
Det är lite som julafton för EU-nördar när EU-kommissionen publicerar sitt årliga arbetsprogram, vilket för 2025 skedde på tisdagen under parollen en ”djärvare, enklare och snabbare Union”. I arbetsprogrammet slår kommissionen fast sin ambition att öka konkurrenskraften, höja säkerheten och stärka den ekonomiska motståndskraften i EU.
I den detaljerade bilagan med alla förslag, ser vi att den nya konkurrenskraftskompassen följs upp av förslag för hållbar tillväxt, bland annat en ”ren industriell giv”, en strategi för nystartade företag och ett utsläppsminskningsmål på 90 % fram till 2040. Det andra fokusområdet är självfallet försvar och säkerhet, där arbetsprogrammet utlovar förslag om EU:s framtida försvar, en strategi för en beredskapsunion och ett förslag till lagstiftning om kritiska läkemedel.
Dessutom utlovas en uppdatering av den europeiska pelaren för sociala rättigheter, en kompetensunion, en strategi för vattenresiliens, ett förenklingspaket för den gemensamma jordbrukspolitiken och ett ”demokratiförsvar”.
Mycket fokus läggs också på genomförande och förenkling, där kommissionen beskriver hur man under de kommande fem åren planerar att förenkla genomförandet av EU:s regler i praktiken och minska de många administrativa åläggandena.
Ett viktigt förslag som kommissionen beräknas lägga fram i juli är den nya långtidsbudgeten för 2028-2034. I veckan publicerade kommissionen ett första meddelande, med en viss inriktning och en uppmaning till synpunkter från medborgare och intressenter. Ett klart budskap från kommissionen är att vi måste göra ett val – om vi vill klara de utmaningar och nya uppgifter som lagts på EU-nivå, måste vi vara villiga att avsätta pengar dit. Men vi måste också göra budgeten mer flexibel för att klara oförutsedda kriser, slå samman fonder och program, samt koppla budgeten till upprätthållandet av rättsstatsprincipen och till genomförandet av reformer i medlemsstaterna.
Dessvärre går det inte en vecka utan Trump och tullar, och denna var inget undantag. Trump hotar nu att införa 25-procentiga tullar på import av stål och aluminium från EU redan i mars. Ordförande von der Leyen slog i sitt svar fast att ”obefogade tullar mot EU kommer inte att förbli obesvarade – de kommer att utlösa kraftfulla och proportionerliga motåtgärder” och vidett extrainkallat möte på fredagen diskuterade handelsministrarna hur EU bör agera.
I dag, fredag, börjar också Säkerhetskonferensen i München. Mycket fokus har före konferensen legat på kriget i Ukraina, fredsförhandlingar och vilka som ska förhandla inom ramen för sådana, särskilt efter samtalet i veckan mellan Trump och Putin. Ukraina, säkerhetsläget i Europa, men även globala utmaningar som klimatförändringar och den tekniska utvecklingen står på agendan. Kommissionens ordförande von der Leyen, EU:s utrikeschef Kallas och försvarskommissionär Kubilius representerar EU.
Den 24 februari är det tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Den 25 februari kommer vi att uppmärksamma detta med ett panelsamtal på Europahuset i Stockholm, med Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk, Polens chargé d’affaires Karolina Ostrzyniewska, och statssekreterare till Sveriges EU- minister, Christian Danielsson. Välkomna!
Jag hoppas ni får njuta av en solig helg och en fin vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
EU I VECKAN
EU-kommissionen lanserar InvestAI för att mobilisera 200 miljarder euro i AI-investeringar
Under tisdagens toppmöte i Paris om artificiell intelligens (AI) lanserade kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, initiativet InvestAI. Målet med initiativet är att mobilisera 200 miljarder euro för investeringar i AI, inklusive en ny europeisk fond på 20 miljarder euro för AI-gigafabriker. Denna stora AI-infrastruktur behövs för att möjliggöra öppen, samarbetsinriktad utveckling av de mest komplexa AI-modellerna och för att göra Europa ledande inom artificiell intelligens.
Läs mer.
Ett djärvare, enklare och snabbare EU: kommissionens arbetsprogram 2025
En modigare, enklare och snabbare union! I onsdags presenterade EU-kommissionen arbetsprogrammet för 2025. I fokus står förenkling med syfte att göra EU:s politik och lagstiftning bättre och snabbare för att stärka unionens konkurrenskraft. De viktigaste elementen i programmet är:
✔️ hållbart välstånd och konkurrenskraft
✔️ försvar och säkerhet
✔️ stödja människor, stärka våra samhällen och vår sociala modell
✔️ upprätthålla vår levnadssstandard
✔️ skydda demokratin och upprätthålla värden
✔️ ett globalt Europa: dra nytta av vår makt och våra partnerskap
✔️ leverera tillsammans och förbereda vår union för framtiden.
Läs mer.
Hilma Spets från Solbergagymnasiet i Arvika svensk vinnare i Juvenes Translatores!
EU-kommissionen har utsett de 27 vinnarna i den 18:e omgången av EU:s översättningstävling för gymnasieelever (Juvenes Translatores). Vinnarna avslöjades igår via en direktsändning från Bryssel som skolor och andra intresserade över hela EU följde i realtid. I Sverige gick segern till Hilma Spets från Solbergagymnasiet i Arvika! Hon översatte från engelska till svenska en text på tävlingens övergripande tema, som var ”utbildning i digitalt medborgarskap”. Stort grattis till Hilma!
Läs mer.
Se Hilma intervjuas i SVT.
FAKTARUTAN
Vilka är EU:s största handelspartners?
År 2023 gick 19,7% av EU-ländernas export utanför EU till USA, och 13,1% till Storbritannien. Exporter till Kina utgjorde 8,7%, vilket gör dem till EU:s tredje största exportmarknad.
En femtedel av importerna från länder utanför EU kommer från Kina, och 13,5% av importerna till EU kommer från USA, vilket ger dem en andra plats.
ÖVRIGT
Green skills award: ansökan öppen nu!
Förra veckan lanserade European Training Foundation (ETF) i Turin den femte upplagan av Green Skills Award, som hyllar hållbara handlingar och främjar miljömedveten utbildning och kompetensutveckling. Den årliga tävlingen tar emot alla slags sökande, från företag, utbildningscentra och skolor till industrier, offentliga institutioner och offentliga arbetsförmedlingar. Årets deadline är 7 mars.
Spännande forskningsmöjlighet för doktorander på EU:s forskningscentrum
Collaborative Doctoral Partnership (CDP) ger doktorander möjlighet att bedriva forskning inom områden av strategiskt intresse för både EU och deras respektive institutioner vid EU:s gemensamma forskningscentrum (JRC). Sök senast 18 mars.
EVENEMANG
Fem år i EU-toppen: reflektioner från tidigare EU-kommissionär Ylva Johansson
Vad tar Ylva Johansson med sig efter sina fem år i Bryssel, och hur ska EU möta de utmaningar som unionen står inför? Diplomaten och tidigare EU-ambassadören Lars Danielsson intervjuar Johansson om vart EU är på väg, och vad hon kommer att minnas efter sin tid i ledningen för EU-kommissionen. Arrangör: EU-kommissionens representation i Sverige, Svenska Europarörelsen
Tid: 19/02/2025
Plats: EU-kommissionens representation i Sverige, Vasagatan 7, Stockholm
Läs mer. (Obs! evenemanget är fullbokat)
Three years of war in Ukraine – how to secure a just and lasting peace?
24 February 2025 marks three years since the start of Russia’s full scale and illegal war of aggression against Ukraine. Three years of massive destruction and indescribable human suffering has forced one third of the Ukrainians to leave their homes and caused the death of tens of thousands of soldiers and civilians. What is the situation in Ukraine right now? What is the EU doing to step up its support? And what does the road to a peace on Ukraine’s terms look like? Join us for a panel discussion with Andrii Plakhotniuk, Ambassador of Ukraine to Sweden, Karolina Ostrzyniewska, Chargé d'affaires, Embassy of Poland in Sweden and Christian Danielsson, State Secretary to the Swedish Minister for EU Affairs.
Tid: 25/02/2025
Plats: EU-kommissionens representation i Sverige, Vasagatan 7, Stockholm
Läs mer och anmälan.
EUROPAPARLAMENTET
Europaparlamentet debatterade EU-kommissionens arbetsprogram för 2025 och våldsspiralen i Sverige
Under den gångna sammanträdesveckan i Strasbourg presenterade och debatterade Maroš Šefčovič, kommissionär för handel och ekonomisk säkerhet, EU-kommissionens arbetsprogram för 2025. Ledorden för arbetsprogrammet är "konkurrenskraft och förenkling", sa han. I måndags hölls en särskild debatt om gängbrottsligheten i Sverige, och i samband med den hedrade man offren i massakern i Örebro genom en tyst minut. Europaparlamentets talman, Roberta Metsola, kallade dådet för "en meningslös våldshandling som krävde oskyldiga liv, splittrade familjer och ärrade samhällen", och tillade att Europa är med det svenska folket i den här svåra stunden.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
17/2 Eurogruppen, informellt möte i rådet (allmänna frågor), 18/2 Ekofinrådet, informellt möte i rådet (allmänna frågor).
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
EUROPA DIREKT
Snabbkurs för journalister - Så tar du hem "EU-vinkeln" i din lokalbevakning
Är du journalist, journaliststudent eller arbetar med kommunikation? Vill du bli bättre på att plocka hem EU-vinkeln? Då är du välkommen att delta i vårt webbinarium och lära dig vaska guld i maskineriet! Målet med utbildningen är att du som deltagare ska ta med dig minst fem vinklar att enkelt kunna baka ut. Arrangör: Europa Direkt Fyrbodal, Halland, Jönköpings län, Karlstad och Sjuhärad.
Tid: 20/02/2025
Plats: Online
Anmäl dig här.
Södertälje uppmärksammar Sverige och Finland i EU 30 år och 25 år av minoritetspolitik
I år firar Sverige och Finland 30 år som EU-medlemmar! Den första januari 1995 gick Sverige och Finland med i EU. Dessutom firar Sverige 25 år av minoritetspolitik sedan Sverige undertecknade Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter år 2000. För att uppmärksamma dessa höjdpunkter bjuder Europa Direkt Södertälje och Finskt förvaltningsområde Södertälje tillsammans in till en kunskapseftermiddag i Södertälje stadshus med mingel och fika, intressanta föreläsningar och panelsamtal. Vill du lära dig mer om Sveriges och Finlands EU-resor, skillnaderna mellan minoritetspolitiken i Sverige och Finland samt om lärdomar och erfarenheter från båda länder är du välkommen att anmäla dig!
Eventet arrangeras av Europa Direkt Södertälje, Finskt förvaltningsområde Södertälje
Tid: 10/03/2025
Plats: Södertälje stadshus
Anmäl dig här.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 14 februari 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige