Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel8 juni 2023Representationen i SverigeLästid: 1 min

Fånga ditt Europa – vinnare i bildtävlingen utsedd

Vinnaren av vår bildtävling för skolor utsågs på Europadagen 9 maj. Vinnarbilden är ett fotografi med målade armar som symboliserar ett Europa som bl.a kämpar för rena hav, mot klimatförändringar och för kvinnors rättigheter.

Målade händer.

Inför Europadagen 2023 arrangerade Europeiska kommissionens representation en bildtävling för svenska skolklasser på temat ”Fånga ditt Europa”. Ett 40 skolklasser från hela Sverige deltog i tävlingen och bidrog med bilder. Ett urval av bilderna sattes samman till en utställning som del av firandet av Europadagen den 9 maj på Kulturhuset i Stockholm och vid dagens slut utsågs tävlingens vinnare. Det vinnande bidraget skickades in av ES1 på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. Vinnarbilden är ett fotografi med målade armar som symboliserar ett Europa som bl.a kämpar för rena hav, mot klimatförändringar och för kvinnors rättigheter. Handgesterna visar på både (handlings)kraft och sammanhållning samtidigt som de håller det förflutna i handen och sträcker ut händerna mot framtiden. Första pris var en klassresa till Bryssel som kommer äga rum under hösten. ES1 besöker då både EU-kommissionen och Europaparlamentet.

Under juni månad visas vinnarbilderna på Scandinavian XPO i Arlandastad, där de flesta möten i Sverige, arrangerade av det svenska EU-ordförandeskapet, äger rum. Delegater som besöker dessa möten få nu ta del av elevernas bilder.

Juryn bestod av Göran von Sydow (Sieps), Erik von Pistohlkors (EU-kommissionen), Bengt van Loosdrecht (Nederländernas ambassad), Eva Holmestig (UHR) och Emma Wiesner (Europaparlamentet).

Se klassens videomotivering här: 10 Anderstorpgymnasiet ES1 Skellefteå - YouTube

Se samtliga godkända tävlingsbidrag här: https://pollunit.com/polls/_ljm2pq2qjgyrnu9v-8olq

Artikel om den vinnande klassen i Folkbladet, här: Skellefteåklassen kammade hem vinst i stor bildtävling (folkbladet.nu)

Mer information om bildtävlingen: BILDTÄVLING - VINN EN KLASSRESA TILL BRYSSEL (europa.eu)

Översikt

Publiceringsdatum
8 juni 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige