Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev22 september 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 22 september 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade, 

Värmen har kommit tillbaka igen och vi har fått en härlig brittsommar, vilket är oss alla väl förunnat. Men samtidigt har höstens arbete dragit igång med full fart, så det är kanske lite svårare att hinna njuta av värmen mellan alla intressanta EU-seminarier och spännande rapporter. Jag hoppas ni följde vårt seminarium om NextgenerationEU med diskussioner om den svenska återhämtningsplanen och bredare frågeställningar om gröna investeringar och företagens konkurrenskraft. Några medskick från seminariet är att i EU behöver vi 500 miljarder EUR/år i investeringar för den gröna omställningen; medlemsstaterna satsar mer än de 37 %- och 20 %-mål som sattes för återhämtnings- och resiliensfonden för investeringar i grönt och digitalt; och drygt 153 miljarder av 732 miljarder EUR är utbetalade och gör redan jobbet. Om du missade seminariet kan du se det i efterhand här.

Vad gäller konkurrenskraft, utlovade kommissionsordförande Ursula von der Leyen i sitt tal om tillståndet i unionen att EU-kommissionen skulle komma med förslag för att underlätta för små och medelstora företag (så kallade SME). Redan samma vecka lanserades ett stödpaket för att öka SME:s konkurrenskraft och motståndskraft. Det är viktigt att komma ihåg att 99 % av alla företag i EU är små och medelstora och att de står för skapandet av två tredjedelar av alla arbetstillfällen, men att de också har drabbats hårdast av de senaste årens kriser – pandemin, kriget i Ukraina, energikrisen och den höga inflationen. Förslagen innebär bland annat en konsekvensgranskning av alla lagförslag utifrån småföretagens synvinkel (”SME-test”) och steg för att konkretisera den 25-procentiga rapporteringslättnad som utlovades av von der Leyen i State of the Union-talet. Paketet innehåller även förslag om förenklad skattedeklaration för företag som bedriver verksamhet i fler än ett medlemsland och en förordning om betaltider för fakturor.

Den här veckan nådde också rådet och Europaparlamentet en överenskommelse om ett direktiv för att förhindra att företag använder vilseledande gröna påståenden. Detta för att hjälpa konsumenter att göra rätt val av grönare eller mer cirkulära varor och tjänster och därmed, genom sin köpkraft, kunna styra den gröna omställningen. Det ska vara lätt(are) att göra rätt!

Språk är nyckeln till förståelse, samhörighet och väldigt mycket glädje. I år firar vi den årliga Språkdagen på tisdagen den 26 september med ett språkcafé på Europahuset. Här får högstadie- och gymnasieelever stifta bekantskap med ett tjugotal språk, bl.a. esperanto, franska, tyska, ukrainska, isländska, armeniska och jiddisch. Syftet är att visa på glädjen och nyttan av att lära sig olika språk. Vi kommer också att kora en vinnare i vår språktävling. I år var uppgiften att skapa en enkel och rolig tecknad serie på temat tidsresor.

Vi hade ett fantastiskt genomslag med över 80 kreativa och underfundiga bidrag, vilket gav juryn ett tufft jobb att välja ut vinnaren som vinner ett presentkort på en språkresa.

Jag önskar dig en trevlig vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
22 september 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige