
– Europa har det som krävs för att lyckas i kapplöpningen mot toppen. Samtidigt måste vi, för att återfå vår konkurrenskraft, åtgärda våra svagheter … Så nu har vi en plan. Vi har den politiska viljan. Vad vi behöver nu är skyndsamhet och enighet. Världen väntar inte på oss. Detta sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon i onsdags lade fram den av många ivrigt inväntade Konkurrenskraftskompassen. Det är den nya kommissionens första stora initiativ och blir vägledande för arbetet under den kommande mandatperioden.
För den som har läst – eller följt diskussionen om – den tämligen matiga Draghi-rapporten, är resonemanget bekant: tillväxttakten i EU:s ekonomi måste öka, EU halkar efter sina konkurrenter, som USA och Kina, och för att minska tillväxtgapet krävs en högre produktivitet. Ingredienserna i framgångsreceptet är följande: en återstart av EU:s innovationsmotor; en konkurrensdriven strategi för utfasning av fossila bränslen, som ska ge lägre energipriser samt främja ren teknik och nya cirkulära affärsmodeller; en minskning av EU:s beroende av tredje land och stärkt försörjningstrygghet genom en säkrad tillgång på kritiska råvaror och teknologier. En viktig pusselbit för att just minska EU:s beroende av kritiska råvaror föll på plats i veckan när LKAB drog i gång bygget av en demonstrationsanläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå.
Konkurrenskraftsreceptet innehåller också, som grädde på moset, fem horisontella spår som genom sin breda verkan ska få fart på ekonomin: regelförenklingar för företag, fördjupad inre marknad, ökad tillgång till investeringskapital, bättre utbildad arbetskraft som matchar framtida behov samt en ökad koordinering mellan nationell nivå och EU-nivå av politik som rör konkurrenskraft . Här ingår en ny konkurrenskraftsfond som ska ersätta flera av de befintliga EU-programmen.
Vad händer nu då? Jo, EU-kommissionen kommer inom kort att följa upp kompassen med en lång rad detaljerade handlingsplaner för respektive kompassområde, till exempel AI, bioteknik, rymdteknologi, robotteknik etc. EU-kommissionens förslag om en ny långtidsbudget kommer att ge mer information om den nya konkurrenskraftsfonden som ska ersätta flera befintliga EU-finansieringsinstrument och ge ekonomiskt stöd till åtgärder som ingår i samordningsverktyget för konkurrenskraft.
Det går nuförtiden knappt en vecka utan att säkerhet och strategisk autonomi står högt på EU:s agenda. Så även denna vecka med bl.a. amerikanska utspel kring Grönland eller när EU-minister Jessica Rosencrantz bjöd ministerkollegor till ett frukostmöte för att diskutera Ukrainas EU-närmande. Och nästa måndag träffas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att diskutera försvarsfrågor. Vill man få en försmak av mötet föreslår jag att man bänkar sig framför riksdagens webb-TV och följer det öppna sammanträdet i EU-nämnden med statsminister Ulf Kristersson idag fredag kl 9.00.
Här på hemmaplan, på representationen i Stockholm, har vi inlett utbildningen av en ny kull av EU-skolambassadörer. En årlig fortbildning av lärare som vi genomför tillsammans med Europaparlamentet och Universitets- och högskolerådet och som i år firar 15 år. Stort grattis till alla fantastiska EU-skolambassadörer, och tack för att ni lyfter EU-samarbetet i er undervisning!
Ha en härlig vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
EU I VECKAN
Konkurrenskraftskompassen – EU:s nya ledstjärna mot innovation och klimatneutralitet
På onsdagen presenterade EU-kommissionen Konkurrenskraftskompassen som pekar ut riktningen för att öka EU:s konkurrenskraft. Det är nya kommissionens första stora initiativ som ska göra EU ledande inom innovation, teknologi och hållbar produktion.
Den nya EU-kommissionen avgav högtidlig försäkran inför Europeiska unionens domstol
I samband med en högtidlig sammankomst vid Europeiska unionens domstol, som hölls i måndags, avgav ordföranden för och ledamöterna av Europeiska kommissionen den högtidliga försäkran som föreskrivs i fördragen. I enlighet med bestämmelserna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt har varje kommissionsledamot åtagit sig att upprätthålla fördragen, respektera EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och tjäna unionens allmänna intressen med oberoende.
EVENEMANG
Fem år i EU-toppen: reflektioner från tidigare EU-kommissionär Ylva Johansson
Vad tar Ylva Johansson med sig efter sina fem år i Bryssel, och hur ska EU möta de utmaningar som unionen står inför? Diplomaten och tidigare EU-ambassadören Lars Danielsson intervjuar Johansson om vart EU är på väg, och vad hon kommer att minnas efter sin tid i ledningen för EU-kommissionen. Tid: 19 februari kl 17.00. Plats: EU-kommissionens representation i Sverige, Vasagatan 7, Stockholm .
EUROPAPARLAMENTET
Nya utskott höll konstituerande möten
De två nya ständiga utskotten för säkerhet och försvar (SEDE) och för folkhälsa (SANT), samt det särskilda utskottet för bostadskrisen (HOUS) höll sina konstituerande möten under den gångna veckan för att välja ordförande och vice ordförande. Ordförande för SEDE blev Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Renew Europe, Tyskland). För SANT valdes Adam Jarubas (EPP, Polen) till ordförande och för det särskilda utskottet för bostadskrisen (HOUS) blev Irene Tinagli (S&D, Italien) vald till ordförande.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
3/2 Informellt möte med EU-ländernas stats- och regeringschefer, 3-4/2 informellt möte med konkurrenskraftsministrarna (inre marknaden och industri), informellt möte mellan utrikesministrarna.
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
ÖVRIGT
EPSO lanserar podd om EU-karriär
"A peek behind EU Careers" består av sex avsnitt där lyssnarna får höra EU-anställda dela sina personliga berättelser om vägen till en EU-karriär. Serien erbjuder en unik inblick i de olika roller och arbetsmiljöer som finns inom institutionerna, samt ger förståelse för rekryteringsprocesser och medarbetares egna erfarenheter. Programledaren Luís Loureiro de Amorim från EPSO (Europeiska rekryteringsbyrån) betonar att podcastens syfte är att belysa den "mänskliga sidan" av EU-anställda. Podcasten riktar sig till den som är nyfiken på en karriär inom EU-institutionerna. Fem av de sex avsnitten finns redan tillgängliga på YouTube och LinkedIn, och en kortare serie i tre delar med EPSO:s studentambassadörer är i planeringsstadiet.
EU-kommissionen söker deltagare till nästa medborgarpanel om en ny EU-budget
EU-kommissionen har just börjat rekrytera deltagare från alla 27 EU-länder till nästa europeiska medborgarpanel om en ny EU-budget som motsvarar våra ambitioner. Vår samarbetspartner Sortition Foundation ska hjälpa oss att hitta intresserade personer genom att knacka dörr. Av dem som anmäler sitt intresse väljer vi slumpvis ut totalt 150 personer, så att de speglar mångfalden i EU. De bjuds sedan in till Bryssel där de tillsammans ska ta fram konkreta rekommendationer om en ny EU-budget som motsvarar våra ambitioner. Du kan bli en av de 150 paneldeltagarna!
Läs mer.
Besök Upplev Europa på Kulturhuset i Stockholm
Vill du veta mer om hur EU påverkar din vardag, och hur beslutsfattandet går till? Eller vill du kanske testa på hur det är att vara Europaparlamentariker? Då ska du planera in ett besök till Upplev Europa-utställningen i Kulturhuset i Stockholm! På Upplev Europa finns flera interaktiva stationer där du lär dig mer om EU-samarbetet och du får också lära känna ledamöterna i EU-paparlamentet och EU-kommissionärerna lite närmare, och om du vill har du möjlighet att fördjupa dig i EU-lagstiftning. Upplev Europa erbjuder också ett rollspel där deltagarna får axla rollen som Europaparlamentariker och uppleva hur beslutsfattande på EU-nivå går till. Upplev Europa drivs av Europaparlamentets kontor i Sverige och EU-kommissionens representation i Sverige.
FAKTARUTAN
Fler EU-medborgare använder digitala läromedel
Under 2024 uppgav 33% av EU:s internetanvändare att de hade deltagit i en onlinekurs eller använt digitala läromedel, vilket innebär en ökning med 3 procentenheter jämfört med 2023. Irland toppar listan med den största andelen användare engagerade i digitala läromedel (61%), följt av Nederländerna (59%) och Finland (53%). Sverige placerar sig på en femte plats (47%). Onlineutbildning är mindre utbredd i Rumänien (10%), Cypern (11%) och Bulgarien (17%), som återfinns längst ned på listan.
EUROPA DIREKT
Trump and Europe: Choices for the European Union
Europe stands at a crossroads amid escalating challenges, including Russia's aggression and the Ukraine war. In addition, the recent election of Donald Trump as U.S. president raises concerns about relying on an ally with waning interest in Europe. At the same time, demand for European unity as a possible solution to these issues is growing. What path will Europe take? Join us for a talk with Anders Ahnlid, Director General at the Swedish National Board of Trade, Maria Strömvik deputy general at CFE and Lars Danielsson, diplomat, former State Secretary and is currently a senior consultant at Lumo Advice.
Eventet arrangeras av Europa Direkt Lund, Europaparlamentets förbindelsekontor i Sverige, Utrikespolitiska föreningen och Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet.
Tid: 03/02/2025
Plats: Eden’s auditorium, Allhelgona kyrkogata 14, 223 62 Lund
Läs mer.
Hur påverkar desinformation vår uppfattning om världen? Viktigt ämne på lunchseminarium på Campus Helsingborg
Vad händer när falska nyheter sprider sig och manipulerar opinionen? Hur kan journalister navigera i denna komplexa verklighet och skydda sanningen? Beatrice Janzon, utrikesreporter på Sveriges Radio, kommer till Campus Helsingborg den 13 februari för att prata om journalistik i desinformationens tid. Passa på att komma förbi under lunchen och lyssna på ett intressant samtal! Beatrice Janzon har lång erfarenhet som utrikesreporter och utrikeskorrespondent på Sveriges Radio och har rapporterat om desinformationens påverkan på samhälle och politik. Under seminariet kommer hon att dela med sig av sina insikter och erfarenheter, med fokus på hur desinformation hotar säkerheten i Europa, och hur det användes i EU-valet och USA-valet.
Eventet arrangeras av Europa Direkt Lund, Europaparlamentets förbindelsekontor i Sverige, Utrikespolitiska föreningen och Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet.
Tid: 13/02/2025
Plats: Campus Helsingborg, Sal U203
Anmäl dig här.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 31 januari 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige