobbet som Europeiska ombudsmannen presentera sina prioriteringar för den kommande mandatperioden inför Europaparlamentets utskott för framställningar (PETI). Ledamöterna frågade även ut kandidaterna för att avgöra deras lämplighet för jobbet. Europaparlamentet väntas välja en ny ombudsman genom anonym omröstning under plenarsammanträdet i Strasbourg vecka 51.

Läs mer här. 

Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD

9/12 Eurogruppen, 9-10/12 Jordbruks- och fiskerådet, 10/12 Ekofinrådet, 12/12 RIF-rådet (inrikes frågor), 13/12 RIF-rådet (rättsliga frågor).

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet. 

Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.

Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
6 december 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige