Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev15 mars 2024Representationen i SverigeLästid: 6 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 15 mars 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Annika in front of blue wall with commission logos

Kära EU-intresserade,

Det har varit en vecka med hög aktivitetsnivå, framför allt hos det slutspurtande Europaparlamentet, där bland annat antagandet av en AI-lagstiftning har dominerat nyhetsflödet. Men även hos EU-kommissionen har det varit full fart, bland annat kom en lägesrapport om migration och ett meddelande om klimatrisker.

EU-kommissionen rekommenderade också i veckan att Bosnien och Hercegovina bör få börja förhandla om EU-medlemskap. ”Sedan vi gav dem kandidatstatus har Bosnien-Hercegovina tagit imponerande steg framåt”, sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en debatt i EU-parlamentet på tisdagsmorgonen. Frågan kommer nu att diskuteras när EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas för toppmöte i Bryssel nästa vecka, den 20–21 mars. På toppmötets dagordning står också diskussioner om försvar och säkerhet, Ukraina och Mellanöstern.

I veckan kom rådet överens om ett tillskott på fem miljarder euro till Europeiska Fredsfaciliteten för att fortsätta bistå Ukraina med militärt stöd. Diskussionerna har gått heta de senaste veckorna om huruvida upphandlingen av ammunition och vapen ska kunna ske från icke-europeiska tillverkare, eller ifall tvärtom ”Made in Europe” ska vara ett krav. I sann EU-anda kom man fram till en kompromiss där man säger att vapnen i första hand ska upphandlas i Europa, men om det som Ukraina behöver omedelbart inte finns att tillgå inom EU, kan upphandling ske från producenter utanför.

En sjöväg har öppnats från Cypern till norra Gaza, för att kunna få in förnödenheter till befolkningen i nöd. EU, Cypern, USA, Storbritannien, Förenade Arabemiraten, med flera, har samverkat för att fartyg ska kunna leverera och civilsamhällesorganisationer ska kunna distribuera till behövande. USA arbetar med att bygga en flytande pir i Gaza för att större fartyg ska kunna angöra och lasta av. Hittills under 2024 har EU avsatt 250 miljoner euro i stöd till det palestinska folket. Men stödet måste också nå civilbefolkningen, vilket har visat sig svårt på grund av säkerhetsriskerna.

Nästa vecka välkomnar vi alla Sveriges 15 Europa Direkt-kontor till Stockholm, plus deltagare från våra andra EU-nätverk. Europa Direkt-kontoren är EU-kommissionens förlängda arm ute i landet och är jätteviktiga särskilt nu inför Europaparlamentsvalet, för att anordna diskussioner, svara på frågor och visa på hur EU bidrar i just deras kommuner eller region.

Fredagen den 15 mars är det fullt fokus på ungdomar och Europaparlamentsvalet. I Europahuset håller vi en EU-debatt med ungdomsförbundens representanter, som du kan se här samt på SVT Forum. Samma dag besöker Europaparlamentets talman Roberta Metsola Sverige för att öka medvetenheten om valet den 9 juni. Hon deltar i en utfrågning med ungdomar på YBC Gymnasieskola i Nacka i samverkan med Europaparlamentets kontor i Sverige och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Utfrågningen kan ses på YouTube.

Jag önskar er en fin EU-vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Det senaste om krisen i Ukraina 

Information om EU:s stöd, åtgärder och solidaritet med Ukraina på EU-kommissionens webbplats EU:s solidaritet med Ukraina.  

EU denna vecka 

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 

EUROPAPARLAMENTET

PÅ AGENDAN 

Dagordning för kommande vecka publiceras fredagar. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda
 

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

PÅ AGENDAN 

18/3 Utrikesrådet • 19/3 Allmänna rådet • 19/3 Det sociala trepartstoppmötet • 20/3 Utrikesrådet • 21-22/3 Europeiska rådet.

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Evenemang

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

21/3 och 18/4 Europa Direkt Hässleholm – Vår sköra demokrati 

Bara 13% av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

21 mars – Hur skyddar vi vår demokrati från desinformation?

18 april – Är demokratin rustad för klimatförändringarna?

Plats: Regionmuseet Kristianstad 

Föreläsningarna är gratis och du anmäler dig via Regionmuseets hemsida
 

26/3 Europa Direkt Härnösand och Mittuniversitetet bjuder in till en paneldebatt med kandidater från Västernorrland (och Jämtland) som ställer upp i EU-valet 2024

Kom och lyssna på Erfan Kakahani (V), Sara Nylund (S), Knapp Britta Thyr (MP), Effie Kourlos (C), Ina Skandevall (L), Ida Skogström (M), Ronja Brusell Strid (KD) och Dan Rasmusson (SD) i debatten som Bert Sundström modererar.

Kl. 12.00–13.00. Plats: Fälldinsalen, Mittuniversitetet, Sundsvall (livesänds). Läs mer och anmäl dig HÄR.

15/4 Europa Direkt Västerbotten – Föreläsningsserie på Umeå Universitet med syfte att lyfta EU-valet genom olika teman

EU-frågor kopplade till samernas rättigheter och situation i norra Sverige.

Läs mer.

18/4 Vår sköra demokrati
I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. 

Plats: Regionmuseet i Kristianstad

Läs mer och anmäl dig här.

Europa Direkt Sydskåne – YoungVoices4Europe 2024 – Poesi-challenge för ett starkare Europa
Nu är det än en gång dags för Europa Direkt Sydskånes uppmärksammade tävling #YoungVoices4Europe. En tävling där unga bjuds in till en poesi-challenge för att skapa lyrik, låttexter eller rap. Detta är ett sätt att närma sig frågor om demokrati och samhällsutveckling genom kreativt skrivande.  I år är temat ”Ett starkare Europa i världen” – att stå upp för demokratin, den europeiska livsstilen och fundera över hur kan vi kan använda artificiell intelligens. Vinnaren får förutom äran ett par airPods och får läsa upp sitt bidrag på Europa Direkt Sydskånes årliga ungdomsevent för Europeiska språkdagen. Just nu sprids kampanjen i olika kanaler och skolor och unga bjuds in för att höja sina röster! Skicka in ditt bidrag senast den 7 juni. Så här gör du för att delta i tävlingen

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

 

Övrigt

28/3 Praktik på EU-kommissionens representation i Sverige till hösten

Vi på EU-kommissionens representation tar varje termin emot studenter som genomför sin praktik hos oss i Stockholm. Just nu är ansökan till hösten 2024 öppen!

Läs mer.

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

Översikt

Publiceringsdatum
15 mars 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige