Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel13 december 2022Representationen i SverigeLästid: 3 min

BILDTÄVLING - VINN EN KLASSRESA TILL BRYSSEL

Inför Europadagen 2023 arrangerar EU-kommissionen en bildtävling som vänder sig till klasser på högstadiet och gymnasiet. Uppdraget är att fram en bild som illustrerar elevernas åsikter och önskningar om EU under rubriken ”Fånga ditt Europa”.

Bild groda med kamera

Inför Europadagen 2023 arrangerar EU-kommissionens representation en bildtävling som vänder sig till klasser på högstadiet och gymnasiet. Uppdraget är att fram en bild som illustrerar elevernas åsikter och önskningar om EU under rubriken ”Fånga ditt Europa”.

Första pris är en klassresa till Bryssel inkl. resa, hotell och måltider. Minst 3 klasser kommer utses till finalister. Dessa erbjuds tågresa t.o.r för att delta i Europadagsfirandet på Kulturhuset i Stockholm den 9 maj. En bildutställning bestående av tävlingsbidragen kommer utgöra del av programmet.

Alla klasser är varmt välkomna att själva bekosta transport till Stockholm för att delta i Europadagsfirandet. Aktiviteterna kommer även sändas online. Mer information om Europadagen kommer presenteras här, närmare inpå.

Sista tävlingsdag är måndag den 6 mars. Finalister kommer meddelas via email inom 14 dagar och den vinnande klassen utses på Kulturhuset den 9 maj. Juryn består av representanter för EU-kommissionen, Europaparlamentet, UHR, Sieps samt den nederländska ambassaden. 

Hur ni deltar

Meddela klassens intresse att delta, senast onsdag den 1 februari, via email till karin [dot] landhatec [dot] europa [dot] eu (karin[dot]landh[at]ec[dot]europa[dot]eu) Ange också antal elever och lärare som är aktuella för ev. resa till Stockholm (9 maj) och Bryssel (september).

Sänd klassens tävlingsbidrag, senast måndag den 6 mars, till karin [dot] landhatec [dot] europa [dot] eu (karin[dot]landh[at]ec[dot]europa[dot]eu) Tävlingsbidraget består av bild, video och tillståndsblankett:

  1. Bilden som högupplöst fil. Om tävlingsbidraget är en handgjord bild, ex. målning, sänd då ett foto på alstret. Då bilderna kommer tryckas upp i storformat är det mycket viktigt att de håller hög kvalité.
  2. En video där representant för klassen kort presenterar bilden, tanken bakom verket och kopplingen till rubriken ”Fånga Ditt Europa”. Videon får max vara 45 sek lång och skickas som nedladdningsbar fil. Den/de som medverkar i videon behöver signera och skicka in denna tillståndsblankett (minderåring och vuxen).

Diskussionsunderlag

Vår förhoppning är att tävlingen kommer stimulera till engagemang och samtal kring Europa och EU. I höstas pågick EU-kommissionens kampanj ”You Are EU”. Den fokuserade på fred, frihet och energiberoende och kan utgöra ett avstamp för diskussion i klassrummet innan eleverna börjar fundera på deras bidrag till själva bildtävlingen. På hemsidan här finns stillbilder, rörligt material och text från kampanjen som gärna får användas som diskussionsunderlag. ”You Are EU” kunde ses i sociala medier samt i Stockholms tunnelbana och riktade sig till barnfamiljer.

Tävlingsregler

Alla slags stillbilder kan delta såväl fotografi, grafiska bilder, teckningar, måleri med mera. Rörligt material som gif-bilder eller bildserier om fler bilder än en, tillåts ej. Vi kommer inte heller acceptera några bidrag där minderåriga framträder på ett sådant sätt att de går att känna igen.

Den vinnande klassen måste kunna resa till Bryssel under 2-3 vardagar i september 2023. Datum är något flexibla.

Alla deltagande klasser godkänner att deras tävlingsbidrag, samt skolans namn och klass, utgör del av bildutställning på Kulturhuset i Stockholm och/eller annan utställningsyta som EU-kommissionen finner lämplig. Om intresset för tävlingen blir mycket stort kommer det göras ett urval av bilder som utgör bildutställningen p.g.a utrymmesbegränsning i Kulturhuset.

Alla deltagande klasser godkänner att deras tävlingsbidrag, samt skolans namn och klass, publiceras digitalt av EU-kommissionen (hemsida, nyhetsbrev, sociala medier) samt arkiveras. Se tillståndsblanketten för mer information.

Den som skickar in tävlingsbidraget ansvarar för att nödvändiga tillstånd enligt GDPR finns tillgängliga.

Finalister och vinnare kommer publiceras digitalt av EU-kommissionen (hemsida, nyhetsbrev, sociala medier).

Juryns beslut kan inte överklagas.

Översikt

Publiceringsdatum
13 december 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige