Skip to main content
Representationen i Sverige logo
Representationen i Sverige

Faktakoll

Ibland sprids information på nätet som inte är helt sanningsenlig. Det kan röra sig om missförstånd men också om att någon av ekonomiska eller politiska skäl vill sprida lögner.

Desinformationskampanjer kan startas av flera olika anledningar, såsom att försöka destabilisera det demokratiska samhället, diskriminera minoriteter eller främja polarisering.

EU har utvecklat en handlingsplan för desinformation baserad på fyra principer:

  1. Förbättra möjligheterna att upptäcka, analysera och avslöja desinformation
  2. Stärka samarbetet mellan medlemsländerna och EU-institutionerna
  3. Mobilisera den privata sektorn för att hantera desinformation
  4. Öka medvetenheten hos medborgare för att förbättra samhällets motståndskraft

Tips för att undvika desinformation på nätet

Kvinna sitter med en mobil i handen framför ett skrivbord med en dator.

Har du sett information som du funderar på att dela?

  • Tänk till – Vad är det för källa? Kan man verkligen lita på den, eller har den som syfte att underhålla eller sälja dig något?
  • Gör budskapet dig rädd eller arg? Var uppmärksam, då desinformation tenderar att försöka väcka känslor, så att fler delar budskapet.
  • Finns det andra källor som rapporterat om det här? Vad säger officiella källor såsom myndigheter och vetenskapliga tidskrifter?

 

Lär dig mer om desinformation

Lärarhandledning: Upptäck och bekämpa desinformation

Pandemin har visat hur snabbt falsk information sprids på nätet. Med det här materialet kan lärarna hjälpa sina elever att skilja på sant och falskt när de surfar på nätet. Det finns en presentation (som powerpoint och pdf) och en lärarhandledning med exempel.

Motverka desinformation om coronaviruset

Coronapandemin har följts av en massiv våg av falsk och vilseledande information och försök av utländska aktörer att påverka debatten i EU-länderna där man utnyttjar det ständiga nyhetsflödet och människors oro. Vilseledande hälsoinformation och bluffpåståenden med konspirationsteorier eller reklam...

EU vs disinfo

EUvsDisinfo är ett stort projekt från Europeiska utrikestjänsten. Dess syfte är att förutse och bemöta ryska påverkansoperationer riktade mot EU:s medlemsländer och länderna i vårt grannskap.