Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel13 februari 2024Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU-kommissionär Ivanova: Fler kvinnor måste in i vetenskapen

I samband med internationella dagen för kvinnor och flickor i vetenskap den 11 februari skriver Iliana Ivanova, EU-kommissionär med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor på nyhetsportalen Altinget. 

Collage: Kvinnlig forskare och Ivanova

Den 11 februari är det den internationella dagen för kvinnor och flickor i vetenskap. Än i dag finns det ett glapp mellan könen, speciellt inom STEM-områdena (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik). För att förändra detta har EU-kommissionen lanserat ett flertal strategier och initiativ. Men mycket finns kvar att göra, skriver Iliana Ivanova, EU-kommissionär med ansvar för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor. 

Det finns knappast något bättre tillfälle än den 11 februari att reflektera över EU:s åtagande att se till att kvinnor och flickor får sin rättmätiga plats inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik (STEM). I år kommer Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap och vårt arbete med att skapa en jämlikhetsunion att vara av särskild betydelse i och med det kommande valet till Europaparlamentet.

Kvinnor utgör 41 procent av forskarna och ingenjörerna i EU. Tittar man på andelen kvinnor bland egenföretagare inom naturvetenskap, ingenjörsvetenskap och informations- och kommunikationsteknik ser det dock annorlunda ut. Där ligger siffran på strax över 25 procent.

Slutsatsen är tydlig: vi behöver fortfarande fler kvinnor inom vetenskapen.

Läs mer i debattartikeln i Altinget (2024-02-11)

Översikt

Publiceringsdatum
13 februari 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige