EU stärker kvinnors rättigheter – ny färdplan för jämställdhet - Europeiska kommissionen
Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 12 mars 2025
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 4 min

EU stärker kvinnors rättigheter – ny färdplan för jämställdhet

Inför internationella kvinnodagen presenterade EU-kommissionen den 7 mars 2025 års jämställdhetsrapport och färdplanen för kvinnors rättigheter. Planen ska driva jämställdhetsagendan framåt och främja en långsiktig vision för kvinnors rättigheter.

Grafik som visar färdplanen för kvinnors rättigheter 2025

Jämställdhet är en grundläggande del av vår europeiska livsstil. Färdplanen för kvinnors rättigheter bygger vidare på de framsteg som gjorts inom ramen för jämställdhetsstrategin 2020–2025, med målet att skapa ett jämställt samhälle där kvinnor och flickor kan leva utan diskriminering och våld.

I Europeiska unionen finns några av de mest jämställda samhällena i världen, vilka därmed utgör globala riktmärken. Den nya färdplanen för kvinnors rättigheter bygger på de betydande framsteg som har gjorts inom ramen för jämställdhetsstrategin för 2020–2025. Under de senaste fem åren har EU uppnått historiska resultat; bland annat har regler införts som säkerställer insyn i lönesättning, främjar balans mellan arbetsliv och privatliv, ökar könsbalansen i bolagsstyrelser och bekämpar våld mot kvinnor. Genom den nya färdplanen både bekräftar och stärker kommissionen sitt engagemang för att ge kvinnor och flickor ytterligare makt och fullt ut främja jämställdhet både i Europa och globalt. Dessutom fungerar färdplanen som vägledning för framtida åtgärder inom den kommande jämställdhetsstrategin.

Såhär uttryckte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sig angående färdplanen:

-Det finns ingen anledning till att en kvinna ska få lägre lön än en man. Eller varför hon bör ha lägre hälsostandarder eller utsättas för våld på grund av sitt kön. Vi vet att samhällen där kvinnor och män behandlas lika är bättre, rättvisare och mer framgångsrika. Så låt oss ta vara på den stora reservoar av talanger och färdigheter som finns bland oss alla, både män och kvinnor. Dagens färdplan visar vårt starka engagemang för att fortsätta att bygga upp en europeisk union för jämställdhet och kvinnors rättigheter, sade hon.

En vägledande kompass för kvinnors rättigheter

Trots att EU har antagit flera viktiga initiativ inom ramen för jämställdhetsstrategin för 2020–2025, går framstegen mot jämställdhet fortfarande trögt och är ojämnt fördelade mellan olika områden och medlemsstater, vilket påpekas i 2025 års jämställdhetsrapport. Var tredje kvinna i EU har blivit utsatt för fysiskt och/eller sexuellt våld. Skillnaderna i sysselsättning och löner minskar långsamt, och våld mot kvinnor samt diskriminerande normer och stereotyper existerar än idag. Därtill är kvinnor överrepresenterade inom lågavlönade yrken samt underrepresenterade i beslutsfattande positioner.

Färdplanen fokuserar på att bekämpa strukturella och diskriminerande samhällsnormer för att uppnå följande mål:

  • Frihet från könsrelaterat våld: förebygga och bekämpa alla former av våld mot kvinnor och flickor, såsom sexuellt våld, inklusive våldtäkt på grund av bristande samtycke, samt säkerställa stöd och skydd för våldsoffer. 
  • De högsta hälsostandarderna: stödja och komplettera medlemsstaternas hälsoåtgärder för kvinnors tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, främja genusmedveten medicinsk forskning, kliniska prövningar, diagnostik och behandlingar. 
  • Lika lön och ekonomisk egenmakt: minska löne- och pensionsklyftan mellan könen, främja kvinnors och flickors finansiella kunskaper och ta itu med kvinnors undervärdering av arbetstillfällen. 
  • Balans mellan arbete, privatliv och omsorg: främja jämlik fördelning av omsorgsansvaret mellan kvinnor och män samt främja investeringar i sektorn för långvarig vård och omsorg för att säkerställa högkvalitativa arbetstillfällen inom vård- och omsorg. 
  • Lika sysselsättningsmöjligheter och lämpliga arbetsvillkor: undanröja sysselsättningsklyftan mellan könen, undanröja sexuella trakasserier i arbetslivet och säkerställa arbetstillfällen av hög kvalitet och lika karriärmöjligheter. 
  • Inkluderande utbildning av god kvalitet: främja ett jämställdhetsperspektiv på alla utbildningsnivåer, uppmuntra flickor och kvinnor att engagera sig i naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. 
  • Politiskt deltagande och lika representation: uppmuntra en jämn könsfördelning på alla områden och på alla nivåer i det offentliga och politiska livet, säkerställa kvinnors säkerhet och bekämpa sexism. 
  • Institutionella mekanismer för att förverkliga kvinnors rättigheter: säkerställa specialiserad institutionell infrastruktur för jämställdhet och jämställdhetsintegrering samt hållbar finansiering av jämställdhetspolitik och kvinnorättsorganisationer. 

Kvinnors rättigheter i fokus

Jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet och ett grundläggande värde som fastställs i EU-lagstiftningen sedan Romfördraget 1957. Färdplanen för att stärka kvinnors rättigheter antogs i fredags på 30-årsdagen av Pekingdeklarationen och dess handlingsplattform, där 189 länder, däribland alla EU-medlemsstater, åtog sig att främja kvinnors egenmakt och uppnå jämställdhet globalt. Detta värde fastställs i Ursula von der Leyens politiska riktlinjer, där kommissionen åtagit sig att utarbeta en ny jämställdhetsstrategi som kommer att ”stärka kvinnors rättigheter över hela linjen, från kampen mot könsrelaterat våld till kvinnors egenmakt i politiken och på arbetsmarknaden, i hela EU och i alla EU-institutioner”.

Översikt

Publiceringsdatum
12 mars 2025
Upphovsman
Representationen i Sverige