Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev5 oktober 2021Lästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev 5 oktober 2021

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson
Christian Danielsson
EU-kommissionen i Sverige

Kära EU-intresserade,

Den 12-13 oktober hålls konferensen om Förintelsen i Malmö. Den är viktig av framförallt två skäl. Allt eftersom tiden går ökar risken för att nazisternas fruktansvärda brott ses som en historisk händelse bland andra och i värsta fall helt enkelt faller i glömska. Båda alternativen vore förödande. Det är bara genom att hålla minnet av brotten, offren och lidandet levande som vi kan vara säkra på att något liknande aldrig mer kan ske. Den spansk-amerikanske filosofen George Santayana fångade väl vad det handlar om ”den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det”. Det andra skälet är att antisemitismen är på frammarsch i det dagliga livet och inte minst på sociala medier. Konferensen blir ett sätt att på högsta politiska nivå manifestera att det är oacceptabelt och oförenligt med de värderingar som det internationella samfundet vilar på. Den Europeiska unionen representeras av Europeiska Rådets ordförande Charles Michel, kommissionens President Ursula von der Leyen, EU-parlamentets talman David Sassoli och viceordföranden i EU-kommissionen Margaritis Schinas. Idag lade EU-kommissionen därtill fram en strategi om att bekämpa just antisemitism. Den innehåller konkreta åtgärder för att på EU-nivå förebygga och motverka antisemitism, skydda och främja judiskt liv samt utbildning, forskning och åtgärder för att minnas Förintelsen. Det handlar också om att placera den Europeiska unionen centralt i det internationella arbetet mot antisemitism.

 

På onsdag möts ledare från den Europeiska unionen och de sex länderna i vad som kallas Västra Balkan den sjätte oktober i Brdo pri Kranju i Slovenien. Toppmötet blir en manifestation till stöd för Serbiens, Albaniens, Montenegros, Nordmakedoniens, Kosovos och Bosnien-Herzegovinas reformansträngningar i närmandet till EU. EU-kommissionens ordförande von der Leyen besökte i förra veckan länderna och målet är att länderna på sikt skall bli medlemmar i den Europeiska unionen. Det är länderna som har att genomföra de reformer som ett medlemskap i EU kräver och därmed gå framåt i anslutningsprocessen. Tyvärr har den processen försvårats av bilaterala frågor med enskilda medlemsländer. Länge lade namnfrågan med Grekland en hämsko för Nordmakedoniens framsteg och nu är det Bulgariens invändningar mot landet som blockerar. Till detta kommer att normaliseringsprocessen mellan Serbien och Kosovo gått i stå. Förhoppningsvis kan toppmötet bidra till ett positivare klimat och därmed att västra Balkans anslutningsprocess till EU förs framåt.

 

Den 8-9 oktober arrangerar EU-kommissionens representation tillsammans med EU-ländernas ambassader i Stockholm en europeisk filmfestival på biografen Zita på Birger Jarlsgatan 37. Läs mer här

 

Nästa måndag kommer EU-kommissionär Thierry Breton till Sverige för ett två dagars besök. Kommissionär Breton är i EU-kommissionen ansvarig för bland annat frågor rörande den inre marknaden, digitaliseringen industripolitik samt försvars- och rymdindustrifrågor. Vid besöket kommer Breton att träffa ministrarna Damberg och Ygeman, Riksdagen och företrädare för svenskt näringsliv.

 

Låt mig också slå ett slag för podden Vårt Europa som leds av Willy Silberstein. I det senaste avsnittet samtalar han om aktuella EU frågor med Pyry Niemi, ordförande i riksdagens EU-nämnd. Se senaste avsnittet här

 

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
5 oktober 2021