Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel26 november 2021Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU investerar i svenska HYBRIT och Stockholm Exergi

EU investerar 1,1 miljarder euro i sju storskaliga innovationsprojekt på klimatområdet. Två av dessa projekt drivs av de svenska företagen HYBRIT och Stockholm Exergi.

Hybrits anläggning
Hybrit

Vägen mot ett minskat utsläpp av växthusgaser och ett fossilfritt samhälle är inte lätt. För att vi ska kunna nå målsättningen som sattes i Parisavtalet, att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste ny teknik stödjas.

Den 16 november tillkännagav EU:s vice verkställande ordförande Frans Timmermans att 1,1 miljarder euro ska investeras i sju storskaliga innovationsprojekt. Två av dessa projekt drivs av de svenska företagen HYBRIT och Stockholm Exergi.

HYBRIT är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, med mål att i framtiden skapa en fossilfri produktion med hjälp av vätgas. Med denna nya typ av produktion, räknar de med att minska utsläppen av koldioxid med 14,3 miljoner ton under de första tio åren i drift.

Stockholm Exergi driver ett projekt inom bio-CSS (koldioxidlagring från biomassa). Företaget hoppas kunna bygga en stor anläggning med syfte att avskilja koldioxid från förbränning av biomassa. Koldioxiden ska sedan transporteras till Norge för lagring under havsbottnen. Går allt vägen, kommer då anläggningen ha en avskiljningskapacitet på 800 000 ton koldioxid per år.

Båda företagens satsningar har goda förutsättningar att mildra klimatförändringarna och bidra till omställningen av den europeiska energisektorn – två faktorer värda att investera i.

 

Mer om HYBRIT: https://www.hybritdevelopment.se/en-fossilfri-framtid/

Mer om Stockholm Exergis projekt: https://www.stockholmexergi.se/nyheter/eu-stod-till-stockholm-exergis-bio-ccs-projekt/

Översikt

Publiceringsdatum
26 november 2021
Upphovsman
Representationen i Sverige