
Ytterligare en ödesvecka, där vi såg avbrutet amerikanskt stöd till Ukraina, följt av trevande närmanden mellan Trump och Zelenskyj med nya diskussioner om mineralavtal. Vi följde ett antal EU-medlemsländer samt Kanada och Storbritannien som möttes i London på inbjudan av Starmer, med ett embryo till fredsförslag presenterat av Frankrike och Storbritannien.
Och så EU – som på riktigt växlar upp sina satsningar på försvar och som träffades vid ett extrainsatt toppmöte för att försöka komma överens om nya stödåtgärder till Ukraina och en upprustningsplan för EU.
På torsdagen möttes stats- och regeringscheferna för att diskutera den ReARM-plan som von der Leyen hade lagt fram i veckan och som ska mobilisera 800 miljarder euro. Den föreslår 1) att luckra upp tillväxts- och stabilitetspakten så att medlemsländerna kan öka sina försvarsutgifter utan att bryta mot regler för budgetunderskott, 2) att EU tar nya lån med EU:s budget som garanti, för gemensam upphandling av försvarsmateriel som missiler, artillerisystem, drönare mm, 3) att omdirigera EU:s budget så att till exempel medel från regionalpolitiken kan användas för försvaret, 4) att skynda på genomförandet av EU som en spar- och investeringsunion för att kanalisera privata medel till försvarssatsningar, och 5) att möjliggöra att Europeiska investeringsbankens medel kan riktas mot försvarsinvesteringar.
Under torsdagens toppmöte ställde sig alla 27 EU-länder bakom ReARM-planen, men sprickan mellan Ungern och resterande medlemsländer blev uppenbar vad gäller stödet till Ukraina. Ungern vägrade skriva under en gemensam utfästelse för fortsatt stöd till Ukraina. De andra 26 medlemsländerna behöver nu fundera på hur man kan gå vidare utan Ungern nästa gång ett beslut om till exempel sanktioner eller ekonomiskt stöd behöver fattas.
I veckan antog kommissionen också en handlingsplan för den europeiska bilindustrin. Mest omdiskuterat blev uttalandet att kommissionen vill föreslå större flexibilitet när det gäller koldioxidmålen, genom en riktad ändring av förordningen om koldioxidnormer för personbilar och lätta lastbilar. Ändringen skulle, om den antas, göra det möjligt för biltillverkarna att uppfylla sina koldioxidmål genom att i genomsnitt uppnå sina resultat under en treårsperiod (2025–2027).
För att EU ska kunna bli mer konkurrenskraftigt behöver vi ett starkare humankapital och mer kompetens. Kommissionen lade i veckan fram ett meddelande om en ”kompetensunion”, där man föreslår ett antal nya mål för 2030, bland andra dessa:
- Andelen elever som underpresterar i läs- och skrivkunnighet, matematik, naturvetenskap och digitala färdigheter bör vara mindre än 15 %, medan andelen som når toppresultat inom läs- och skrivkunnighet, matematik och naturvetenskap bör vara minst 15 %.
- Andelen studenter som är inskrivna inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik inom högre utbildning bör vara minst 32 %, varav minst två av fem studenter bör vara kvinnor.
- Bland doktorander bör minst 5% vara studenter inom informations- och kommunikationsteknik, varav minst en av tre bör vara kvinnor.
För er som vill utveckla er kompetens inom den aktuella geopolitiken och USA:s ståndpunkt kan jag rekommendera SR:s USA-podden från den 5 mars.
Jag önskar er en solig helg och en bra vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
#Sverige30EU
”Det var stort att få hålla ett av världens mäktigaste pass i handen”
Kristiana Pepa flyttade till Sverige från Albanien som tioåring och utan sina föräldrar. Nu är hon EU-skolambassadör och brinner för att lära ungdomar mer om den frihet och de möjligheter som EU ger. Ta del av hennes berättelse i den andra delen av vår 30-årsjubileumsserie om vilken betydelse EU har för svenskar.
Läs mer.
EU I VECKAN
ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa
Det säkerhetspolitiska läget är unikt och EU står vid ett vägskäl för att dels stödja Ukraina, dels ta ett större ansvar för sin egen säkerhet. Därför presenterade EU-kommissionen åtgärdsplanen ReArm Europe den 4 mars.
Kompetensunionen ska rusta arbetstagarna och stärka konkurrenskraften
I veckan presenterade EU-kommissionen kompetensunionen. Det är ett av de initiativ som den sittande EU-kommissionen lovat att lägga fram under de första hundra dagarna efter dess tillträde och som syftar till att stärka EU:s konkurrenskraft.
Läs mer.
EU-kommissionen i Sverige ger bidrag till Läkarmissionen, Fryshuset och Smart Coop
EU-kommissionens representation har erbjudit finansiering till tre kommunikationsprojekt för att främja diskussion om aktuella teman i EU-debatten. I juli 2024 utlyste vi en upphandling av finansiering av kommunikationsprojekt på totalt 150 000 euro. Läkarmissionen/LM International, Fryshuset och Smart Coop Sweden har nu blivit beviljade bidrag.
Läs mer.
FAKTARUTAN
Hur mycket stöd betalar Europa och USA till Ukraina?
Under de senaste veckorna har diskussioner om försvaret av Europa och stödet till Ukraina blivit intensivare, och särskilt efter mötet mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Vita Huset förra veckan.
Statistik från tyska Kiel Institute visar att Europa ger mer stöd till Ukraina än USA. Sammanlagt har europeiska länder och EU:s institutioner bidragit med 70 miljarder euro i finansiellt och humanitärt stöd samt 62 miljarder euro i militärt stöd. USA å sin sida har bidragit med 50 miljarder euro i finansiellt och humanitärt stöd samt 64 miljarder euro i militärt stöd till Ukraina.
ÖVRIGT
Debattartikel: Tillverkad i Europa: En ny strategi för fordonsindustrin
Europas bilhistoria är mycket glansrik, men framtiden ser mörk ut. När en så viktig industri som fordonsindustrin hotas, agerar Europa. Tack vare dessa åtgärder kommer nästa generations fordon inte bara att tillverkas i Europa, utan också utvecklas i Europa, skriver Apostolos Tzitzikostas, EU-kommissionär med ansvar för hållbara transporter och turism, i fredagens Dagens industri.
EUROPAPARLAMENTET
Försvar och fordonsindustrin på agendan nästa vecka i Strasbourg
Europaparlamentets politiska grupper har under de senaste dagarna förberett sig på nästa veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 10–13 mars. Vid sammanträdet väntas ledamöterna bl.a. debattera vitboken om framtiden för Europas försvar och handlingsplanen för fordonsindustrin. Ledamöterna ska också diskutera nya kommissionsförslag om återvändandet av tredjelandsmedborgare som saknar rätt att stanna i EU, den rena industrigiven, kritiska läkemedel (Critical Medicines Act, CMA), hur utfasningen av rysk gas kan påskyndas, hur frysta ryska tillgångar ska hanteras och den försämrade situationen i Gaza.
Läs dagordningen för plenarsammanträdet.
Kommande veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
10/3 eurogruppen, informellt möte mellan forskningsministrarna, rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor), 11/3 informellt möte mellan forskningsministrarna, ekofinrådet, 12/3 konkurrenskraftsrådet (inre marknaden och industri), 13/3 toppmöte EU–Sydafrika.
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det ungerska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av höstens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
ÖVRIGT
Ansökan om European Capital och Green Pioneer of Smart Tourism 2026 är öppen!
EU-kommissionen har lanserat 2026 års upplaga av tävlingarna European Capital of Smart Tourism och European Green Pioneer of Smart Tourism. För att bli hyllad som ledande exempel uppmanas europeiska destinationer att lämna in bevis på smart och hållbar innovation. Initiativet uppmärksammar städer som implementerar nya digitala verktyg och metoder som främjar tillgänglighet, hållbar utveckling, kreativa industrier och lokala talanger.
EU Green Week 2025: privata och offentliga sektorn bjuds in till att stå värd för partnerevenemang!
Ansökan är öppen för intresserade parter att stå värd för partnerevenemang under EU Green Week 2025 i juni. Partnerevenemang som anordnas av privata och offentliga aktörer kommer att äga rum över hela Europa, för att öka medvetenheten om vikten av den cirkulära ekonomin. Event som ingår kan vara allt från pedagogiska workshops, seminarier och miljövänliga initiativ till konferenser och webbseminarier.
EUROPA DIREKT
Södertälje uppmärksammar Sverige och Finland i EU 30 år och 25 år av minoritetspolitik
I år firar Sverige och Finland 30 år som EU-medlemmar! Den första januari 1995 gick Sverige och Finland med i EU. Dessutom firar Sverige 25 år av minoritetspolitik sedan Sverige undertecknade Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter år 2000. För att uppmärksamma dessa höjdpunkter bjuder Europa Direkt Södertälje och Finskt förvaltningsområde Södertälje tillsammans in till en kunskapseftermiddag i Södertälje stadshus med mingel och fika, intressanta föreläsningar och panelsamtal. Vill du lära dig mer om Sveriges och Finlands EU-resor, skillnaderna mellan minoritetspolitiken i Sverige och Finland samt om lärdomar och erfarenheter från båda länder är du välkommen att anmäla dig!
Eventet arrangeras av Europa Direkt Södertälje, Finskt förvaltningsområde Södertälje
Tid: 10/03/2025
Plats: Södertälje stadshus
Anmäl dig här.
Europa Direkt Västerbotten på Umeå Universitet den 13 mars
Besök Europa Direkt Västerbotten på Umeå universitet den 13 mars. I samband med konferensen Pax Nordica kommer vi finnas på plats utanför Lindellhallen mellan kl 13:00 – 15:00. Vi informerar om möjligheter för unga med Erasmus+, karriär inom EU och snurrar vårt hjul med EU-frågor till alla som vill vara med och tävla.
Plats: Lindellhallen, Umeå
EU:s gröna omställning och konkurrenskraft - från utmaning till möjlighet
Välkommen till en förmiddag med föreläsningar och samtal där vi utforskar hur EU:s miljökrav påverkar konkurrenskraften och hur företag kan navigera i det nya regelverket. EU:s gröna giv har präglat den senaste mandatperioden, men nu skiftar fokus mot konkurrenskraft och tillväxt. Samtidigt införs nya miljökrav som påverkar svenska företag. Hur ska näringslivet anpassa sig? Vilka möjligheter och utmaningar innebär den gröna omställningen? Och hur ser relationen mellan EU och andra handelspartners ut i denna föränderliga tid? Medverkande: Maya Jollès, Ekonomisk rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, Marcus Wangel, Expert miljöpolicy på Svenskt Näringsliv, Stina Wallström, Senior Trade Expert på Svenskt Näringsliv.
Tid: 01/04/2025
Plats: Folkets Hus Kulturhuset, Kungsgatan 25, Trollhättan (följ online eller på plats, välj vid registrering)
Läs mer.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 7 mars 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige