Kära EU-intresserade,
Jag har haft förmånen att vara några dagar i Bryssel den här veckan, där jag tillsammans med de 26 andra representationscheferna fick en ordentlig genomgång av vad som händer inom olika policyområden. Naturligtvis dominerar geopolitiken mycket av vad som sker nu, i allt från klimat till handel, och inte minst formar det vårt fortsatta stöd till Ukraina.
Nedan är en uppdatering på några aktuella frågor just från den gångna veckan:
- Migration: Vi har för närvarande ett väldigt stort antal migranter som kommer till EU. I juli ansökte 87 000 personer om asyl, vilket är 20 % fler än samma tid året innan och prognoser pekar på att det kommer komma över 1 miljon asylsökande till EU under 2023. Förutom dessa har 4 miljoner personer kommit från Ukraina under det temporära skyddsdirektivet, som EU-kommissionen nu föreslår ska förlängas. EU-ländernas mottagningskapacitet är därmed under enormt tryck. I veckan möttes ministrarna i Bryssel för ytterligare ett möte angående Migrationspakten, och man kom ett steg närmare ett slutligt beslut genom en viktig överenskommelse om krishanteringsdelen. Det återstår dock förhandlingar med Europaparlamentet, men det finns en förhoppning både från det spanska ordförandeskapet och från EU-kommissionen att knyta ihop säcken innan årets slut.
- FN:s generalförsamling: Vid FN:s generalförsamling 20–23 september, gjorde Europeiska rådets ordförande Charles Michel ett passionerat inlägg om Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina. Under själva mötet var det även ett starkt fokus på klimatfrågorna och framförallt ur ett rättvise- och solidaritetsperspektiv. EU är en av få parter som trots inflation och ekonomisk kris har fortsatt att finansiera FN:s Green Climate Fund.
- Digitalt decennium: I veckan publicerade EU-kommissionen en första rapport om den digitala utvecklingen i EU och utvärderade hur långt vi har kommit för att nå målen satta inom t.ex. digital infrastruktur, företags och offentlig förvaltnings upptagning av digitalisering, AI och digital kompetens. Som ni ser nedan är framstegen ojämna. Det finns en särskild delrapport om Sverige, där vi bland annat ser att det i Sverige finns fler IT-utbildade än i de flesta medlemsländer, men att takten för 5G-utbyggnad har avtagit. Ladda ner rapporten och delrapporten om Sverige här.
Vi hade en fantastisk uppslutning till vårt Språkcafé den 26 september med över 600 elever som fick lära sig mer om 25 olika språk. Stort tack till alla lärare och skolor, samt till våra samarbetspartners, för ert engagemang. Stort Grattis också till Michelle Freeman som vann årets språktävling!
Jag önskar er en skön helg och en trevlig vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 29 september 2023
- Upphovsman
- Representationen i Sverige