Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev9 februari 2024Representationen i SverigeLästid: 9 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 9 februari 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Annika in front of blue wall with commission logos

Kära EU-intresserade!

”Uppgörelserna står som spön i backen”, skrev TT i veckan när ytterligare ett antal triloger lyckades komma i säker hamn. Till exempel nådde Europaparlamentet och rådet en preliminär överenskommelse om EU-kommissionens förslag om att stärka nettonollindustrin genom ett mål på 40 % av inhemsk produktion till 2030; snabbare tillståndsprocesser och riktade ekonomiska stöd för att främja bland andra vind-, sol- och vätgasindustrierna. Samma dag kom också överenskommelsen om tuffare regler om våld mot kvinnor, inklusive trakasserier på nätet och under torsdagen nådde man en preliminär överenskommelse om rättigheter för plattformsarbetare. Den här veckan är troligen sista chansen för att beslut som fattas i triloger ska ha tid att slutbehandlas före Europaparlamentets sista sammanträdesperiod i slutet av mars – därav det uppskruvade tempot de senaste veckorna. 

Januari månad i år slog rekord som den hittills varmaste januarimånaden globalt. Det innebär att värmerekord har slagits åtta månader på raken, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Detta rimmar väl med veckans stora nyhet – kommissionens inspel till förslag till 2040-klimatmål. Förslaget innebär att EU ska minska utsläppen av växthusgaser med 90 % (från 1990 års nivå), för att kunna fortsätta ligga på rätt kurva för att nå det redan beslutade målet om klimatneutralitet 2050. 

Klimatförändringarnas följder blir alltmer omfattande och synliga. Enbart under de senaste fem åren beräknas klimatrelaterade ekonomiska skador i Europa uppgå till 170 miljarder euro. I kommissionens konsekvensbedömning konstateras att även med försiktiga uppskattningar skulle en högre global uppvärmning kunna minska EU:s BNP med omkring 7 % i slutet av århundradet. ”No action” är helt enkelt inte ett alternativ. Meddelandet som kom denna vecka från EU-kommissionen inleder diskussionerna om 2040-målet, men är inte ett lagförslag. Ett sådant förväntas läggas först under nästa mandatperiod efter valet till Europaparlamentet. 

Nästa vecka, på själva Alla Hjärtans Hjärtans Dag, förväntas EU-kommissionen lägga fram en rapport om den inre marknaden och EU:s konkurrenskraft – numera en årligt återkommande rapport som diskuteras på Europeiska rådet, mycket tack vare det svenska ordförandeskapets fotarbete under våren 2023.

Vi vill rikta ett stort grattis till vinnarna i Juvenes Translatores! Det är en översättningstävling för 17-åringar i hela EU som årligen anordnas av EU-kommissionen. Sveriges vinnare heter Ivar Lasses och går på Tumba Gymnasium. Han gjorde en kreativ och välskriven översättning till svenska av en text på engelska om artificiell intelligens. Vi gratulerar Ivar som får resa till Bryssel för prisceremoni och studiebesök hos EU-kommissionens översättare.

Slutligen kommer här veckans lyssnartips: Sveriges Radio, Ekots Lördagsintervju, bjuder in och pratar med partiernas toppkandidater till Europaparlamentet om EU, valet och partiernas EU-prioriteringar.

Jag önskar er en skön vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Det senaste om krisen i Ukraina     

Information om EU:s stöd, åtgärder och solidaritet med Ukraina på EU-kommissionens webbplats EU:s solidaritet med Ukraina.

EU denna vecka

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 

 

6/2 Kollegiemöte
Förslag om uppdatering av de straffrättsliga reglerna om sexuella övergrepp mot barn och sexuell exploatering av barn

Kampen mot sexuella övergrepp mot barn får ny kraft genom uppdaterade straffrättsliga regler. Läs pressmeddelandet här.

 

EUROPAPARLAMENTET

PÅ AGENDAN 

Läs mer om vad som händer i Europaparlamentet kommande vecka här.

Europaparlamentets agenda
 

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

PÅ AGENDAN 

8-9/2 Informellt möte med konkurrenskraftsministrarna (inre marknaden och industri)
Läs dagordningen här.

11-12/2 Informellt möte mellan utvecklingsministrarna
Dagordning ännu ej bekräftad.

13/2 Internationella ministermöten
Dagordning ännu ej bekäftad.

14-15/2 Informellt möte med konkurrenskraftsministrarna (forskning)
Dagordning ännu ej bekräftad.

Evenemang

7/5 Boka datumet: Vi firar Europadagen

Vi kommer traditionsenligt att fira Europadagen på Kulturhuset/Stadsteatern! Europadagen 9 maj 2024 sammanfaller med Kristi himmelsfärdsdag och själva firandet kommer därför att ske redan den 7 maj.

Program bekräftas senare.

9/6 Val till Europaparlamentet

EU-valet 2024 närmar sig med stora kliv. Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni. Det finns en särskild webbplats på alla officiella EU-språk med information om nästa val till Europaparlamentet. Webbplatsen hittar du här. Du kan lära dig mer om hur valet fungerar, om hur valresultatet sett ut i tidigare val och om vilka de politiska grupperna i Europaparlamentet är. Du kan även kontakta Europa Direkt på tel. 00800 67891011, för att söka svar på alla dina frågor om EU och EU-valet. Mer information om hur du kan kontakta Europa Direkt hittar du här.

 

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

 

12/2 Europa Direkt Västerbotten – Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani besöker Skellefteå

Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani besöker Skellefteå och gymnasieelever i åk 3 på Anderstorpsgymnasiet och Guldstadsgymnasiet. Föreläsningen är en del av Skellefteås Pridevecka. Föreläsningen kommer sändas på Europa Direkt Norrs Facebooksida kl 13:00 – ca 14:30

13/2 Europa Direkt Västerbotten – Lunchföreläsning på Umeå stadsbibliotek om EU och energimarknaden. 

Pia Grahn från energimarknadsinspektionen talar om EU och energimarknaden kl. 12:00 – 13:00. 
Ingen anmälan krävs. Drop-in och först till kvarn för lunchsmörgås.

 

15/2, 21/3 och 18/4 Europa Direkt Hässleholm – Vår sköra demokrati 

Bara 13% av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

15 februari – Ukraina och Ryssland i ljuset av kriget – nu och i framtiden

21 mars – Hur skyddar vi vår demokrati från desinformation?

18 april - Är demokratin rustad för klimatförändringarna?

Plats: Regionmuseet Kristianstad 

Föreläsningarna är gratis och du anmäler dig via Regionmuseets hemsida

 

21/2 Europa Direkt Fyrbodal – Inspirationsmöte inför EU-valet 

Välkommen till ett inspirationsmöte om EU-valet 2024 den 21 februari 9:30-12:00.

Fokus: Varför är din röst viktig? Vilka är de stora frågorna inför valet? Hur kan vi få fler att rösta?

Europa Direkt Fyrbodal, Trollhättans Stad, Högskolan Väst och Europaparlamentets kontor bjuder på kaffe och information om EU-valet 2024. Bland annat gästas vi av Europaparlamentets kontor i Sverige, som presenterar Europaparlamentet och dess roll i EU-systemet samt forskare från Högskolan Väst, Valkansliet i Trollhättans Stad och Peter Eriksson (kommunalråd Trollhättans Stad). Eventet kommer att ske på plats på Högskolan Väst men det går även att följa det digitalt. Läs mer och anmäl dig här.

21/2 Europa Direkt Fyrbodal – EU-karriärsevent 

Onsdag den 21 februari klockan 13:15-15:00 kommer representanter från Europaparlamentet, Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och Universitets- och högskolerådet (UHR) till Högskolan Väst för att träffa dig som är nyfiken på praktik- och karriärmöjligheter inom EU. Då får du chansen att delta i en snabbkurs om EU som hålls av Karin Flordal, utredare på Sieps. Du får också träffa Björn Kjellström, som kommer att berätta mer om hur det är att arbeta på EU-institutionerna, och Asia Riazantceva, expert vid UHR, som informerar om vad du behöver veta för att söka jobb eller praktik på EU-institutionerna. Det kommer att finnas gott om tid för frågor och svar. Delta på plats på Högskolan Väst eller digitalt! Läs mer och anmäl dig här.

Europa Direkt Västerbotten – Föreläsningsserie på Umeå Universitet med syfte att lyfta EU-valet genom olika teman

27/2 Demokratin i Europa och varför det är viktigt att rösta i EU-valet samt parlamentets roll i lagstiftningen.
Kl 13:00.  Magnus Blomgren, Universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, Umeå Universitet: Ingen anmälan krävs. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande. Läs mer här.

12/3 EU för nybörjare. 

Kl. 13:00 – 14:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande. Ingen anmälan krävs.

15/3 Norra Sverige som drivande i den gröna omställningen i Europa
Niklas Johansson North Sweden European Office. 

Kl. 11:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande.Ingen anmälan krävs.

 

Europa Direkt Sydskåne – YoungVoices4Europe 2024 – Poesi-challenge för ett Starkare Europa 

Nu är det än en gång dags för Europa Direkt Sydskånes uppmärksammade tävling #YoungVoices4Europe. En tävling där unga bjuds in till en poesi-challenge för att skapa lyrik, låttexter eller rap. Detta är ett sätt att närma sig frågor om demokrati och samhällsutveckling genom kreativt skrivande.  I år är temat ”Ett starkare Europa i världen” – att stå upp för demokratin, den europeiska livsstilen och fundera över hur kan vi kan använda artificiell intelligens.

Vinnaren får förutom äran ett par airPods och får läsa upp sitt bidrag på Europa Direkt Sydskånes årliga ungdomsevent för Europeiska språkdagen. Just nu sprids kampanjen i olika kanaler och skolor och unga bjuds in för att höja sina röster! Skicka in ditt bidrag senast 7 juni. Så här gör du för att delta i tävlingen.

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

EC logo in Swedish

 

Översikt

Publiceringsdatum
9 februari 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige