Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel30 september 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

Grattis Helena!

Helena Zinck från ABB-gymnasiet i Västerås blev årets vinnare i den nationella språkdagstävlingen som EU-kommissionens representation organiserade tillsammans med övriga medlemmar i Nätverket Språkdagen i Sverige. 

Språkdagstävlingen 2022
Europeiska unionen, Helena Zinck

Inför Europeiska språkdagen den 26 september så lanserade Nätverket Språkdagen i Sverige (som består av EU-kommissionens representation i Sverige och ett tjugotal ambassader, språkinstitut och organisationer) en nationell tävling, där förstapriset var en språkresa till ett värde av 20 000 kronor. 

Årets tävling gick ut på att spela in en kort Tik Tok-video, där man på ett enkelt och roligt sätt gör reklam för sitt favoritspråk, i syfte att inspirera andra att lära sig språket. 
Med ett videoklipp om Helenas båda stora intressen franska och balett vann Helena Zinck förstapriset. Juryns motivering var följande:

Juryn imponerades av att Helena kombinerat sina intressen: att lära sig ett främmande språk och dansa balett. Helenas passion för balett har främjat intresset för att lära sig franska, vilket tydligt framgår av arbetet med koreografin i videoklippet. Videons utformning, effekter och musikval är också mycket originella.

Den 27 september anordnade Nätverket Språkdagen i Sverige ett språkcafé på Europahuset i Stockholm, med fokus på unga och deras språkinlärning och språkkunskaper och vi passade då på att överlämna förstapriset till Helena.

Vår praktikant Michel gjorde även följande intervju med henne:
 
- Grattis till förstapriset, Helena, hur känns det?  

- Det känns jättebra; både kul och spännande.  
 
- Vart går språkresan?  

- Kanske till någon mindre stad i Frankrike, där man kan prata så mycket franska som möjligt. 

- Vad är det specifikt du tycker om i Frankrike utöver språket? 

- Jag tycker ju verkligen om att dansa balett, och Frankrike är ju ändå balettens ursprungsland. Utöver det tycker jag om att åka skidor i alperna, och maten är också väldigt god.  

- Vilka språk kan du tala? 

- Jag talar svenska, engelska och franska. 

- Och om du fick lära dig ytterligare ett eller två språk, vilket/vilka skulle det vara då?  

- Utöver att bli ännu bättre på de språken jag redan kan, skulle jag vilja lära mig italienska. Och som andra språk skulle jag kanske välja tyska? När jag valde språk under sexan valde jag mellan tyska och franska. Tyskan känns lite annorlunda från franskan, men också väldigt användbar.  

- Vad har du för tips till elever som skulle vilja lära sig franska, eller kanske ett annat språk?  

- Det är viktigt att lägga ner mycket tid på språkinlärning, eftersom man måste repetera och öva mycket för att man annars snabbt glömmer vad man lärt sig. Det är också viktigt att hitta andra roliga sätt att lära sig språket, till exempel att titta på serier eller lyssna på poddar. Man behöver variation och inte bara läsa i läroboken.  

Källor

Översikt

Publiceringsdatum
30 september 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige