Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev29 februari 2024Representationen i SverigeLästid: 9 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 29 februari 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Annika in front of blue wall with commission logos

Kära EU-intresserade!

Veckans stora nyhet, som förstås har överskuggat alla andra nyheter, är att Ungerns parlament slutligen röstade ja till ett svenskt Natomedlemskap. Nu återstår några formella steg innan den svenska flaggan kan hissas som nummer 32 utanför Natohögkvarteret i Bryssel, förhoppningsvis inom de kommande två veckorna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa apropå detta i ett tal den 28 februari: "Europeisk suveränitet kommer att göra våra partnerskap starkare. Det kommer aldrig att påverka betydelsen och behovet av vår Natoallians. Faktum är att ett mer suveränt Europa, särskilt på försvarsområdet, är avgörande för att stärka Nato. Därför är jag glad över beskedet att Sverige snart blir en Natoallierad. Och jag vill gratulera Sverige under ledning av statsminister Ulf Kristersson till det historiska steget för detta land."

EU:s försvars- och säkerhetssamarbete står också fortsatt högt på dagordningen, och nästa vecka förväntas EU-kommissionen publicera en strategi om hur man kan främja och utveckla EU:s försvarsindustri. Denna vecka fortsätter på ambassadörsnivå diskussionerna om hur EU på bästa sätt kan finansiera fortsatt upphandling av ammunition för Ukraina, med knäckfrågan om huruvida sådan upphandling kan ske även utanför EU. 

Kopplat till försvarsindustrin – men mycket bredare än så, då den framförallt påverkar vår gröna och digitala omställning – är frågan om hur vi får fram tillräckligt med så kallade avancerade material.  Dessa material,  t.ex. grafen, metallnanopartiklar och nanokristaller, är konstruerade med mycket hög prestanda eller för särskilda ändamål. I veckan lade därför EU-kommissionen fram en strategi som syftar till att EU ska stärka sin långsiktiga konkurrenskraft och sitt strategiska oberoende genom att även fortsättningsvis ligga i framkant när det gäller ny materialteknik och stödja utvecklings-, testnings- och utbyggnadskapaciteten.

Den omdiskuterade naturrestaureringslagen godkändes av Europaparlamentet i veckan, trots att bondeprotester och heta politiska debatter hade fått utfallet att kännas osäkert på förhand. Därmed godkänns den uppgörelse som Europaparlamentet i höstas nådde med EU:s ministerråd om detta viktiga lagförslag som syftar till att återställa natur och skydda våtmarker och grönområden.

Desinformation blir en allt viktigare och farligare maktfaktor att räkna med. Vi går mot ett Europaparlamentsval som äger rum om mindre än 100 dagar och vi vet att det finns intressen, med stor kapacitet och mycket resurser, som gärna vill påverka oss, få oss att tvivla och vända oss bort från demokratiska, öppna och inkluderande ideal. Den här frågan rör inte bara EU-politik och EU-valet, utan den handlar i slutändan om vilket samhälle vi vill leva i. Veckans tittartips blir därför SVT:s nya serie om just desinformation: "Vem ska jag tro på?"

Jag hoppas ni får en skön vecka!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 Det senaste om krisen i Ukraina     

Information om EU:s stöd, åtgärder och solidaritet med Ukraina på EU-kommissionens webbplats EU:s solidaritet med Ukraina.

EU denna vecka

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 

 

EUROPAPARLAMENTET

PÅ AGENDAN 

Den gångna veckans dagordning innehöll omröstningar om en rad olika ämnen, bland annat om naturrestaurering.

Europaparlamentets agenda
 

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

PÅ AGENDAN 

4–5/3 Rådet för rättsliga och inrikes frågor
På dagordningen:
– Schengenområdet
– Asyl och migration
– Kampen mot narkotikahandel och organiserad brottslighet
– Grundläggande rättigheter

7/3 Konkurrenskraftsrådet
På dagordningen:
– EU:s inre marknad
– Produkter som tillverkats genom tvångsarbete
– Företagens hållbarhet

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Evenemang

26/4 Sverige och EU:s energipolitik

Efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina steg energipriserna till aldrig tidigare skådade nivåer i hela EU. Även Sverige, som är mycket mindre beroende av rysk gas än andra EU-länder, påverkades. En fråga som hör ihop med energin och också är mycket viktig – och där Sverige spelar en central roll – är den gröna given. Denna drivs framåt genom ökad elektrifiering av Sveriges ekonomi och samhälle överlag. Vilken roll kan Europa spela för att bidra inte bara till Sveriges energitrygghet utan även till Sveriges ambitiösa energistrategi?

Välkommen till ett möte (på svenska) med Pierre Schellekens, direktör för strategi och samordning inom EU-kommissionen och tidigare chef för kommissionens representation i Sverige. Tillsammans med nyckelaktörer från den svenska energisektorn kommer han att utvärdera de senaste EU-åtgärderna och reflektera över nästa steg i EU:s energipolitik.

Kl. 9.30–12.00. Plats: Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm. Anmälan senast den 15 april till: comm-rep-sto-rsvpatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu) Märk i ämnesraden ”26 april, energi”. Mer information kommer närmare eventet.

7/5 Boka datumet: Vi firar Europadagen

Vi kommer traditionsenligt att fira Europadagen på Kulturhuset/Stadsteatern! Europadagen 9 maj 2024 sammanfaller med Kristi himmelsfärdsdag och själva firandet kommer därför att ske redan den 7 maj.

Program bekräftas senare.

9/6 Val till Europaparlamentet

EU-valet 2024 närmar sig med stora kliv. Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni. Det finns en särskild webbplats på alla officiella EU-språk med information om nästa val till Europaparlamentet. Webbplatsen hittar du här. Du kan lära dig mer om hur valet fungerar, om hur valresultatet sett ut i tidigare val och om vilka de politiska grupperna i Europaparlamentet är. Du kan även kontakta Europa Direkt på tel. 00800 67891011, för att söka svar på alla dina frågor om EU och EU-valet. Mer information om hur du kan kontakta Europa Direkt hittar du här.

 

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

 

6/3 Europa Direkt Stockholm – Webbinarium om EU och kultur

Vill du ta din verksamhet till en ny nivå genom internationella projekt? Är du verksam inom kultursektorn som konstnär eller representerar du en kulturorganisation? Eller är du bara allmänt nyfiken på europeiska kultursamarbeten och vilka EU-stöd som finns? Europa Direkt Stockholm bjuder in till ett inspirationswebbinarium där experter informerar om utbyten, samarbeten och tillgängliga stöd. Webbinariet arrangeras online via Zoom kl. 14:00–15:30 den 6 mars. Medverkande: Kulturrådet – Kreativa Europa Desk Sverige, Trans Europe Halles, Universitets- och högskolerådet och Intercult.

Läs mer och anmäl dig HÄR.

11/3 Europa Direkt Hässleholm – Cash for your business

Business Class, Norra station, erbjuder tillsammans med Europa Direkt Hässleholm ett kostnadsfritt seminarium om möjligheter till affärsutveckling och kapital av skånska utvecklingsaktörer för företag och organisationer som vill växa och utvecklas både lokalt och globalt. Olika skånska utvecklingsaktörer kommer att hålla korta presentationer om deras verksamhet och vad de erbjuder. Under efterföljande mingel kommer ni ha möjlighet att ställa frågor till de organisationer som är intressanta för er verksamhet. Deltar gör bland annat Tillväxtverket, DigIT Hub, Almi, Stiftelsen RUTH, Svenska ESF-rådet, Region Skåne, Media Evolution, Sparbanken Skåne och Leader Östra Skåne.

Kl.13.00–15.00. Plats: Norra Station, Hässleholm. Anmäl dig HÄR.

 
Europa Direkt Västerbotten – Föreläsningsserie på Umeå Universitet med syfte att lyfta EU-valet genom olika teman

12/3 EU för nybörjare

Kl. 13:00–14:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast deltagande på plats. Ingen anmälan krävs.

15/3 Norra Sverige som drivande i den gröna omställningen i Europa
Niklas Johansson, North Sweden European Office. 

Kl. 11:00–12.00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast deltagande på plats. Ingen anmälan krävs.

21/3 och 18/4 Europa Direkt Hässleholm – Vår sköra demokrati 

Bara 13% av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

21 mars – Hur skyddar vi vår demokrati från desinformation?

18 april – Är demokratin rustad för klimatförändringarna?

Plats: Regionmuseet Kristianstad 

Föreläsningarna är gratis och du anmäler dig via Regionmuseets hemsida
 

26/3 Europa Direkt Härnösand och Mittuniversitetet bjuder in till en paneldebatt med kandidater från Västernorrland (och Jämtland) som ställer upp i EU-valet 2024

Kom och lyssna på Erfan Kakahani (V), Sara Nylund (S), Knapp Britta Thyr (MP), Effie Kourlos (C), Ina Skandevall (L), Ida Skogström (M), Ronja Brusell Strid (KD) och Dan Rasmusson (SD) i debatten som Bert Sundström modererar.

Kl. 12.00–13.00. Plats: Fälldinsalen, Mittuniversitetet, Sundsvall (livesänds). Läs mer och anmäl dig HÄR.

Europa Direkt Sydskåne – YoungVoices4Europe 2024 – Poesi-challenge för ett starkare Europa
Nu är det än en gång dags för Europa Direkt Sydskånes uppmärksammade tävling #YoungVoices4Europe. En tävling där unga bjuds in till en poesi-challenge för att skapa lyrik, låttexter eller rap. Detta är ett sätt att närma sig frågor om demokrati och samhällsutveckling genom kreativt skrivande.  I år är temat ”Ett starkare Europa i världen” – att stå upp för demokratin, den europeiska livsstilen och fundera över hur kan vi kan använda artificiell intelligens. Vinnaren får förutom äran ett par airPods och får läsa upp sitt bidrag på Europa Direkt Sydskånes årliga ungdomsevent för Europeiska språkdagen. Just nu sprids kampanjen i olika kanaler och skolor och unga bjuds in för att höja sina röster! Skicka in ditt bidrag senast den 7 juni. Så här gör du för att delta i tävlingen

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

Översikt

Publiceringsdatum
29 februari 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige