
Mitt i stockholmarnas sportlov kom så det omtalade paketet om en ny giv för en ren industri i EU. Den tar avstamp i Draghi-rapporten om tappet av EU:s konkurrenskraft, som han betonar handlar mycket om energikostnader, överdriven regelbörda och brist på investeringar i klimatvänliga, innovativa industrier.
Målet med given är att göra utfasning av fossila bränslen möjligt och lönsamt för Europas industri. En ”Industrial Decarbonisation Bank” ska mobilisera 100 miljarder euro för att investera stort i innovativa, klimatvänliga industrier. Pengarna ska komma bland annat från vinster från utsläppshandeln, Innovationsfonden och InvestEU.
För att hantera energikostnader föreslår handlingsplanen för överkomliga energipriser satsningar på infrastruktur för att överföra energi mellan länder och främja investeringar i förnybart genom PPA:a (power purchase agreements) och CfDs (contracts for difference), med mera.
Andra delar i given för en ren industri är att få ner tiden för tillståndsprövningar; införa hållbarhets- och Made in Europe-kriterier i offentliga och privata upphandlingar; skapa ett EU-centrum för kritiska råvaror för att samla efterfrågan; förändringar av statsstödsregler för att främja förnyelsebar energi och återindustrialisering av ren teknologi; påskynda den cirkulära omställningen och skapa fungerande marknader för återvunna produkter; samt mycket, mycket mer. Det kommer ta tid att läsa och analysera dessa dokument, så vi kommer garanterat få möjlighet att återkomma till olika delar längre fram.
De första två ”Omnibusarna” presenterades också i veckan, dvs översikt av ett antal rättsakter. I det här fallet handlade det om hållbarhetsakterna och om investeringar. Hållbarhetsomnibusen ämnar exempelvis att förenkla kriterierna för principen att inte orsaka betydande skada, införa en finansiell väsentlighetströskel för taxonomin, minska rapporteringsmallarna med 70% och begränsa rapporteringsskyldigheten till större företag.
Von der Leyen var i Indien i veckan och framgångsrika diskussioner hölls om ett framtida handelsavtal mellan EU och Indien. Indien är idag EU:s nionde största handelspartner.
Det geopolitiska läget fortsätter att vara minst sagt ostadigt. Trump har sagt att USA ska införa 25% tullar på alla varor från EU och antytt att ”EU skapades för att jävlas med USA”. Vi såg val i Tyskland i helgen där kristdemokraten Merz vann, men där högerextrema Alternativ för Tyskland fick hela 21%. Macron besökte, och tillrättavisade, Trump i Washington. Ett mineralavtal mellan USA och Ukraina diskuteras och oklara utsagor har cirkulerat om Ryssland skulle acceptera europeiska fredsstyrkor i Ukraina.
Den 6 mars hålls ett extra toppmöte för EU:s stats-och regeringschefer för att diskutera Ukraina och utökade satsningar på europeiskt försvar.
Ja, det enda som är säkert är att den närmaste framtiden är fortsatt oroväckande oviss.
Trevlig vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
EU I VECKAN
EU-kommissionen besökte Kiev på treårsdagen av Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina
I måndags hade det gått tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga och olagliga invasion av Ukraina. För att uppmärksamma detta, och för att visa stöd för Ukraina, åkte hela EU-kommissionen till Kiev. Under besöket presenterade ordförande von der Leyen bl.a. ett nytt stödpaket på 3,5 miljarder euro till Ukraina och ett 16:e sanktionspaket mot Ryssland. Innan slutet av 2026 kommer Ukraina och Moldavien dessutom att fullt ut integreras i EU:s energimarknad.
Läs mer.
Första steget för ett konkurrenskraftigt Europa: Given för en ren industri
I onsdags presenterade EU-kommissionen "Given för en ren industri" som är det första i raden av nya initiativ för ett konkurrenskraftigt Europa. Planen fokuserar på hållbarhet, ekonomisk styrka, innovation och industriellt ledarskap.
Läs mer.
Förenklade hållbarhetsregler ska hjälpa företagens konkurrenskraft
På onsdagen presenterade EU-kommissionen sitt första initiativ för att förenkla regelverket för företag i syfte att stärka EU:s konkurrenskraft i linje med Konkurrenskraftskompassen.
Läs mer.
USA:s politik för ömsesidiga tullar: frågor och svar
Under den senaste tiden har frågor som berör handelstullar mellan EU och USA diskuterats flitigt. Genom länken nedan hittar du svar på några av de vanligaste frågorna gällande USA:s politik för ömsesidiga tullar.
FAKTARUTAN
Hur tar unga del av nyheter?
Europaparlamentet publicerade nyligen en ungdomsundersökning som hade besvarats av 25 863 EU-medborgare mellan 16 och 30 år, och av vilka 1005 personer var svenskar. Genom undersökningen får vi bland annat svar på vilka kanaler unga använder sig av för att konsumera nyheter.
Sociala medier är den mest populära nyhetskällan bland ungdomar, och 42% av ungdomarna i EU och 43% i Sverige uppger att de får sina nyheter därifrån. TV kommer på andra plats med 39% i EU och 37% i Sverige. Därefter följer online-tidningar, med 26% av ungdomarna i EU och 34% i Sverige som hämtar nyheter från dessa källor. Nyheter från vänner och familj tas emot av 25% av ungdomarna i EU, medan 32% av svenska ungdomar anger detta som en källa.
Bland sociala medieplattformar är Instagram den främsta nyhetskällan för unga i Europa, där 47% av ungdomarna anger det som sin huvudkälla för nyheter. TikTok kommer på andra plats med 39%, tätt följt av YouTube som används av 37%. Facebook ligger något längre ner, med 27% av de unga som säger att de får sina nyheter därifrån. Bland svenska ungdomar hamnade Instagram och TikTok på en delad första plats med 46% vardera.
ÖVRIGT
Debattartikel – EU-kommissionären: "Brottsoffer måste skyddas bättre"
Trots att vem som helst kan falla offer för ett brott – om det så sker i hemmet, på arbetsplatsen eller under en semester- eller affärsresa till ett annat land – hör brottsoffer ofta till de mest utsatta människorna i våra samhällen. Detta skriver Michael McGrath, EU-kommissionär med ansvar för demokrati, rättvisa, rättsstatsprincipen och konsumentskydd, i en debattartikel publicerad av Altinget.
EVENEMANG
Kommissionär Roswall i dialog med gymnasieelever
Förra veckan samlades över 400 gymnasieungdomar på plats i Solna gymnasium och 300 online för en dialog med den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall. Eleverna ställde frågor till Roswall om allt från hennes väg till att jobba inom EU, vad EU gör för Ukraina, vilka hennes prioriteringar under mandatperioden är till rent allmänt om hur EU fungerar. Nu kan du som inte var på plats se dialogen i efterhand genom länken nedan.
EUROPAPARLAMENTET
Talmannen och utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd besökte USA
Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO) har under veckan varit i Washington D.C. för att stärka den transatlantiska relationen. Under besöket träffade delegationen, ledd av IMCO:s ordförande Anna Cavazzini (Greens/EFA, Tyskland), motparter i den amerikanska kongressen, amerikanska regeringsenheter, akademiker och företrädare för industrin. Målet med resan var att få insikt i gemensamma utmaningar inom områdena digital innovation, cybersäkerhet, rättvis konkurrens och att identifiera möjligheter för transatlantiskt samarbete. Europaparlamentets talman, Roberta Metsola, har också besökt Washington D.C. under veckan för att bl.a. träffa europeiska företag, kongressledamöter och den amerikanska handelskammaren.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
4/3 informellt möte med telekommunikationsministrarna, 5/3 informellt möte med telekommunikationsministrarna, RIF-rådet (inrikes frågor), 6/3 extra möte i Europeiska rådet, 7/3 RIF-rådet (rättsliga frågor).
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
EUROPA DIREKT
Södertälje uppmärksammar Sverige och Finland i EU 30 år och 25 år av minoritetspolitik
I år firar Sverige och Finland 30 år som EU-medlemmar! Den första januari 1995 gick Sverige och Finland med i EU. Dessutom firar Sverige 25 år av minoritetspolitik sedan Sverige undertecknade Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter år 2000. För att uppmärksamma dessa höjdpunkter bjuder Europa Direkt Södertälje och Finskt förvaltningsområde Södertälje tillsammans in till en kunskapseftermiddag i Södertälje stadshus med mingel och fika, intressanta föreläsningar och panelsamtal. Vill du lära dig mer om Sveriges och Finlands EU-resor, skillnaderna mellan minoritetspolitiken i Sverige och Finland samt om lärdomar och erfarenheter från båda länder är du välkommen att anmäla dig!
Eventet arrangeras av Europa Direkt Södertälje, Finskt förvaltningsområde Södertälje
Tid: 10/03/2025
Plats: Södertälje stadshus
Anmäl dig här.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 28 februari 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige