Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel9 juni 2023

Europeiska språkdagen – 26 September 2023

European Day of Languages logo

Var med och fira Europeiska språkdagen!           

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans arrangerar vi ett språkcafé i Stockholm samt en tävling för hela landet.

 

Språkcaféet!

I år firar vi Språkdagen tisdagen den 26 september med ett språkcafé Europahuset i Stockholm. Där erbjuder vi minispråkkurser i ett tjugotal språk, bl.a. armeniska, esperanto, franska, tyska, ukrainska, isländska och jiddisch. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter.

När: Tisdagen den 26 september, kl. 9.00-15.00

Var: Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65, Stockholm

Hur: Lärare kan redan nu anmäla sina klasser genom att skicka ett mejl till edlcafe [dot] registrationatoutlook [dot] com (edlcafe[dot]registration[at]outlook[dot]com). Ange skola, lärarens namn och mobilnummer samt klass och antal elever. OBS! Maxantal elever per skola: 60.

Sista anmälningsdag: Måndagen den 18 september

Det är först till kvarn som gäller… och vi ber er som fått plats men som får förhinder att meddela oss detta snarast möjligt så att nästa skolklass på väntelistan kan ta er plats i stället.

 

EDL

 

Språkdagstävling 2023: Vinn en språkresa: Skapa en tecknad serie på ditt favoritspråk!

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet och deltagarna tävlar individuellt, dvs. endast en vinnare koras. Förstapriset är en språkresa värd 20 000 SEK!

Uppgift: Skapa en enkel och rolig tecknad serie på temat tidsresor på ett av de europeiska språk som anges nedan. I din tecknade serie får du endast använda dina egna ord och ditt eget innehåll. Du kan välja att rita 3-8 bilder på ett A4-paper, i landskaps- eller porträttläge och du väljer även själv hur uppdelningen av bilderna görs. Se exemplet. Du kan använda textplattor, undertexter, pratbubblor och andra typer av tecken och bilder. För att förmedla humor kan du på det valda språket t.ex. använda talspråk och utrop, eller växla mellan olika typsnitt, och mellan gemener och versaler, med mera. Texten kan skrivas i pratbubblor eller textremsor (se exemplet med pratbubblor). Bifoga en översättning till svenska på ett separat blad.

Deltagaren (och hens vårdnadshavare) ansvarar för att inget upphovsrättsskyddat material används. Juryn kommer att uppskatta att det finns humor i serien och även att figurerna, deras uttryck och miljö är så originella som möjligt. Tonvikt läggs även vid att historieberättandet har en början, mitten och ett slut.

Tävlingsregler

 • Tävlingsbidraget ska vara på ett av följande språk: albanska, armeniska, azerbajdzjanska, baskiska, bulgariska, bosniska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, frisiska, färöiska, galiciska, georgiska, grekiska, iriska/irländska, isländska, italienska, jiddisch, katalanska/valencianska, kroatiska, kymriska/walesiska, lettiska, litauiska, luxemburgiska, makedonska, maltesiska, montenegrinska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, ryska, samiska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska och ungerska.
 • Tävlingsbidraget ska vara en tecknad serie som den tävlande själv har skapat. Av upphovsrättsliga skäl får man inte använda sig av existerande bilder eller figurer som finns på internet.
 • Den tävlande ska gå på högstadiet eller gymnasiet i Sverige.
 • Endast ett inskickat tävlingsbidrag per tävlande är tillåtet.
 • Arrangörerna kan inte hållas ansvariga om tävlingen ställs in, senareläggs eller ändras på grund av oförutsedda händelser.
 • Den tävlande måste själv ha gjort tävlingsbidraget. Innehållet får inte uppfattas som stötande eller strida mot gällande yttrandefrihetslagstiftning eller upphovsrättsliga lagar. Vårdnadshavaren ansvarar för att dessa villkor uppfylls.
 • Nätverket Språkdagen i Sverige förbehåller sig rätten att fritt använda, reproducera, anpassa, publicera och sprida tävlingsbidragen i samband med aktiviteterna kring språkdagen.
 • Flera deltagare från samma klass eller skola får delta, men deltagarna tävlar individuellt.
 • Deltagare under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd – fyll då i den bifogade anmälningsblanketten.
 • Priset är personligt och resan kan inte överlåtas till någon annan.
 • Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Nätverket Språkdagen i Sverige. Juryns beslut går inte att överklaga.

Alla som deltar i tävlingen godkänner ovanstående regler.

Delta i tävlingen

Skicka ditt tävlingsbidrag senast kl 18 fredagen den 15 september 2023 till comm-rep-sto-rsvpatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu) .

Den tävlande behöver även fylla i den bifogade anmälningsblanketten samt se till att den skrivs under av vårdnadshavaren, skannas och skickas bifogat mejlet.

 

9 JUNI 2023
Anmalningsblankett 2023
svenska
(24 KB - DOC)
Ladda ner
26 AUGUSTI 2023
Exempel på rutindelning och pratbubblor
svenska
(22.31 KB - DOCX)
Ladda ner

Pris och prisutdelning

Första pris är en voucher för en språkresa till ett värde av 20 000 SEK som inkluderar språkkurs, boende med hel/halvpension och flygresa. Fickpengar och resa till och från flygplatsen i Sverige ingår inte. Prisutdelningen äger rum i samband med firandet av Europeiska språkdagen den 26 september i Europahuset i Stockholm.

Logo collection 2023

 

 

 

Översikt

Publiceringsdatum
9 juni 2023 (Senaste uppdatering: 15 september 2023)