Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel26 april 2024Representationen i SverigeLästid: 4 min

Debattartikel: Värna barns rättigheter: ett löfte om skydd, respekt och egenmakt

Debattartikel av Dubravka Šuica, Europeiska kommissionens vice ordförande med ansvar för demokrati och demografi.

Debattartikel av EU-kommissionär Dubravka Šuica

För tre år sedan kom vi med ett löfte. Vi presenterade då EU:s övergripande strategi för barnets rättigheter och den europeiska barngarantin som tagits fram tillsammans med barn, för barn. Vi utgick från principen att alla barn i Europa och resten av världen bör ha samma rättigheter och bör skyddas från alla former av diskriminering, hot och våld.  Vi är fast beslutna att inte bara värna barns rättigheter, utan också upprätthålla, förverkliga och ta ansvar för dem. I en snabbt föränderlig värld drabbas barn hårt av pandemin, fattigdom och ojämlikhet, diskriminering, väpnade konflikter och klimatförändringar, och är samtidigt utsatta på nätet. Tillsammans med våra europeiska och internationella partner och organisationer i det civila samhället har vi gemensamt ingripit för att fortsätta att stärka barns rättigheter och ge barn i och utanför EU ett bättre liv.

Men trots framstegen som gjorts, förblir våld mot barn ett stort problem både i och utanför EU. Statistiken visar hur brådskande det är att vi agerar. Exempelvis finns det belägg för att 20 procent av barnen i EU utsätts för någon form av sexuellt utnyttjande, att självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland unga i åldrarna 15 till 19 år och att så många som 29 procent av 15-åringarna säger sig vara mobbade. Enligt Världshälsoorganisationen utsätts hälften av världens barn varje år för någon form av våld.

Våld mot barn kan kosta den globala ekonomin upp till 8 procent av världens totala BNP. Länders åtgärder, eller brist på åtgärder, påverkar barn mer än någon annan grupp i samhället. Att skydda barn är både en moralisk och en rättslig skyldighet. Det är också en strategisk långsiktig investering i våra samhällen. Situationen har föranlett kommissionen att utarbeta och anta en rekommendation om utveckling och förstärkning av integrerade barnskyddssystem. Denna milstolpe är inte bara ytterligare ett i högen av policydokument, utan slutresultatet av vårt outtröttliga arbete med att förverkliga varje barns rätt till en säker och utvecklande miljö.

I rekommendationen efterfrågas en övergripande strategi som omfattar förebyggande åtgärder, skydd och deltagande och som ska säkerställa att barnskyddssystemen är robusta och i stånd att tillgodose alla barns olika behov. Det är helt avgörande att ha ett sådant tillvägagångssätt när vi tar itu med aktuella utmaningar som sexuella övergrepp mot barn och sexuell exploatering av barn på nätet, socioekonomisk utestängning, skydd av migrerande barn och covid-19-pandemins långvariga effekter på psykisk hälsa och säkerhet.

Våra åtgärder har vägletts av en enkel men viktig princip: ”Inget om oss utan vår medverkan”. Med hjälp av vår nya EU-plattform för barns delaktighet som lanserades för några månader sedan har över 1 000 barn redan bidragit till att utforma politik som påverkar deras liv. Från digital säkerhet till kampen mot hat och trakasserier på och utanför nätet, från våld i skolan till omhändertagna barns situation. Deras bidrag har inte bara fördjupat vår förståelse, utan också fått EU att satsa på åtgärder inriktade på barnens bästa.

Den skrämmande statistiken om våld mot barn är inte bara siffror. Bakom varje siffra finns ett barns liv och öde som vi vill förbättra genom beslutsamma åtgärder och integrerade stödsystem med hjälp av ett samhälleligt helhetsgrepp.

Rekommendationen ger uttryck för att vi i det fortsatta arbetet vill stärka den befintliga ramen genom att förbättra samarbetet mellan EU-länderna, anslå ytterligare resurser och säkerställa att våra politiska och rättsliga reformer leder till verkligt skydd.

Kommissionens arbete med att främja och skydda barns rättigheter sträcker sig bortom mandatperioder. Det är en gemensam framgång som inte bara förbättrar skyddet utan också ger våra yngsta invånare egenmakt och uppmuntrar dem att delta i utformandet av ett mer rättvist samhälle. Detta arbete måste fortsätta.

Vi har fortfarande en lång väg kvar för att EU:s strategi för barnets rättigheter ska bli verklighet för alla barn överallt, men jag gläder mig över de framsteg vi redan gjort. Vårt arbete har aldrig handlat om kortsiktiga lösningar, utan om att lägga grunden för hållbar förändring — en vision som fortsätter fungera som ledstjärna för kommissionens engagemang för barns rättigheter och säkerställer att inget barn lämnas utanför.

Dubravka Šuica

Europeiska kommissionens vice ordförande med ansvar för demokrati och demografi.

Översikt

Publiceringsdatum
26 april 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige