Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel4 mars 2022Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU ger stöd åt ukrainska studenter

EU-kommissionär Mariya Gabriel, ansvarig för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor, gjorde den 2 mars ett uttalande om EU:s åtgärder för att stödja ukrainska studenter, ungdomar, lärare och utbildare i dessa extremt svåra tider.

Statement by Mariya Gabriel, European Commissioner, on the adoption of the 2022 work programme of the European Innovation Council

Uttalande av kommissionsledamot Mariya Gabriel om studenter, unga och utbildningsgemenskapen

Rysslands militärangrepp mot Ukraina är en krigshandling och utgör en kränkning av internationell rätt som undergräver europeisk och global säkerhet och stabilitet.

Vi, Europeiska unionen, står bakom Ukraina och dess folk.

Tack vare studenter på utbyten inom ramen för Erasmus+ och volontärer inom ramen för Europeiska solidaritetskåren har vi främjat förståelse och solidaritet mellan människor från alla länder och oavsett bakgrund.

Unga ukrainanare har kontinuerligt arbetat för en bättre framtid som nu står på spel.

Vi är fast beslutna att stödja ukrainska studenter, ungdomar, lärare och utbildare i dessa extremt svåra tider med följande åtgärder:

För det första har jag bett om största möjliga flexibilitet i genomförandet av Erasmus+-projekt för ukrainska studenter och personal inom högre utbildning. De nationella programkontoren för Erasmus får tillämpa force majeure-klausulen för  studiemeriter vid internationella utbyten i Ukraina och Ryssland. På så sätt kan stödmottagarna avboka, senarelägga eller ändra planerade studier så flexibelt som möjligt.

För det andra har de nationella programkontoren för Erasmus+ och deltagande organisationer uppmanats att kontakta alla deltagare som för närvarande är  i Ukraina eller i Ryssland och som planerar att lämna landet under de närmaste veckorna för att kartlägga vilka alternativ som står till buds. 

För det tredje kommer ukrainska studenter utomlands att erbjudas stöd som är anpassat till deras behov, och deras säkerhet kommer att garanteras.

Jag vill tacka alla unga i Ukraina för deras engagemang i dessa mycket svåra tider och uppmuntrar alla till att stödja Ukraina på alla tänkbara sätt.

Översikt

Publiceringsdatum
4 mars 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige