”Det var stort att få hålla ett av världens mäktigaste pass i handen” - Europeiska kommissionen
Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 5 mars 2025
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 6 min

”Det var stort att få hålla ett av världens mäktigaste pass i handen”

Kristiana Pepa flyttade till Sverige från Albanien som tioåring utan sina föräldrar. Nu är hon EU-skolambassadör och brinner för att lära ungdomar mer om den frihet och de möjligheter som EU ger.

Intervjun är en del av en serie om vad Sveriges EU-medlemskap har betytt för en rad olika svenskar. Serien görs med anledning av att Sverige år 2025 firar 30 år som EU-medlem. 

– Jag tar min erfarenhet från att ha bott i ett land utanför EU med mig in i klassrummet. 

Kristiana Pepa är född i Albanien, som i nästan fyra decennier styrdes med järnhand av Enver Hoxha. Han gjorde Albanien till en av Europas mest isolerade diktaturer. Hoxhas död 1985 innebar början till slutet för kommunistregimen, som slutligen föll 1992.

Tre år senare, 1995, föddes Kristiana Pepa. Det var samma år som Sverige blev medlem i EU. Kristiana växte upp i staden Shkodër i norra Albanien – ett land som nu var fritt från diktaturens grepp, men som under de efterföljande åren var fortsatt instabilt.

Omständigheterna i Albanien var en av orsakerna till att Kristianas barndomshem präglades av politik. Hon brukade sitta nära sin pappa och lyssna när han pratade om möjligheterna och friheten i andra delar av Europa. 

– Det var nog där drömmen föddes att flytta till ett land inom EU och bli en del av något större, säger Kristiana. 

Samtidigt som Albanien under efterkrigstiden hade slutit sig alltmer, hade Europa utvecklats i en helt annan riktning. Först som Europeiska kol- och stålgemenskapen 1952, som sedan blev Europeiska gemenskapen, EG, med successiv utvidgning till fler och fler europeiska länder. När Maastrichtfördraget trädde i kraft 1992 bildades den nuvarande Europeiska unionen, EU, med fördjupat samarbete mellan medlemsländerna som blivit allt fler. Sverige, Finland och Österrike anslöt sig till unionen 1995, samma år som Kristiana Pepa föddes.

Flyttade själv som tioåring

Kristiana var inte mer än tio år gammal när hon packade väskan och flyttade till Sverige för att bygga ett nytt liv. Hennes 25-åriga storebror hade gjort samma resa några år tidigare och gick med på att ta emot sin lillasyster hos sig i Borås.

– Jag har alltid varit stark i mina åsikter och övertalade mina föräldrar att få åka. Visst saknade jag dem, men jag var så nyfiken och glad över att befinna mig i Sverige att jag mest bara tänkte på mina mål och drömmar, säger Kristiana.

Hör Kristiana Pepa berätta om sina erfarenheter av EU.

”Ett av världens mäktigaste pass”

Att bo i ett EU-land öppnade nya dörrar för Kristiana. När hon kom till Sverige var hon full av förväntan. Hon lärde sig snabbt några meningar på svenska och efter en ettårig introduktionsutbildning började hon i en vanlig svensk klass där hon redan från början kände sig som hemma.

– Det är en av de saker jag är mest tacksam för när det gäller EU, att jag fick möjlighet att utbilda mig, säger hon.

En milstolpe i hennes liv var när hon blev svensk medborgare. Hon var så uppfylld av lycka att hon skrek rakt ut när hon hämtade ut sitt nya pass med EUROPEISKA UNIONEN och SVERIGE tryckt på framsidan.

–  Det var så stort att hålla ett av världens mäktigaste pass i handen. Men den unga killen som lämnade ut passet blev förvånad över min reaktion. Han hade precis som andra unga människor här vant sig vid de fördelar som EU ger.

Organiserar temadagar på skolan

Kristianas intresse för samhället och omvärlden ledde till att hon utbildade sig till SO-lärare. 

För henne är det viktigt att i undervisningen förmedla vad EU faktiskt innebär. I samband med Europadagen den 9 maj arrangerar hon varje år temadagar om EU för eleverna på skolan i Ulricehamn där hon jobbar.

– Alla unga är inte medvetna om vilka möjligheter de har, bara genom att bo i ett EU-land. Det är viktigt att förklara varför man inte ska ta demokrati och andra rättigheter för givna. 

Kristiana engagerar sina elever med konkreta exempel på hur EU påverkar dem.
Kristiana engagerar sina elever med konkreta exempel på hur EU påverkar dem.

Skolambassadör för EU

För några år sedan åkte hon till Stockholm för att delta i en temadag om demokrati i Sveriges riksdag. Där fick hon tips om att ansöka om att bli skolambassadör för EU. 
Kristiana blev eld och lågor, sökte direkt till programmet – och kom in. 

– Utbildningen gav inte bara fördjupade kunskaper om EU, utan även konkreta exempel på hur vi kan göra för att få eleverna mer intresserade av EU-frågor. Jag märker att mina elever blir intresserade av att få konkreta exempel på hur EU påverkar dem och vad de på ett individuellt plan kan få ut av medlemskapet. 

Kristiana berättar att hon till exempel pratar om EPA-traktorer, som är vanliga i Ulricehamn. 

– När eleverna får höra att åldersgränsen för EPA-traktorer diskuteras på EU-nivå tänds deras intresse på ett helt annat sätt än om man pratar om EU:s organisation. Ungdomarna blir engagerade och får aha-upplevelser när de förstår att EU påverkar vilka sminkprodukter som är tillåtna och vilken mat de äter, förklarar Kristiana.

– Det är viktigt att eleverna förstår vilka möjligheter EU-samarbetet ger dem, var och en. Allt från spännande praktikplatser i Bryssel eller på andra ställen i Europa, till fria tågresor med DiscoverEU och utbildningar på Europas bästa universitet.

Varje år får en ny grupp lärare delta i skolambassadörsprogrammet. Skolambassadörerna får grundlig kunskap om EU, verktyg för att inspirera och stödja kollegor och skolledning samt lära sig mer om hur man konkret kan söka stöd till internationella utbytesprogram som Erasmus.

Vet hur det är att stå utanför EU

Kristianas eget liv är ett exempel på EU:s möjligheter, något hon betonar i sin undervisning. Hon har själv upplevt hur det är att leva i ett land som står utanför EU-samarbetet och längta efter att få bli en del av det. Och hon är noga med att poängtera vad EU-medlemskapet betyder på ett djupare plan, som rör möjligheten att leva i en fri demokrati.

– EU är verkligen en hjärtefråga för mig. Det handlar om demokrati, fri rörlighet och medborgerliga rättigheter. Men också om att vi blir starkare om vi samarbetar i de riktigt stora och viktiga frågorna, som rör fred, frihet och miljö. Det får man aldrig glömma.

Ett förändrat Albanien

Sedan Kristiana Pepa lämnade Albanien har mycket hänt. Hennes gamla hemland har gått igenom en genomgripande demokratiseringsprocess, och successivt närmat sig övriga Europa. 2014 fick Albanien status som kandidatland till EU och sedan 2020 pågår anslutningsförhandlingar. Landet har gjort framsteg med ett antal reformer och är på väg att uppfylla EU:s kriterier för medlemskap. 

Så kanske får även Kristianas föräldrar en dag uppleva hur det är att vara en del av den europeiska gemenskapen på riktigt.

– Europa har inte alltid varit öppet och fritt. Det viktigaste av allt är att EU står för frihet. Frihet att tycka och tänka, att engagera sig och att röra sig hur man vill.

Översikt

Publiceringsdatum
5 mars 2025
Upphovsman
Representationen i Sverige