Från ukrainsk flykting till forskare på Karolinska institutet - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 23 februari 2023
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

Från ukrainsk flykting till forskare på Karolinska institutet

Den 24 februari förändrades livet över en natt för miljontals människor i Ukraina. En av dem är läkaren och forskaren Nataliia Petryk, som idag arbetar på Karolinska institutet tack vare ett initiativ från Europeiska forskningsrådet.

Porträttbild
Nataliia Petryk

Den 24 februari 2022 förändrades livet över en natt för miljontals människor i Ukraina. Sedan dess har världen slutit upp bakom Ukraina. EU aktiverade snabbt massflyktsdirektivet, vilket innebar att ukrainska flyktingar fick rätt att söka skydd inom EU. EU har sedan dess varit ledande i att hjälpa Ukraina genom sanktioner, bidrag och stöd. EU har bland annat genom Europeiska forskningsrådet hjälpt ukrainska forskare att få stöd och en anställning runt om i EU-länderna.

Dagen efter invasionen tog läkaren och forskaren Nataliia Petryk beslutet att lämna Ukraina tillsammans med sina två barn. De lämnade Ukraina till fots och tog vägen genom Rumänien till Italien för att sedan fortsätta mot Sverige. Nataliias man stannade kvar för att bistå militären som läkare.

- Många personer i Ukraina var i chock, de visste inte vad de skulle göra eller vart de skulle ta vägen. Det var inget som jag hade planerat, att åka till Sverige, jag var inte bekant med landet eller språket sedan tidigare.

Men Nataliia fick höra att hon kunde klara sig utan att kunna språket, engelskan skulle fungera som arbetsspråk. Resan till Sverige tog en dryg månad och väl på plats ville hon starta ett nytt liv. Planen var att Nataliia skulle jobba som läkare i Sverige, men eftersom hennes läkarlegitimation inte gäller i Sverige, så började hon undersöka andra möjligheter.

På Karolinska Institutet i Stockholm kom Nataliia i kontakt med Niklas Björkström som driver ett forskningsteam inom translationell immunologisk forskning inom "naturliga mördarceller" (NK celler) och andra lymfocyter i vävnader. Tillsammans sökte de bidrag från Europeiska forskningsrådet (ERC) för att bekosta Nataliias anställning.  Forskningsrådet har sedan krigets början uppmanat sina bidragsmottagare att använda ERC:s resurser för att ta emot ukrainska forskare. De skickade in ansökan dagen före deadline och i juni 2022 kunde Nataliia börja sin nya tjänst i Sverige. Hon säger att det har blivit en “win-win”, både för henne och hennes nya forskningsteam.

- Jag arbetar med att implementera en ny metod, som kan hjälpa till att studera vävnader och immunceller inuti vävnader. Målet är att förstå hur alla dessa celler interagerar med varandra. Det är otroligt vad vi gör nu.

I framtiden tänker Nataliia återvända till Ukraina och dela med sig av det hon lärt sig i Sverige.

- När situationen i Ukraina är mer eller mindre uppklarad, då ska jag resa tillbaka för att hjälpa till. Då vill jag ta all den metodik som jag har lärt mig och bidra till att utveckla vetenskapen i Ukraina.

- När vi öppnar upp våra universitet vill jag komma tillbaka för att arbeta där, för att utveckla vetenskapen vidare. Vid det här laget har jag någon form av plan, jag kommer inte bara att arbeta som forskare utan också klara proven som krävs för att få en läkarlegitimation i Sverige. Jag tror att kunskap om sjukvården i Sverige kan hjälpa mig att bli en bättre läkare i Ukraina - när kriget är slut.

Hon oroar sig för hur kriget påverkat hennes söner och deras barndom. Inga barn ska behöva uppleva något sånt här, säger hon. Omställningen för sönerna var svår i början, men nu har de börjat lära sig svenska och har träffat nya vänner.

Nataliia ser hoppfullt framåt och är trots omständigheterna positiv till sin situation.

- Alla krig tar slut förr eller senare. Jag har stort hopp tack vare allt stöd från EU, USA och från människor i Ukraina. Tillsammans kommer vi att vinna.

Länkar och läs mer:

Apply for a grant | ERC (europa.eu)

EU:s stöd till Ukraina

Översikt

Publiceringsdatum
23 februari 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige