
Den här veckan har den infekterade stämningen mellan USA och EU skruvats upp ytterligare när USA införde 25-procentiga tullar på stål och aluminium från EU, motsvarande 28 miljarder dollar. EU svarade med motåtgärder mot amerikanska varor som alkohol, båtar och motorcyklar, till ett värde av ca 26 miljarder euro.
En första omgång tullar ska införas av EU den 1 april och ytterligare en omgång den 13 april, om ingen lösning har förhandlats fram tills dess. Trump har vidare hotat att införa tullar på 200 procent på europeiska viner, så handelskriget ser tyvärr inte ut att bedarra. EU:s handelskommissionär Šefčovič har betonat EU:s vilja att förhandla, men som han sa: ”man behöver båda händerna för att klappa”.
Endast 20 procent av de asylsökande i EU som får avslag på sin ansökan återvänder till sitt hemland. Kommissionen kom i veckan med ett förslag om inrättande av ett gemensamt regelverk för återvändande. Regelverket ska ge medlemsländerna de verktyg som krävs för att göra återvändandet effektivare, samtidigt som de grundläggande rättigheterna respekteras. Bland annat föreslås en gemensam europeisk återvändandeorder i stället för 27 olika; ömsesidigt erkännande av beslut om återvändande så ett land direkt kan verkställa ett återvändandebeslut som utfärdats av ett annat medlemsland utan att behöva inleda en ny process; tydliga regler för tvingande återvändande, samtidigt som frivilligt återvändande uppmuntras; strängare regler för att begränsa missbruk och hantera att personer avviker efter beslut om återvändande; samt det mer kontroversiella förslaget om återvändandecentrum i tredje land. Nu kommer förslagen att stötas och blötas i ministerrådet och Europaparlamentet innan beslut fattas.
Säkerhet och försvar innefattar inte bara militär kapacitet utan även beredskap, vilket de flesta EU-länder har varit dåliga på att upprätthålla under de senaste årtiondena. Under covidpandemin insåg vi hur utsatta vi är när leveranserna av vissa särskilt viktiga läkemedel inte fungerar som vanligt. Med det geopolitiska läge vi har nu blir denna fråga än mer relevant. Kommissionen föreslog i veckan en förordning för att förbättra tillgången till kritiska läkemedel i EU. Förslaget uppmuntrar till diversifiering av leveranskedjor och att främja läkemedelstillverkningen i EU.
Nästa onsdag ska kommissionen presentera en vitbok om Europas framtida försvar, och direkt därefter, 20–21 mars, möts stats- och regeringscheferna på ett toppmöte för att diskutera just försvar, men även stödet till Ukraina, konkurrenskraft och migration.
Om du vill fortsätta förkovra dig under din långpromenad, tipsar jag om att lyssna på veckans avsnitt av Europapodden som diskuterar just säkerhetsläget, relationerna med Trump och vem av EU:s ledare som är redo att ta på sig ledartröjan.
Trevlig helg – trots vinterns återkomst!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
EU I VECKAN
Frågor och svar om kommissionens förslag till ett nytt gemensamt EU-system för återvändande
I tisdags föreslog EU-kommissionen ett gemensamt EU-system för återvändande med snabbare, enklare och effektivare återvändandeförfaranden i hela EU. Den nya rättsliga ramen för återvändande efterlystes av Europeiska rådet i oktober 2024 och tillkännagavs av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i de politiska riktlinjerna. Den utgör ett viktigt komplement till den migrations- och asylpakt som antogs förra året och som fastställer en övergripande migrationsstrategi. Via länken nedan får du svar på de vanligaste frågorna om förslaget.
EU stärker kvinnors rättigheter – ny färdplan för jämställdhet
Inför internationella kvinnodagen presenterade EU-kommissionen den 7 mars 2025 års jämställdhetsrapport och färdplanen för kvinnors rättigheter. Planen ska driva jämställdhetsagendan framåt och främja en långsiktig vision för kvinnors rättigheter.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
Kommande rådsmöten
17/3 informellt möte mellan transportministrarna, rådet (transport, telekommunikation och energi), Standing with Syria - nionde konferensen i Bryssel, utrikesrådet. 18/3 informellt möte mellan transportministrarna, allmänna rådet. 20-21/3 Europeiska rådet.
EUROPAPARLAMENTET
Parlamentarikerna debatterade stödet till Ukraina och Europas försvarsförmåga
Under plenarsammanträdet i Strasbourg debatterade parlamentarikerna stödet till Ukraina och framtiden för Europas försvar tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, det polska ordförandeskapet och rådets ordförande Antonio Costa. Von der Leyen sa att "Fred kan inte längre tas för given" och att den europeiska säkerhetsordningen "skakas, och många av våra illusioner krossas". Europa måste ta större kontroll över sitt eget försvar, eftersom "typen av hot som vi står inför blir bredare för varje dag. Vi har storleken att avskräcka vilket fientligt land som helst, vi har den ekonomiska makten och nu har vi äntligen den politiska viljan. Detta är Europas chans och Europa kommer att ta den."
STUDENTER OCH UNGA
Ansök nu för att praktisera på EU-kommissionens representation i Sverige i höst!
Representationen i Sverige tar varje termin emot praktikanter som har en praktikperiod i sin universitetsutbildning. Praktikanten ges en möjlighet att bistå i det omväxlande dagliga arbetet med olika aktuella frågor. Under höstterminen 2025 erbjuder vi tre praktikplatser, en på vardera avdelning: press och media, kommunikation samt avdelningen för politisk och ekonomisk rapportering. Skicka in din ansökan med CV och personligt brev till comm-rep-se@ec.europa.eu senast den 31 mars. Nästa vecka kommer intresserade studenter dessutom att ges möjlighet att ställa frågor till våra nuvarande praktikanter via Instagram @eukommissionen.
Mer information om praktikplatserna.
Ansök om betald BlueBook-praktik senast 17 mars!
BlueBook är en betald praktik i något av EU-kommissionens generaldirektorat och som pågår under fem månader. Ersättningen ligger på ca. 1 000 euro per månad. Grundkraven för att kunna söka BlueBook-praktik är en avslutad universitets- eller högskoleutbildning om minst 3 år samt mycket goda kunskaper i minst två EU-språk (nivå C1/C2), varav minst ett av dessa är engelska, franska eller tyska. De flesta av deltagarna får praktik i Bryssel eller Luxemburg, men andra placeringsorter förekommer.
FAKTARUTAN
Hur ser stödet för euron ut i Sverige?
SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade nyligen resultaten från sin årliga undersökning om svenskarnas inställning i olika samhällsfrågor. En av de frågor som undersökts är synen på ett eventuellt införande av euron i Sverige.
Sedan 2011 har andelen som är positiva till euron ökat från cirka 10 % till 32 % år 2024. Samtidigt har andelen som motsätter sig ett införande minskat under de senaste åren, vilket indikerar en förändring i opinionen.
Undersökningen genomfördes genom en enkät som skickades via post till 26 250 slumpmässigt utvalda personer över 16 år i hela landet. Av dessa svarade 12 878 personer, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 49 %. Resultaten ger en bild av hur inställningen till euron har förändrats över tid.
ÖVRIGT
Podden om ett rättvisare samhälle för alla
Vad krävs för att skapa ett rättvisare samhälle? Handlar det om att skapa jobb och utveckla kompetenser, eller är det en mer komplex fråga? DG EMPL:s nylanserade "Just Europe"-podcast gräver ner sig i den senaste forskningen och innovativa idéer för att hjälpa till att svara på dessa frågor. Podden, som är på engelska, syftar till att engagera en bred publik i diskussioner om forskning, innovation och policyskapande, och hur dessa kan placera människors behov i centrum för gröna och digitala omställningar.
EU Organic Awards: ansökan öppen fram till den 27 april
EU Organic Awards uppmärksammar framstående initiativ som bidrar till tillväxt och framgång för ekologisk produktion och konsumtion. Utmärkelserna hyllar excellens, innovation, hållbarhet och påverkan i hela den organiska värdekedjan. EU:s ekopris består av sex kategorier och sju priser, inklusive två specialpriser som Europeiska regionkommittén delar ut: bästa ekologiska region eller biodistrikt och bästa ekologiska stad. Ansökningar för dessa kategorier kan lämnas in fram till den 27 april 2025, och vinnarna kommer att avslöjas på EU:s ekodag den 23 september 2025.
EUROPA DIREKT
EU:s gröna omställning och konkurrenskraft - från utmaning till möjlighet
Välkommen till en förmiddag med föreläsningar och samtal där vi utforskar hur EU:s miljökrav påverkar konkurrenskraften och hur företag kan navigera i det nya regelverket. EU:s gröna giv har präglat den senaste mandatperioden, men nu skiftar fokus mot konkurrenskraft och tillväxt. Samtidigt införs nya miljökrav som påverkar svenska företag. Hur ska näringslivet anpassa sig? Vilka möjligheter och utmaningar innebär den gröna omställningen? Och hur ser relationen mellan EU och andra handelspartners ut i denna föränderliga tid? Medverkande: Maya Jollès, Ekonomisk rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, Marcus Wangel, Expert miljöpolicy på Svenskt Näringsliv, Stina Wallström, Senior Trade Expert på Svenskt Näringsliv.
Eventet arrangeras av Europa Direkt Fyrbodal och Trollhättans stad.
Tid: 01/04/2025
Plats: Folkets Hus Kulturhuset, Kungsgatan 25, Trollhättan (följ online eller på plats, välj vid registrering)
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 14 mars 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige