Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige

Faktakoll

Ibland sprids information på nätet som inte är korrekt. Det kan handla om missförstånd men även om medvetna lögner för att påverka marknad, opinionsbildning och valresultat. Därför vidtar EU-kommissionen åtgärder för att tackla desinformation.

Aktuella ärenden

  • Nyhetsartikel

Får man elda sitt trädgårdsavfall eller inte? Vad säger EU-reglerna? Diskussioner i media handlar om huruvida EU-bestämmelser som trädde i kraft i Sverige vid årsskiftet förbjuder dig att elda löv och grenar på tomten. Men vad gäller? Vi reder ut.

  • Lästid: 2 min
Bilar i rader illustrerar artikelns innehåll
  • Nyhetsartikel

I svensk media har EU-kommissionens förslag om hantering av uttjänta fordon, så kallade ”end-of-life vehicles” (ELV), diskuterats, inte minst vad det kan innebära för svensk fordonskultur, och veteranbilar.

  • Lästid: 1 min
Sängbord
  • Nyhetsartikel

EU:s arbetstidsdirektiv (2003/88/EG) från 2003 reglerar arbetstid och semester för arbetstagare inom EU.

  • Lästid: 1 min

Tips för att undvika desinformation på nätet

Lär dig mer om desinformation

Ukraine flag and EU flag
"Krigets första offer är sanningen". Här har EU:s utrikestjänst samlat desinformation som cirkulerar om kriget i Ukraina.
Lärare som undervisar i ett klassrum. Elevers ryggar i förgrunden.
Pandemin har visat hur snabbt falsk information sprids på nätet. Med det här materialet kan lärarna hjälpa sina elever att skilja på sant och falskt när de surfar på nätet. Det finns en presentation (som powerpoint och pdf) och en lärarhandledning med exempel.
Vit text EU vs Disinfo på orange ruta. I bakgrunden en EU-flagga.
EUvsDisinfo är ett stort projekt från Europeiska utrikestjänsten. Dess syfte är att förutse och bemöta ryska påverkansoperationer riktade mot EU:s medlemsländer och länderna i vårt grannskap.
Covid-19 skrivet i tabletter omgivet av modeller av coronavirus, på röd bakgrund
Coronapandemin har följts av en massiv våg av falsk och vilseledande information och försök av utländska aktörer att påverka debatten i EU-länderna där man utnyttjar det ständiga nyhetsflödet och människors oro. Vilseledande hälsoinformation och bluffpåståenden med konspirationsteorier eller reklam...