
Ingen har väl undgått JD Vances tal vid Münchens säkerhetskonferens och känslan av chock, besvikelse och till viss del ilska som talet har provocerat runt om i EU. Att bli uppläxade om yttrandefrihet och respekt för demokratiska värderingar av just Trumps regering, det landande inte så väl hos EU:s ledare. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade före Vance på konferensen och betonade då vikten av att möjliggöra att Ukraina går in i en eventuell fredsförhandling med en stark ställning militärt sett och att Ukraina måste ges säkerhetsgarantier. Hon lyfte också vikten av att EU stärker sin egen försvarskapacitet och ökar sina försvarsinvesteringar väsentligt. Den 18 februari träffade sedan von der Leyen USA:s sändebud för Ukraina, Keith Kellogg, och förmedlade vikten av att fredsförhandlingar sker på Ukrainas villkor. Men samma dag möttes USA:s och Rysslands utrikesministrar i Saudiarabien för att förhandla om Ukraina – utan Ukraina, eller EU för den delen, med vid bordet.
EU fortsätter att sätta ekonomisk press på Ryssland. I dagarna kom medlemsländerna överens på ambassadörsnivå om ett sextonde sanktionspaket, som formellt ska antas av utrikesrådet på måndag, exakt tre år efter att det storskaliga ryska anfallet inleddes den 24 februari 2022. Sanktionspaketet förväntas bland annat innehålla importförbud för ryskt aluminium, åtgärder mot fler fartyg i skuggflottan samt sanktioner mot ytterligare hamnar, flygplatser, banker och mediebolag i Ryssland.
Ett sätt att öka vårt strategiska oberoende är att säkerställa ett säkert och hållbart energisystem. Ecolinkinitiativet, som fått medfinansiering av EU, invigdes i Skellefteå i måndags. Projektet handlar om att omvandla spillvärme till fjärrvärme, vilket ska leda till minskade koldioxidutsläpp med 25 000 ton per år och att cirka 5000 bostäder kan värmas upp med hjälp av spillvärme.
I veckan lade kommissionen fram sin vision för jordbruk och livsmedel. Den innehåller inte förslag till lagstiftning, utan är en färdplan för jordbrukets och livsmedlens framtid i Europa. Målet är att skapa en hållbar och konkurrenskraftig sektor. Senare under 2025 kommer kommissionen att föreslå ett omfattande förenklingspaket för jordbrukspolitiken, tillsammans med en digital strategi för jordbrukssektorn.
Idag fredag träffade den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall ca 800 skolungdomar i Solna. De diskuterade miljöfrågor, som cirkulär ekonomi och vatten, vilka ingår i Roswalls ansvarsområde, men även säkerhetsläget och framtidens EU. Men det fanns även plats för personliga frågor, som varför Roswall har valt att arbeta med politik och EU-frågor. Med tanke på att vi har svårt att få unga att söka jobb i EU:s institutioner, är det alltid lika värdefullt när kommissionärer, eller andra som jobbar inom EU, berättar om vad som driver och inspirerar just dem i EU-samarbetet.
Glöm inte att komma till vårt seminarium om Ukraina på tisdag den 25 februari kl. 14.00 i Europahuset, Stockholm. Vi diskuterar läget i Ukraina, EU:s nästa steg och hur en hållbar och rättvis fred ska kunna nås, med bland andra Ukrainas ambassadör till Sverige. Välkomna!
Trevlig vecka!
EU i veckan
EU medfinansierar projekt som minskar utsläppen och värmer upp bostäder i Skellefteå
17 februari invigdes Ecolink i Skellefteå. Projektet omvandlar spillvärme till fjärrvärme i regionen och ger positiva effekter för både klimatet och för hushållen. Det får 47 miljoner kronor i EU-finansiering från NextGenerationEU via Klimatklivet.
Europeiska rådet – Europeiska unionens råd
Kommande rådsmöten
24/2 Associeringsrådet EU–Israel, Jordbruks- och fiskerådet, Utrikesrådet.
25/2 Allmänna rådet.
Se också: Mer om vinterns rådsmöten
Europaparlamentet
Parlamentet och rådet överens om minskat matsvinn och nya regler om förbrukade textilier
Över 59 miljoner ton matavfall genereras varje år i EU - en uppskattad förlust på 132 miljarder euro. Samtidigt genereras inom EU också 12 kg sko- och textilavfall per person och år. I tisdags kom parlamentet och rådet fram till en överenskommelse som bl.a. gör gällande att det innan 2030 ska ske en minskning med 30 % per capita av avfall från detaljhandel, restauranger, livsmedelstjänster och hushåll jämfört med den genomsnittliga mängd matsvinn som genererades i dessa sektorer 2021–2023. Regler om utökat ansvar för textilproducenter och modemärken kommer också att innebära att de görs ansvariga för sitt avfall och ska betala en avgift för att bidra till att finansiera insamling och behandling av avfall, som kommer att vara beroende av hur hållbar utformningen av produkten i fråga är.
Faktarutan
Vilka frågor vill unga att EU ska prioritera?
I veckan publicerades Europaparlamentets ungdomsundersökning, som har besvarats av 25 863 EU-medborgare mellan 16 och 30 år, och av vilka 1005 personer var svenskar.
Mänskliga rättigheter, demokrati och fred viktigaste värderingarna
Enligt de unga EU-medborgarna är mänskliga rättigheter, demokrati och fred (45%), yttrandefrihet (41%) samt förbud mot dödsstraff, slaveri och tortyr (28%) de värderingar som ungdomar i EU rankar högst. För svenska ungdomar är mänskliga rättigheter, demokrati och fred (51%), yttrandefrihet (43%) samt jämställdhet mellan könen de viktigaste värderingarna (34%).
Prioriteringar
När det gäller prioriteringar tycker de flesta unga inom EU att unionen bör koncentrera sig på de stigande levnadskostnaderna (40%), miljö- och klimatförändringar (33%) samt den ekonomiska situationen och skapandet av jobb (31%). I Sverige anser de tillfrågade ungdomarna att fokus bör ligga på de ökade levnadskostnaderna (37%), den ekonomiska situationen (33%), att skapa arbetstillfällen samt att säkerställa socialt skydd, välfärd och tillgång till sjukvård (33%).
Ta del av undersökningen i sin helhet via denna länk
Övrigt
Finns Europas miljöhuvudstad år 2027 i Sverige? Ansökningsperioden pågår nu!
År 2010 blev Stockholm Europas första miljöhuvudstad, och 2018 fick Växjö utmärkelsen European Green Leaf Award. Är 2027 året då Sverige tar hem dessa utmärkelser igen? Jessika Roswall, kommissionär för miljö, vattenresiliens och hållbar cirkulär ekonomi uppmanar städer att ansöka: "Jag uppmanar våra europeiska städer att ansöka om 2027 års European Green Capital och Green Leaf Awards. Det här är en möjlighet att visa hur hållbar er stad redan är och att dela inspirerande berättelser och bästa praxis med andra städer om att bli grönare.” Vem som vinner avgörs i höst, och för att delta i tävlingen har europeiska städer just nu möjlighet att skicka in sina bidrag. Deadline är 15 april.
European Green Capital Award - European Commission
Studenter och unga
Ansök nu för att göra Blue book-praktik i höst!
Är du intresserad av EU-frågor och har en högskoleexamen, är språkkunnig och utan tidigare erfarenhet av praktik eller arbete inom EU:s institutioner? Då kan Blue book-praktik vara något för dig! Blue book är EU-kommissionens betalda praktikprogram som ger unga professionella möjligheten att under 5 månader bekanta sig med EU-maskineriet från insidan. Deadline för att ansöka till höstens omgång är 17 mars, klockan 10:00.
Evenemang
Three years of war in Ukraine – how to secure a just and lasting peace?
24 February 2025 marks three years since the start of Russia’s full scale and illegal war of aggression against Ukraine. Three years of massive destruction and indescribable human suffering has forced one third of the Ukrainians to leave their homes and caused the death of tens of thousands of soldiers and civilians. What is the situation in Ukraine right now? What is the EU doing to step up its support? And what does the road to a peace on Ukraine’s terms look like? Join us for a panel discussion with Andrii Plakhotniuk, Ambassador of Ukraine to Sweden, Karolina Ostrzyniewska, Chargé d'affaires, Embassy of Poland in Sweden and Christian Danielsson, State Secretary to the Swedish Minister for EU Affairs.
Datum: 25/02/2025
Plats: EU-kommissionens representation i Sverige, Vasagatan 7, Stockholm
Organisatör: EU-kommissionens representation i Sverige
Registrering: Registrera dig här
Se evenemanget i efterhand: Fem år i EU-toppen: reflektioner från tidigare EU-kommissionär Ylva Johansson
Fem år som kommissionär för inrikes frågor har gett Ylva Johansson en hel del insikter om EU:s beslutsprocesser och Sverige inflytande i unionen. Ta del av lärdomarna och hennes reflektioner om det nuvarande säkerhetsläget genom att titta på inspelningen från onsdagens seminarium. Seminariet var dessutom det första i våra nya evenemangslokaler på Vasagatan 7 i Stockholm.
Europa Direkt
Södertälje uppmärksammar Sverige och Finland i EU 30 år och 25 år av minoritetspolitik
I år firar Sverige och Finland 30 år som EU-medlemmar! Den första januari 1995 gick Sverige och Finland med i EU. Dessutom firar Sverige 25 år av minoritetspolitik sedan Sverige undertecknade Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter år 2000. För att uppmärksamma dessa höjdpunkter bjuder Europa Direkt Södertälje och Finskt förvaltningsområde Södertälje tillsammans in till en kunskapseftermiddag i Södertälje stadshus med mingel och fika, intressanta föreläsningar och panelsamtal. Vill du lära dig mer om Sveriges och Finlands EU-resor, skillnaderna mellan minoritetspolitiken i Sverige och Finland samt om lärdomar och erfarenheter från båda länder är du välkommen att anmäla dig!
Datum: 10/03/2025
Plats: Södertälje stadshus
Organisatör: Europa Direkt Södertälje, Finskt förvaltningsområde Södertälje
Registrering: Anmäl dig här
Översikt
- Publiceringsdatum
- 21 februari 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige