- Europeiska unionen
- torsdag 1 september 2022, kl. 15.00 - 17.00 (CEST)
- Stockholm, Sverige
Praktisk information
- När
- torsdag 1 september 2022, kl. 15.00 - 17.00 (CEST)
- Var
- EuropahusetRegeringsgatan 65 plan 2, Stockholm, Sverige
- Språk
- svenska
- Organisatörer
- Föreningen Norden i Stockholm | Representationen i Sverige
Beskrivning
Säkerhet och samarbete i Arktis har försämrats på grund av kriget i Ukraina. För första gången någonsin har verksamheten i det Arktiska Rådet ’satts på paus’. Detta eftersom sju av de åtta arktiska staterna, inklusive Sverige, fann det omöjligt att fortsätta civilt och vetenskapligt samarbete med Ryssland medan kriget rasar.
Under tiden utökar USA, Storbritannien och andra NATO-medlemmar sin militära närvaro och aktivitet i Arktis. Västerländsk militär kapacitet har därmed kommit närmare några av Rysslands viktigaste kärnvapenanläggningar på Kola-halvön. Det i sin tur förstärker utsikten för fortsatt militarisering av en region som Ryssland anser vara av avgörande betydelse för sin nationella säkerhet, sin ekonomi och sin nationella identitet.
Ansökan om NATO-medlemskap från Sverige och Finland, vilka båda är arktiska nationer, gör situationen än mer akut och komplex.
För att hjälpa dig att få grepp om det spändare läget i Arktis, och om de utmaningar som Sverige möter i egenskap av en arktisk nation inbjuder Föreningen Norden i Stockholm, tillsammans med EU-kommissionens representation i Sverige, till ett samtal om de geopolitiska intressena i Arktis och om vad som förväntas hända härnäst. Vi inbjuder dig att delta i den övergripande geopolitiska, och till viss del militära, strategiska diskussionen kring Arktis tillsammans med representanter från Grönland, Danmark och Sverige.
Seminariet planeras och modereras av Föreningen Norden i Stockholm i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige.
För dig som inte kan delta på plats sänds seminariet på vår Facebooksida
Anmälningar till: anders [dot] ljunggren51gmail [dot] com senast 25 augusti
Program
15:00 Välkommen och öppnande av seminariet - Christian Danielsson
15:05 Introduktion till seminariet - Anders Ljunggren
15:10 Keynote föredrag - Martin Breum:
Det Geopolitiska Spelet i Arktis: Vad händer härnäst?
Kommentarer och tillägg:
15:50 ur ett grönländskt perspektiv - Aaja Chemnitz Larsen
16:00 ur ett svenskt försvarsperspektiv - Niklas Granholm (tbc)
16:10 ur ett EU-perspektiv - Christian Danielsson
16:20 Diskussion i panelen och frågor från auditoriet
17:00 Avslutning - Anders Ljunggren
Panelen:
- Martin Breum är en dansk författare och journalist. Under det senaste årtiondet har han övervakat utvecklingen i Arktis för television och tryckta media i Danmark, i Grönland, i USA och i andra delar av världen. Han är författare till fem böcker om Arktis, den senaste ”Greenland and the US connection” (”Grønland og den amerikanske forbindelse”) om president Donald Trumps erbjudande att USA skulle köpa Grönland.
- Aaja Chemnitz Larsen representerar det grönländska politiska partiet Inuit Ataqatigiit i det danska parlamentet (Folketinget). Hon är idag ordförande för Folketingets Grönlands-kommitté och för den permanenta kommittén för parlamentariker i den arktiska regionen, vilken omspänner alla arktiska nationer.
- Niklas Granholm är forskningsledare vid FOI, det svenska Totalförsvarets forskningsinstitut och dess avdelning för försvarsanalys. Han har varit programdirektör för The Nordic and Transatlantic Security Studies Program (NOTS) initierat av det svenska försvarsministeriet. Fokus är på säkerhet i Norden, Baltikum och de Arktiska regionerna, Europa och Nordamerika. Sedan 2007 har han på uppdrag av Utrikesministeriet och Försvarsministeriet studerat geostrategiska förändringar i den Arktiska regionen. Han har varit redaktör för en FOI studie om USAs, Kinas och Rysslands strategier för Arktis, The Big Three in the Arctic.
- Christian Danielsson är sedan 2020 chef för EU-kommissionens representation i Sverige. I en diplomatisk karriär som inleddes 1981 har han innehaft en rad olika befattningar dels i svensk utrikesförvaltning dels inom EU-kommissionen. Innan tillträdet som chef för EU-kommissionens representation i Sverige var han generaldirektör och högsta chefstjänsteman på Generaldirektoratet för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar.
- Anders Ljunggren är tidigare statssekreterare och minister vid Sveriges ambassad i Helsingfors. Han är tidigare ambassadör vid svenska ambassaden i Reykjavik och i Tallinn. Idag är han bland annat ordförande för Föreningen Norden i Stockholm.