Vi har en vision för den högre utbildningen i EU.
Men den visionen kan bara förverkligas om studenter och lärare smidigt kan flytta från ett lärosäte till ett annat, från ett EU-land till ett annat, för att få bästa möjliga lärande- och undervisningserfarenheter.
Många utnyttjar redan möjligheten till utbyten, men kan vittna om krångel, till exempel för att få sina kurser godkända.
Vi ville modernisera och förenkla den här processen via ett initiativ om det europeiska studentkortet.
Genom initiativet digitaliserar vi allt med koppling till studentutbyten inom Erasmus+ – från ansökningsprocessen och erkännande av meriter till utbyte av uppgifter om studenterna och digitala underskrifter av handlingar.
För att förverkliga vår ambitiösa vision kopplar vi samman flera olika åtgärder:
Först och främst har vi det europeiska studentkortet. Vi har skapat ett verktyg som kan garantera ett säkert utbyte av information om studenterna och gör det möjligt för dem att smidigt flytta mellan olika lärosäten. Men kortet ger också till studenterna tillgång till distanskurser och nättjänster hos andra lärosäten än deras eget. Hittills har 2,6 miljoner studenter omvandlat sitt nationella kort till ett europeiskt studentkort. I slutet av 2025 ska alla studenter i EU kunna utnyttja det nya kortet, som också kan ge tillgång till bibliotek, inkvartering, transporter och rabatter på kulturell verksamhet i hela EU.
För att studenterna ska kunna styrka sin status i andra länder och hos andra lärosäten krävdes ett säkert och pålitligt digitalt identifieringssystem. Därför har kommissionen infört ett europeiskt elektroniskt student-id som erbjuder lokal autentisering och allmän tillgång till tjänster.
Som ett komplement till kortet och eID-funktionen finns appen för Erasmus+ där studenterna enkelt kommer åt den information de behöver före, under och efter sitt utbyte. Appen är också en mötesplats på nätet där studenterna kan träffas och prata om sina erfarenheter. Vi släppte den uppdaterade appen 2021 och till dags dato har över 160 000 studenter laddat ner den.
Liviana-Michelle Strambeanu studerar på Lunds universitet och läste i Bologna i Italien under våren 2020 tack vare Erasmus+. Nu ska hon göra ett andra utbyte i Zürich i Schweiz under hösten 2022:
”Som rumänsk medborgare, masterstudent i Lund och medlem av Erasmus studentnätverk kan jag tveklöst säga att den digitala handläggningen av utbyten har gett mig möjlighet att leva och studera utomlands. När jag läste på kandidatnivå gjorde jag ett första utbyte i Bologna i Italien genom Erasmusprogrammet. Allt sköttes digitalt, vilket hjälpte mig att utforma mina studier och planera hela utbytet på ett enklare och mer konkret sätt. De smidiga förberedelserna gjorde att jag insåg hur unikt EU är när det gäller att främja lärande utan gränser. Det motiverade mig att läsa hela min masterutbildning utomlands och göra ytterligare ett utbyte.”
Modern och effektiv handläggning av utbyten är nu inom räckhåll. Det kommer att leda till stora förenklingar för alla inblandade och kommer också att förbättra kvaliteten på utbildningen i EU.
Översikt
- Publiceringsdatum
- 11 maj 2022
- Upphovsman
- Representationen i Sverige