Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel10 september 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU Days Lund 20-21 september - Europafrågor i fokus

För andra året i rad arrangeras EU Days i Lund, en öppen mötesplats för dialog och utbyte av idéer om EU:s och Sveriges framtid. EU-kommissionär Ylva Johansson inledningstalar den 20 september.  

EU Days Lund 20-21 september
EU-dagarna i Lund 20-21 september

EU Days Lund 2022 arrangeras av Lunds kommun, Lunds universitet, EU-kommissionens representation i Sverige och Europa Direkt Lund i samarbete med ett flertal medarrangörer den 20-21 september.

Mötesplatsen vänder sig till offentlig sektor, näringsliv, akademi, EU:s institutioner, studenter och allmänhet för nätverkande och kunskapsutbyte. De tema som kommer att diskuteras är bland annat europeisk säkerhetspolitik, EU:s handelspolitik i krigstider, mänskliga rättigheter samt den digitala och gröna omställningen. 

Gemensamma europeiska samhällsutmaningar diskuteras sett till hur de påverkar samhälle och näringsliv i Skåne och Lund men även i förhållande till hur regionen bidrar till Europas framtid. Talarna inkluderar EU-kommissionär Ylva Johansson, Alexander Stubb direktör och professor vid School of Transnational Governance i Florens samt tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström.

– Att vi gemensamt diskuterar lösningar på Europas utmaningar är viktigare än någonsin. Lund är som årets globala klimatstad, nod för mänskliga rättigheter i Norden och plats för världsledande forsknings- och innovationsmiljöer en naturlig värdstad för dessa samtal, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande in Lund.

– Vi har aldrig mött så allvarliga utmaningar som vi gör nu. Det gäller allt från den ryska aggressionen till att tackla klimatförändringen. Samarbete på EU-nivå spelar en viktig roll när det gäller att hitta lösningar på dessa problem. Därför välkomnar jag de breda diskussioner som ska föras på EU Days Lund-konferensen, säger Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Nytt för i år är att allmänheten är välkommen båda dagarna. Mötesplatsen är kostnadsfri och anmälan görs på www.lund.se/eudays. Även journalister är välkomna att delta.

Den 20 september genomförs arrangemanget i Lunds universitets aula, i Palaestra och på AF-Borgen. Den här dagen förs diskussionen på engelska.

Den 21 september är det fokus på ungdomsfrågor och vänder sig till studenter, skolklasser, ungdomar och dig som arbetar med, beslutar eller har intresse av ungdomsfrågor. Den här dagen, EU Day Youth, genomförs i Lunds universitets aula på svenska och kommer även att streamas.

Fakta

· EU Days Lund arrangeras den 20-21 september 2022 i Lunds universitets Aula, Palaestra och AF Borgen.

· Program: http://www.lund.se/eudays.

· Arrangörer är Lunds kommun, Lunds universitet, EU-kommissionens representation i Sverige och Europa Direkt Lund.

· Medarrangörer är Europaparlamentet, SIEPS, Mobile Heights, DigIT Hub, EURES, MUCF, LSU, Trelleborgs kommun, Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak/Tillväxtverket, Trans Europe Halles, Centrum för Europaforskning, Centre for European Studies at Lund University, IIIEE.

- Anmälan är nu stängd. 

För mer information, kontakta gärna

Kontakt med Christian Danielsson förmedlas av Anna Rézette, presschef på EU-kommissionen i Sverige, e-post: anna [dot] rezetteatec [dot] europa [dot] eu (anna-johansson[dot]rezette[at]ec[dot]europa[dot]eu)

För att boka intervju med talare ur programmet, kontakta Sofia Björk på Visit Lund, e-post: sofia [dot] bjorkatvisitlund [dot] se (sofia[dot]bjork[at]visitlund[dot]se), telefon: 070-943 28 61

Relaterade länkar

EU Days Lund (Lunds kommun)

Webbstreaming 21 september via YouTube EU Day Youth

Översikt

Publiceringsdatum
10 september 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige