Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel8 december 2023Representationen i SverigeLästid: 1 min

Hallå där…

Sally Degerman och Lova Granberg, två av eleverna från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, som vann en klassresa till Bryssel i vår bildtävling för skolklasser i våras. Efter en lång väntan var det i slutet av november dags att ge sig av till Belgien.

Bildcollage med Sally och Lova och Europaparlamentets kammare i Bryssel
Sally Degerman och Lova Granberg från Skellefteå besökte bland annat Europaparlamentet under sitt besök i Bryssel.

Hur känns resan nu när ni kommit hem och hunnit reflektera? 

Det var jättekul att komma till Bryssel, eftersom det är en plats vi nog inte skulle ha besökt om det inte vore för att vi vann den här resan. Det är en jättefin stad. Sedan var det ganska mäktigt att gå runt där på parlamentet och kommissionen och höra om hur allt går till i EU-världen. 

Vad var det bästa ni var med om under resan? 

Det var väldigt intressant att höra om hur det går till inom EU från idé till lagstiftningsprocess. Vi lyssnade på fyra-fem olika tjänstemän som pratade om sina jobb inom EU-institutionerna och vi fick även lyssna till Europaparlamentariker, vilket var väldigt intressant. Vi fick också lära oss mer om vilka vägar det finns in till ett jobb på någon av EU-institutionerna. Det var väldigt lärorikt. 

Vilka nya kunskaper tar ni med er från resan? 

Vi kommer att vara mer redo att ta till oss EU-kunskap på samhällskunskapen efter den här studieresan, eftersom vi har fått nya insikter om i stort sett allt när det gäller hur EU fungerar. Vi har fått upp ögonen för hur man kan göra karriär inom EU och det låter verkligen som en intressant väg att ta. Sedan verkar det vara en väldigt kul grej med de här gratis tågluffarkorten [Discover EU, reds.anm.]. Min kompis har varit på tågluff i Europa och det låter helt magiskt! 

Översikt

Publiceringsdatum
8 december 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige